Araç Yakıt Türleri ve Avantajları Nelerdir?

yazar MAPFRE
Araç yakıt türleri nelerdir?

Yeni bir araç satın alacaksanız, aracınızı pek çok kriteri değerlendirerek satın alırsınız. Şüphesiz ki bu kriterler arasında en önemli olanlardan biri de araç yakıt tipidir. Peki; araba yakıt türleri nelerdir, hangi yakıt tipi hangi avantajları sunar?

Dizel Otomobil Avantajı

Dizel motorlar, diğer yakıt türlerine göre daha fazla tork üretirler. Dizel motorlu araçlar bu sayede daha fazla çekiş gücüne sahip olurlar. Bu özellik genellikle SUV ve yük taşıyıcı araçlarda kullanılsa da hususi otomobillerde de sıklıkla tercih edilirler. Dizel araçlar, benzinli araçlara kıyasla yakıt tasarrufu bakımından daha avantajlıdırlar.

Bu arada Türkiye’de ikinci el piyasası oldukça yaygın olan dizel otomobillerde, bio-dizel ve kırsal motorin kullanılması durumunda performans kaybı yaşanabileceğini de not düşelim.

Benzinli Otomobil Avantajı

Benzinli otomobiller, diğer yakıt türlerine kıyasla en yüksek performansa sahip araçlardır. Bu özellikleri sayesinde benzin genellikle spor otomobillerde, lüks sedan ve hatchback araçlarda tercih edilir. Benzinli araçlar, kilometre başına yakıt tüketimi açısından dizel ve LPG’ye göre daha avantajlıdır ancak benzin fiyatının yüksek olması nedeniyle yakıt ekonomisi açısından diğer araç türlerinin gerisinde kalır.

LPG’li Otomobil Avantajı

LPG, fabrika çıkışlı bir yakıt opsiyonu değildir; ancak benzinli araçlar gerekli ekipmanın takılmasıyla LPG ile de çalışır hale getirilebilir. LPG, benzine göre daha düşük performans ve yakıt masrafı demektir. Ayrıca, LPG’nin kilometre başına karbon emisyonu benzinden daha azdır.

Elektrikli Otomobil Avantajı

Akaryakıt fiyatlarının yüksek olduğu ve her geçen gün yükseldiği göz önünde bulundurulursa elektrikli araçların en büyük avantajının düşük yakıt masrafı olduğu söylenebilir. Elektrikli araçların çevreci olmaları ve sessiz çalışmaları diğer önemli artıları arasında yer alır.

Tüm bu avantajlarına rağmen elektrikli araçların yaygınlaşmamalarının birkaç nedeni vardır. Şarj istasyonu ağı, gün geçtikçe artsa da dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de yeteri sayıda şarj istasyonu bulmak mümkün değildir. Elektrikli araçların tercih edilmemesinin bir diğer nedeni ise bu tip arabaların, dizel ve benzinli araçlara kıyasla ikinci el piyasaları daha dar olmasıdır.

Yakıt masrafı az ve çevreci olan otomobil arayanların bir diğer alternatifleri de hibrit araçlardır. Bu araçlar hem fosil yakıtla hem de elektrikle çalışırlar. Yakıt masrafları benzin ve dizele göre daha azdır ve full elektrikli araçlardaki şarj istasyonu sıkıntısı da yoktur.

Kasko Fiyatlarını Dikkate Almayı Unutmayın!

Sıfır araç satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de aracın kasko masrafıdır. Kasko değeri; aracın tipi, modeli, satış fiyatı gibi pek çok kriter doğrultusunda hesaplanır. Dizel araçların benzinli araçlara kıyasla genellikle daha pahalı olmaları nedeniyle kasko fiyatları da daha yüksektir.
Bu aşamada aklınıza “Kasko Sigortası gerekli mi?” sorusu gelebilir. Kesinlikle gerekli! Çünkü trafikte karşılaşmamanızı dilediğimiz kötü sürprizler de var. Kasko Sigortası ise sizi bu kötü sürprizler karşısında maddi ve manevi olarak güvence altına alır. Trafik kazası, deprem gibi doğal afetler, aracın parçalarının çalınması gibi durumlarda Kasko Sigortası, zararınızı poliçe dâhilinde karşılamayı vadeder. Üstelik yaptırması da oldukça kolay. Kasko Sigortası Teklif sayfamızı ziyaret edip fiyat alabilir ve aracınızı sigortalatmak için önemli bir adım atabilirsiniz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap