Laptop Isınma Sorunu Neden Olur? Çözümleri Nelerdir? 

yazar MAPFRE
Laptop Isınma Sorunu Çözümü

Masaüstü ya da dizüstü fark etmeksizin tüm bilgisayarlar, içlerinde yer alan devrelerin birbiriyle etkileşimi sayesinde çalışır. Tabii ki bu sistemsel işleyiş sırasında, her elektronik cihazda olduğu gibi bilgisayarın da ısınması oldukça normal. Ancak aşırı ısınması normal değil ve bir sorun olduğunun göstergesi. Özellikle laptoplarda aşırı ısınma sorunu sıklıkla karşılaştığımız bir durum. O halde laptop ısınma sorunu ve bu sorunu çözmek için neler yapılmasını gerektiğini birlikte inceleyelim.   

Laptop Neden Isınır?

Laptop Neden Isınır

Çözümü bulmak için öncelikle sorunun neden kaynaklı olduğunu bilmeliyiz. Aşırı ısınma sorunu hem bilgisayardan hem de kullanım şeklinden kaynaklı olabilir. Bu nedenle “Laptop neden ısınır?” sorusunun birden çok cevabı var.

Laptop ısınma sorununun iki temel nedeni bulunur. İlk olarak düzenli bakım yapılsa bile bilgisayarın soğutma sistemlerinin yetersiz gelmesinden kaynaklı olabilir. Diğer sebep ise dış etkenlerden dolayı sistemlerin yüksek performansta çalışmamasıdır. 

Önce bilgisayarın soğutma performansına bakalım. Yüksek performans programlarla çalışan yazılımcıların ve tasarımcıların dizüstü bilgisayarlar yerine masaüstü bilgisayarlar kullanması, aşırı ısınma sorununun masaüstü bilgisayarlarda daha az görülmesinden dolayıdır. Çünkü masaüstü bilgisayarlarda donanım ve parçalar daha geniş bir kasa içerisine yerleştirilir ve soğutma sistemleri, dizüstü bilgisayara göre daha gelişmiştir.

Fakat dış etkenlerden kaynaklı sorunlara dikkat edilmezse masaüstü bilgisayarlarda da ısınma sorunu ile karşılaşılır. Bu nedenle soğutma sisteminin performansını kaybetmeden uzun süreli aktif kullanımını sağlamak, bu dış etkenlerden kaynaklı sorunlara çözüm bulmaktan geçiyor. Peki, bilgisayarın ısınmasına sebep olan dış etkenler nelerdir?

Şöyle ki bilgisayarların ısınmasına neden olan en temel problem, yetersiz hava akışıdır. Yetersiz hava akışı ise kullanım yüzeyinden ve havalandırma kanallarının tozla dolmasından kaynaklı olabilir. 

Laptop Aşırı Isınırsa Ne Olur? 

Laptoplarda aşırı ısınma durumunda fanlar maksimum hızda çalışır. Fanların aşırı hızda çalışması, bilgisayarın aşırı ısınmasının aksine performansta düşüşe neden olur. İşlemci üzerine fazla yüklenme olduğu için bilgisayarda yapılan işlemler yavaşlar. Bu durum aslında işlemcinin aşırı ısınmaya karşı aldığı bir önlemdir. Eğer bilgisayarınızda işlem yapmaya devam ederek fanların yavaşlamasına ve ısının düşmesine izin vermezseniz bilgisayar kendini kapatabilir. 

Aşırı ısınma sorununun bilgisayarın çalışmasına yaptığı bu etki, donanımsal olarak parçaların zarar görmesine sebep olabilir. Bilgisayarınız tekrar açılsa bile bu durumun sıklıkla yaşanması, laptopun ömrünü azaltır. Kısacası böyle bir durumla karşılaştığınızda bilgisayarınızı zorlamak yerine kapatın ve önereceğimiz yöntemleri uygulayarak bilgisayarın soğutma sistemini tekrar aktif hale getirin. 

Laptop Isınma Sorunu İçin Çözüm Yöntemleri

Laptop Isınma Sorunu İçin Çözümler

Laptopta ısınma sorunu yaşıyorsanız merak etmeyin, kolaylıkla soğutma yöntemleri bulunuyor. Bu yöntemleri uygulayarak bilgisayarın ısınma sorununa karşı önlem alabilirsiniz. Şimdi, bu yöntemleri inceleyelim. 

Fanları Düzenli Olarak Temizleyin

Fanların toz ve kir ile dolması, havalandırmanın yapılamamasına ve laptopun aşırı ısınmasına neden olan bir durum. Bu sorunu çözmek için fanları düzenli olarak temizlemelisiniz. 

Fanları temizlemek için laptopu kapatın ve eğer dışarıdan erişilebiliyorsa bataryasını çıkarın. Sonra laptopun alt kısmında yer alan koruyucu paneli çıkarmak için vidaları sökün. Laptopun iç aksamına ulaştıktan sonra fanların yer aldığı bölümdeki tozu bir kulak çubuğu veya bez yardımıyla temizleyin. Bu işlemi ayda bir tekrarlamanızda fayda var. 

Bilgisayarınızı Sert ve Düz Bir Yüzeyde Kullanın 

Laptoplar, taşınma kolaylığı ile dikkat çekseler de farklı yüzeylerde kullanım, bilgisayarın havalandırmasını etkileyen bir durum. Örneğin laptopumuzu bir yastığın üzerine koyarak kullanmayı tercih edebiliyoruz. Ancak özellikle yumuşak yüzeyler, bilgisayarın havalandırmasını engelleyerek ısınmasına neden olabiliyor. Bu nedenle laptopu kullandığınız alanlara dikkat etmeli ve sert düz bir zeminde kullanmaya özen göstermelisiniz. 

Sert zeminde kullansanız bile laptonuzdaki ısınma problemi devam ediyorsa laptopu zeminden yükselterek kullanmayı deneyin. Laptopların havalandırması alt kısımda yer aldığı için bu kısmın zeminle temasını keserek hava akışını rahatlatırsınız. Bunun için laptop yükseltici aparatları tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu aparatların fanlı tasarımları da mevcut. Fanlı bilgisayar tutucular sayesinde bilgisayarınızı hem zeminden yükselterek hem de soğutarak kullanabilirsiniz. 

Termal Macunu Yenileyin 

İşlemci ve ekran kartı arasında yer alan termal macun, bu parçaların soğutulmasını sağlar. Ancak bu macun zamanla yüksek ısıdan dolayı iletkenliğini kaybederek kuruyabilir. Böyle bir durum, bilgisayarın sürekli olarak aşırı ısınmasına neden olur. Termal macunu düzenli olarak yenilemek, ısınma sorununun önüne geçer.

Fan temizliği yapmak için bilgisayarınızı açtığınızda termal macunu da kontrol edin. Eğer macun kuruduysa kuruyan macunu, ekran kartı ve işlemci üzerinden nazikçe temizleyin. Sonrasında bu bölüme yeni termal macun sürün. Sürerken macunun çok az ya da fazla olmamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü fazla sürmek, havanın çiplere ulaşmasını engellerken az sürmek de soğutma işlemi için yeterli olmayarak işlemci ve ekran kartının zarar görmesine neden olabilir. Hemen hemen nohut büyüklüğünde termal macun sürmeniz yeterli olacaktır. 

İşlemci Yükünü Hafifletin 

Dizüstü bilgisayarların performans, model ve işlemciye göre değişir. Eğer daha düşük işlemcili bir laptop kullanıyorsanız birden fazla programı aynı anda kullanmak, bilgisayarın çalışmasını zorlayacak ve ısınmasına neden olacaktır. Bu nedenle bilgisayarın gücüne uygun şekilde program kullanmaya özen gösterin. 

Bilgisayar içerisinde yer alan her bir program ve dosya, işlemcinin yükünü artırır. İşlemci aşırı yük ile çalışmaya devam ederse ısınır ve bilgisayarda performans kaybı yaşanır. Aşırı ısınmanın önüne geçmek için kullanmadığınız dosyaları ve programları temizleyebilirsiniz. Böylelikle bilgisayarınızda yer açarak işlemci yükünü hafifletir ve performansı yükseltirsiniz. 

Bilgisayarın hızına ve performansına doğrudan etki eden ısınma problemi için uygulanabilecek bu yöntemler ile laptopunuzu, aşırı ısınmadan yüksek performansta kullanmanız mümkün. Peki, yine kendi kendinize uygulayabileceğiniz birkaç küçük yöntemle internetinizi de hızlandırmak ister misiniz? İnternet bağlantınızı daha hızlı hale getirecek yöntemleri öğrenmek için “Wi-Fi Ağınızı Daha Hızlı Hale Getirmeniz Mümkün” blog yazımızı okuyabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap