Doğru Meslek Seçimi: Kariyer Hedefi Oluşturmanın Yolları Nelerdir? 

yazar MAPFRE
Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır

Hayat, zevk almadığımız bir işi her gün yaparak geçirmek için çok kısa. Çalışma hayatına ayırdığımız bu kadar büyük bir zaman dilimi varken neden tutkulu olduğumuz ve ilgi alanımızla uyumlu bir meslek seçimi yapmayalım? Sizin de meslek seçimi konusunda bu şekilde düşündüğünüzü tahmin ediyoruz.

Doğru meslek seçimi yapmanın önemini biliyor olsanız da iş seçiminde kararsızlık yaşamanız, kendinize ve çevrenize “Hangi mesleği seçmeliyim?” diye sormanız çok normal. Ancak ne yazık ki bu soruya yalnızca kendiniz yanıt verebilirsiniz. Yine de endişeye yer yok. Biz size doğru meslek seçimini nasıl yapacağınız konusunda ilham verici ipuçları sunacağız. 

Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Doğru Meslek Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Sizi mutlu edecek ve yeteneklerinizi ortaya çıkaracak doğru mesleği seçmek için yeteneklerinizi keşfetmeniz, sizi neyin mutlu ettiğini bulmanız ve derin bir araştırma yapmanız gerekiyor. Tüm bunları daha iyi açıklayabilmek adına maddeler halinde sıralayalım:

1. Yeteneklerinizi, Tutkularınızı Keşfedin

Tutkularınızla örtüşen bir iş seçimi yapmak için sizi neyin heyecanlandırdığını, yeteneklerinizin neler olduğunu, hangi sorunları çözmekten zevk aldığınızı kendinize sorabilirsiniz. Bu soruları yanıtlamak biraz zaman alabilir. Ancak unutmayın: Yolun yarısı başlamaktır. Böylece iş seçimi konusunda çok büyük bir adım atacaksınız. Çünkü cevaplarınız size ilham verecek. 

2. Becerilerinizi Dikkate Alarak Meslek Araştırması Yapın

Bu aşama, fark ettiğiniz güçlü yönlerinizi ve tutkularınızı kullanmanıza izin vereceğiniz bir iş bulmanızı ifade eder. Yani sizi neyin tatmin ettiğini ve hangi alanda iyi olduğunuzu net bir şekilde anladıktan sonra bu nitelikleri kullanabileceğiniz işleri araştırabilirsiniz. Mesela çocuklarla vakit geçirmek sizi mutlu ediyorsa ve onlarla aranız iyiyse çocuklarla zaman geçirebileceğiniz meslekleri araştırabilirsiniz. Bu açıdan, ana sınıfı öğretmenliği veya pedagog gibi meslekler doğru seçimler olabilir.

Doğru Mesleği Nasıl Seçeriz

3. Bilirkişilerden Yardım Alın

Yeteneklerinizle tutkularınızı belirledikten ve meslek araştırması yaptıktan sonra artık hangi meslekleri yapabileceğiniz konusunda fikir sahibisiniz demektir. Bu aşamada aklınızda kalan birkaç meslek konusunda derin araştırmalara ihtiyacınız olacak. Meslek araştırması için ise seçmeyi düşündüğünüz iş kolundaki uzman kişilerin fikirlerini almak ve onlara mesleki sorular sormak size ilham verecektir. 

Seçmeyi düşündüğünüz meslekte en az 3-4 yıl deneyimi olan kişilerden yardım almanız iyi olabilir. Bu kişilerin LinkedIn gibi sosyal medya hesaplarına ulaşabilir, e-posta adreslerini öğrenebilir ve onlara merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz. 

Ancak araştırma süreci sadece bilirkişilere sormakla kısıtlı değil. Her zaman ve her konuda araştırma yaparken farklı bakış açıları kazanmak için farklı kaynaklardan araştırma yapmak gerekir. Bu nedenle internetteki yerli ve yabancı kaynaklardan yararlanabilirsiniz. Farklı mesleklerin profesyonellerinin, seçmeyi düşündüğünüz meslek hakkındaki yorumlarını öğrenmek; mesleğin size uygun olup olmadığını anlamak için size yardımcı olacaktır. 

4. Kendinizi, Seçtiğiniz İş Kolunda Geliştirmeye Başlayın

Seçtiğiniz alanda çalışmaya başlayabilmeniz için belirli becerilere ve bilgi birikimine sahip olmanız gerekir. Alanda kendinizi geliştirmek için ise çevrim içi kurslarda eğitim alabilir ve sertifika programlarına katılabilirsiniz. Coursera, Udemy ve LinkedIn Learning gibi platformlar bu anlamda size yardımcı olacaktır. Alternatif olarak sizi eğitebilecek bir staj programına da dahil olabilirsiniz.

Meslek Seçimi Nasıl Yapılır

5. Çalışan Odaklı Bir İş Yerinde Çalışmayı Hedefleyin

Seçtiğiniz alanda artık çalışmaya başlayacağınızı düşünelim. Böyle bir durumda iş hayatına nereden adım atacağınız önemli. Çünkü çalışanın değerini bilmeyen bir iş yerinde çalışmak, sevdiğiniz işi yapsanız da sizi yorabilir. Üstelik sizi mutsuz ve huzursuz edebilir. Bu da size meslek seçimini yanlış yaptığınızı düşündürebilir.

Diğer yandan çalışan odaklı iş yerlerinde kendinizi mesleki alanda da daha fazla geliştirebilirsiniz. Çünkü bu tür şirketler; düzenli eğitimler verebilir, iş dışında eğlenceli etkinlikler düzenleyerek sizin mesleki çalışmalarınıza daha fazla motive olmanızı sağlayabilir. Ayrıca bu şirketler, meslekte en çok ilgi duyduğunuz alana yani tutkularınıza önem verir ve bu yönde gelişmenizi destekler. 

Doğru karar vererek iş seçimi yapmanın en önemli aşaması harekete geçmektir. Ancak meslek seçimi yapmak için yaşınızın veya şimdiki mesleğinizin ne olduğunun bir önemi olmadığını belirtelim. Şartlar ne olursa olsun istediğiniz mesleği yapmak ve o konuda profesyonelleşmek için asla geç değildir.

Bu nedenle size bu konuda ilham verecek “30 Yaşından Sonra Kari̇yer Deği̇şi̇kli̇ği̇ Yapmış 6 Başarılı İnsan” başlıklı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. 

Kariyer yolculuğunuzda başarılar dileriz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap