Şimdi Evler Daha Yeşil: Evde Organik Tarım

yazar MAPFRE

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli parçalarından biri olan organik ürünler, artık kolaylıkla evinizin konforlu ortamında da üretilebiliyor. Yeni nesil kolay tarım uygulamaları, organik tarımın ev ortamına taşınmasında büyük katkı sağlıyor. Meyve ve sebzelere zarar verdiği düşünülen zararlı canlıların uzaklaştırılması için kullanılan kimyevi maddeler, aynı zamanda ürünlerin kabuklarına ve bazen içlerine kadar yerleşerek insan sağlığını tehlikeye sokacak boyutlara ulaşabiliyor.

Tam bu noktada, sağlıklı beslenmeyi destekleyen ve herhangi bir kimyasal madde ya da haşere ilacı kullanılmadan üretilen organik tarım ürünleri devreye giriyor. Aslında bundan 20 yıl öncesine kadar ülkemizde doğal yoldan üretilen tarım ürünlerinin, günümüz koşullarında “organik tarım” adıyla yeniden hayatımıza girdiğini söylemek de mümkün. Doğa ve toprakla yakın bir ilişki kurma fırsatı  yakalayamayan şehir insanının, hayatını güzelleştiren organik tarımın evde de kolayca yapılabiliyor olması bu trendin hızla yükselişine de önemli bir etken oluşturuyor. Basit tarım yöntemleri ile sizler de salatalık, domates, sivri biber, çilek gibi birçok sebze ve meyveyi sağlıklı yoldan elde edebilir, hatta dilerseniz işi biraz daha abartarak bu üretimden hatırı sayılır miktarda gelir de elde edebilirsiniz.

Evde Organik Tarım Nasıl Yapılır?


Özellikle bebek ve çocuk gelişiminde büyük önem taşıyan organik ürünler, artık büyük şehirlerde kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Evinizin küçük bir bahçesi varsa organik tarımla tanışmaya hazırsınız demektir! Eğer bahçeli bir evde yaşamıyorsanız; teras ya da mutfağınızda kendinize özel, küçücük, minyatür bir bahçe de yaratabilirsiniz. Dilerseniz küçük boy bir saksıda bile kolaylıkla organik tarım yapabilirsiniz.

Evde Organik Tarımın En Önemli Aşamaları Nelerdir?


Evde sebze ve meyve yetiştirebilmek için ilk adım yetiştirmek istediğiniz bitkilerin tohumlarını satın almak. Tohumları dilerseniz seralardan, fidanlıklardan ya da yapı marketlerden temin edebilirsiniz. Bunların dışında, artık internet üzerinden de kolaylıkla sebze ve meyve tohumlarına ulaşmanız mümkün. İlk kez toprak işleri ile uğraşacaksanız yetiştirilmesi kolay ürünlerden başlamanızda yarar var. Fasulye, marul, patates, bezelye, domates veya sivri biber gibi ürünlerdaha hızlı ve kolay sonuç almanıza yardımcı olabilir. Bu tür ürünlerin kolay yetiştirilmesindeki en önemli sebep, daha az bakım istemeleri ve oldukça kısa sürede ürünlerin hasadını yapmaya başlayabilmenizdir. Tohumları satın aldıktan sonra ilk yapmanız gereken,  onları sağlıklı ve uygun bir toprakla buluşturmak ve gün ışığıyla tanıştırmak!  Daha iyi sonuç alabilmek ve daha kısa sürede tohumların çimlenmesi sağlamak için saksıları streç film ile sarabilirsiniz. Bu şekilde toprağın buharlaşması yoluyla tohumların daha hızlı bir biçimde filizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Toprağın güçlendirilmesi, sebze ve meyvelerin sağlıklı ve hızlı gelişimini desteklemesi açısından; ekim yapılan toğrağa gübre eklemek büyük önem taşıyor. Gübre kullanırken doğal olanın tercih edilmesiyse yetiştireceğiniz sebze ve meyvelerin de sağlıklı yetişmesine katkıda bulunuyor. Bununla birlikte, dilerseniz organik tarımın gübresini evde kendiniz de mutfak atıklarından kolaylıkla yapabilirsiniz. Evinizde tükettiğiniz sebze ve meyvelerin kabukları, yumurta kabukları gibi birçok atık madde, bellirli bir süre kapalı olarak bekletildikten sonra doğal bir gübre haline geliyor. Tüketilen tüm gıdalar içerisinde yer alan bulunan proteinler, mineraller ve daha birçok madde, topraktaki tarım ürünleri için de benzersiz bir gıda niteliği taşıyor. Hem sağlıklı bir geri dönüşüm adımı atmak hem de evinizde gerçekleştirdiğiniz organik tarıma katkıda bulunmak için bu maddelerin inanılmaz faydalarından gübre olarak yararlanabilirsiniz.

Organik Tarım Yöntemleri Nelerdir?

Evinizin balkonunda ya da varsa bahçenizde yetiştireceğiniz organik sebze ve meyvelerin ekilme biçimleri, ürünlerin özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Örneğin; havuç, soğan, patates gibi kök besinler toprağa direkt olarak gömülerek çimlenmesi ve büyümesi sağlanıyor. Bunun yanı sıra; sivri biber, domates, fasulye, bezelye gibi sebzeler önce farklı bir alanda çimlendirilerek fide haline getirilip yetiştirileceği toprağa dikiliyor.

Fasulye gibi sarmaşık olarak büyüyen bitkiler için destekleyici çubuklardan fayda sağlayabilirsiniz. Organik tarım, direkt olarak doğal toprakla yapılabildiği gibi, aynı zamanda ağaç kabuklarından elde edilen ve torf adı verilen yapay topraklar üzerinde de sağlıklı bir biçimde gerçekleştiriliyor. Saksıda organik sebze yetiştirebilmek için farklı boylarda saksılar edinmeniz ve bu saksıların diplerinde suyun tahliyesini sağlayacak hava deliklerini olması yeterli. Evinizin en çok güneş alan balkon ya da terasına yerleştireceğiniz saksılar, kasalar ya da kutular, organik tarım için gerekli zeminin hazırlanmasında pratik bir rol oynuyor. Evinizin en çok güneş alan balkon ya da terasına yerleştireceğiniz saksılar, kasalar ya da kutular, organik tarım için gerekli zeminin hazırlanmasında pratik bir rol oynuyor.

Organik Tarımın Önemi

Sağlıklı beslenme hem çocuklar, hem yetişkinler hem de yaşlılar için büyük önem taşıyor. Hamilelerin ve yeni doğmuş bebeklerin organik tarımla üretilmiş gıda maddeleri ile beslenmesi birçok önemli hastalığın önlenmesine katkıda bulunabiliyor. Organik tarım, sağladığı kritik yararlara ek olarak, keyifli ve eğlenceli bir hobi olarak da karşımıza çıkıyor.  Özellikle çocukların organik tarıma yönlendirilerek küçük yaşlardan itibaren sağlıklı ve bilinçli beslenmelerine destek olunabilir. 

Organik besinleri tüketerek vücudunuza giren kimyasal ve zararlı maddelerin girişini de büyük ölçüde önlemiş olursunuz. Üstelik organik tarım ürünleri, içerdiği yararlı mineraller, proteinler ve vitaminler bakımından kimyevi yollarla üretilen ürünlere nazaran çok daha zengin bir potansiyele sahip.

En Keyifli Hobi

Sürdürülebilir tarım politikaları ile güçlendirilen organik tarım, sağlıklı tohumların gelecek nesillere aktarılmasında da büyük fayda sağlıyor. Böylece daha uzun ömürlü insanlar, daha sağlıklı toplum, daha az sağlık maliyeti ve daha sağlıklı nesiller yetiştirmede organik tarımın önemi gün geçtikçe fark edilmiş oluyor. Son yıllarda küresel ısınmanın yarattığı etkilerin çok daha belirtgin hale gelmesiyle, doğala ve doğaya olan yakınlık giderek artıyor. Bu durumun en büyük göstergelerinden biri de gün geçtikçe azalan yeşil alanlara alternatif olarak, insanların evde organik tarım konusunda daha fazla bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarla ilerliyor. Topraksız tarım ya da diğer adıyla hidroponik tarım, toprağın olmadığı durgun su kültürüne dayanan bir üretim şeklini anlatıyor. Yeni organik tarım yöntemleri, küçük ölçekli mekanlarda sağlıklı tarım yapabilmek için şehir insanının ihtiyaç duyduğu pratik ve eğlenceli çözümleri sunuyor. Sizler de bu ve benzeri çözümlere ortak olarak hem bugüne hem de geleceğinize katkıda bulunabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap