Kedi Tırmalaması Durumunda Yapılacak İlk Yardım Önerileri

yazar MAPFRE
Kedi Tırmalaması

Bazen mırıltısıyla, bazen de hırıltısıyla bile bize huzur veren kedi dostlarımız, genellikle sevecen ve bir problem olmadığı taktirde zararsız hayvanlardır. Kedilere istemeyerek de olsa zarar verecek bir davranışta bulunulduğunda tırmalama hareketine maruz kalabiliriz. Tırnakları, onların savunma ve kendilerini koruma mekanizmalarıdır! Kediler, kendilerini dış koşullara karşı tırnaklarıyla korumaktadır. ?

Kedi velisi olan herkes mutlaka en az bir kere kedi tırmalamasına maruz kalmıştır. ?Ama en başta da belirttiğimiz gibi, kediler son derece sevimli hayvanlardır ve kendilerince bir sebep olmadan hiçbir şeye zarar vermezler. Eğer kediniz sizi tırmalamaya kalktıysa, istemeden de olsa onun canını yakmış olabilirsiniz.

Kedi tırmalaması ya da kedi ısırması yaşanılan durumlarda ilk merak edilmesi gereken şey hayvanın kuduz olup olmadığıdır: Eğer sizi bir sokak kedisi tırmaladıysa, onun kuduz olup olmadığını ya da hangi hastalıkları taşıdığını bilmeniz pek mümkün değildir. Kuduz gibi sağlık sorunları ile karşılaşmamak için böyle bir durumda mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekir. Eğer sizi kendi kediniz tırmaladıysa ve aşılarından eminseniz; öncelikli olarak ilk müdahalenin yapılması gerekir. Evde baktığınız dostunuzun aşıları ve bakımları tam ise muhtemelen herhangi bir problem oluşmayacak; yalnızca tırnak izi ya da ısırığın oluşturduğu yaranın iyileşmesini bekleyeceksiniz.

Diyelim ki sizi bir kedi tırmaladı, yapmanız gereken ilk şey bölgeyi soğuk su ile yıkamaktır. Tırmalanan bölgeyi iyice yıkandıktan sonra antiseptik bir krem sürerek, bir yara bandı ile bölgeyi kapatmalısınız. İlk yardım müdahalesi yapıldıktan sonra mutlaka ama mutlaka uzman bir hekime gitmelisiniz.

Kedi tırmaladıktan sonra ilk yardım yapılmış ama yara üzerinde görülen kızarıklıklar geçmemişse, yara bölgesinde şişlikler oluşmuşsa bu, kedinin bir hastalık taşıdığını işaret ediyor olabilir. Vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almalısınız.

Gittiğiniz sağlık merkezinde, uzmana mutlaka kedi tırmalaması durumu ile karşılaşıldığını tüm detaylarıyla anlatmalı ve kedinin sokak kedisi mi yoksa evcil bir kedi mi olduğu söylemelisiniz.

Kedi tırmalaması ya da ısırması gibi durumların ihmal edilmemesi gerekir: Kedinin tırnaklarından bulaşabilecek virüsler çok ciddi sağlık problemlerine ve rahatsızlıklara yol açabilir.

Kedisi olan ya da kedilerle çok vakit geçiren kişilerin mutlaka kuduz aşısı olmaları tavsiye edilmektedir.

Benzer Yazılar

Yorum Yap