Aracımın Kasko Değeri Neye Göre Belirlenir?

yazar MAPFRE
Aracın Kasko Değeri

Aracınızı olası risklere karşı güvence altına almanın yolu kasko sigortasından geçiyor. Kasko sigortası yaptırarak olası bir kaza veya arıza sonucunda ortaya çıkan maddi zararınızı sigorta aracılığı ile karşılayabilirsiniz. Ancak sigorta şirketi tarafından yapılan bu ödemenin hasarınızı karşılaması için sigorta poliçesini oluştururken aracın kasko değerini doğru bir şekilde hesaplamanız gerekli. Peki, aracın kasko değeri nedir ve nasıl hesaplanır, biliyor musunuz?

O halde aracınız için kasko poliçesi düzenlenirken karşınıza çıkan ve sigorta teminat tutarını etkileyen kasko değeri kavramı ile tanışmanın zamanı geldi.

Araç Kasko Değeri Nedir?

Araç piyasasında farklı tipte, modelde, özellikte pek çok araç vardır. Her aracın da modeline, üretim yılına ve araç tipine göre ortalama bir piyasa değeri bulunur. Ancak piyasa değeri, aracın satış fiyatından farklı olabilir. Örneğin 2015 yılında 100.000 TL’ye aldığınız bir aracın 2023 yılındaki piyasa değeri, ekonomik faktörlerden dolayı 200.000 TL olarak belirlenebilir. Çünkü araç piyasasındaki yıllara göre fiyat dalgalanmaları, araç piyasa değerini etkiler.

Buna ek olarak aracın kilometresi, hasarı gibi faktörler de araç piyasa değerini etkileyen unsurlardır. İşte, tüm bunlar göz önüne alınarak aracın mevcut piyasadaki değerinin belirlenmesine araç kasko değeri denir. 

Kasko poliçesi oluşturulurken aracın kasko değerine göre bir sigorta fiyatı çıkarılır. Bu fiyat kapsamında ise bir hasar sonucunda sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödeme yapılır. Bu nedenle araç kasko değerine, aracın piyasa değerine göre sigorta şirketinin ödeyeceği tutar diyebiliriz.

Araç Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?

Araç Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır

Bir aracın kasko değerini etkileyen pek çok unsur bulunur. Modeli, üretim yılı, araç tipi, hasarı, kilometresi, bu unsurlardan sadece bazıları. Peki, bu kadar faktöre göre araç kasko değeri tam olarak nasıl hesaplanır? Aslında bunun için kalem kalem bir hesaplama yapmak yerine güncel verilerden yardım alınır. 

Bir sigorta şirketi, araç kasko değerini belirlerken Türkiye Sigortalar Birliği tarafından oluşturulan Kasko Değer Listesi’ni baz alır. Çünkü Kasko Değer Listesi üzerinden farklı marka, model ve üretim yılındaki araçların güncel piyasa değerlerine ulaşılabilir. Her ay güncellenen bu liste sayesinde kasko poliçesi oluşturulurken aracın kasko değeri çıkarılır. 

Ancak şunu belirtelim: Kasko Değer Listesi’nde 15 yaşına kadar olan araçların kasko değerlerine dair bilgi yer alır. Peki, listede yer alan maksimum 15 yaşındaki araçlar dışındaki araçların kasko değeri nasıl belirlenir? Bunun için ithalatçı ve imalatçı firmaların fiyat listeleri, ikinci el araç satan bayilerde veya internet sitelerinde bulunan fiyatlar gibi farklı kaynaklara bakmak gerekir.

Kasko Değeri Belirlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kasko Değer Listesi veya farklı kaynaklar aracılığıyla aracın kasko değeri için bir referans bedeli ortaya çıkar. Bu referans ise aracın modeline, üretim yılına ve araç tipine göre belirlenir. Ancak araca sonradan eklenen aksesuar ve yedek parçalar da kasko değerini etkiler. 

Kısacası Kasko Değer Listesi’nde yer alan fiyatlar, kasko değeri hesaplanırken temel alınan tutarlardır. Ancak bu tutarda, araca sonradan eklenen aksesuarlara göre değişim olabilir.

Araç Kasko Değeri Sigorta Dışında Başka Hangi Alanlarda Kullanılır?

Araç Kasko Değeri Alanları

Kasko değeri hesaplamada da belirttiğimiz gibi sigorta poliçesi oluşturulurken aracın değerini çıkarmak için Kasko Değer Listesi ve farklı kaynaklar dikkate alınır. Ancak kasko değeri için yapılan bu inceleme, başka alanlarda da kullanabilir. Örneğin aracın rayiç bedelini belirlemek için yine kasko değer listesine ve diğer kaynaklara bakılabilir. Peki, rayiç bedel nedir?

Vergi Usul Kanunu’nun 266. maddesinde rayiç bedel, “bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeri” olarak tanımlanır. Bu tanıma göre bir aracın piyasaya göre alım satım bedeline rayiç bedel diyebiliriz.

Yani bir araç almak istediğinizde ya da aracınızı satmak istediğinizde aracın rayiç bedelini çıkarmanız gerekir. Bunun için de tıpkı aracın kasko değerini belirlemek için yaptığınız gibi Kasko Değer Listesi’nden aracın markası, model yılı ve araç tipine göre kasko bedelini çıkarmalısınız. 

Sonuç olarak araç kasko değeri, piyasa fiyatlarına göre aracın bedelini belirlemek için oldukça önemli. Sigorta poliçenizde aracınıza uygun bir bedel belirlenmediği takdirde hasar anında alacağınız sigorta bedeli eksik olabilir ya da gereğinden fazla prim ödemesi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kısacası eksik sigorta ve aşkın sigorta sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kasko poliçesi oluştururken araç değerini doğru belirlemekte ve mevcut poliçenizde belirlenen değeri düzenli olarak kontrol etmekte fayda var. 

Siz de aracınızın kasko değerine göre en uygun kasko sigorta poliçesini oluşturmak isterseniz hemen kasko teklif sayfamızı ziyaret edebilir ve kısa süre içerisinde kasko poliçenizi oluşturabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap