Bebek ve Çocuklar İçin Araçta Güvenlik İpuçları

yazar MAPFRE

Kabul edelim; bazen araçla seyahat etmek yetişkinler için bile zor olabiliyor. Hal böyleyken çocukların da kimi zaman araçlarla seyahat ederken huzursuz hatta uzun yolculuklarda mutsuz hissetmelerini anlamak gerek.

Çocuğunuzla uzun mesafeli bir seyahate çıkmanın, kısa mesafeli bir yolculuğa çıkmaktan daha zorlayıcı olacağını tahmin edebilirsiniz. Aynı şekilde, çocuğunuzun yaşı da yolculuğun ne derecede kolay geçeceğine etki eder.Her durumda ortak kaygı, araç içinde çocuk güvenliğidir. Peki, çocukların hem daha güvenli hem de daha mutlu bir şekilde seyahat etmeleri için dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Rahatlık Bir Ortam Yaratın

Siz rahat edemediğiniz bir arabada yolculuk yapmak ister misiniz? Çocuğunuz da istemiyor! Bu nedenle öncelikli amacınız çocuğunuzun rahat edebileceği bir alan yaratmak olmalı. Bu sayede çocuğunuz konforlu bir yolculuk yapabilir ve siz de onu yatıştırmak için gözünüzü yoldan ayırmak zorunda kalmaz yani dikkat dağınıklığı yaşamazsınız.

Çocuğunuzun arabada rahat etmesini sağlamak için öncelikle bir bebek oto koltuğuna ihtiyacınız var. Çocuk koltuklarında seyahat hem güvenlik hem de konfor açısından önemli. Kullanılması zorunlu olan bebek ve çocuk oto koltuklarının yaşa ve çocuğunuzun vücuduna uygun olması da oldukça önemli. Bu arada 1 yaşına kadar olan bebek koltuklarının arabanın arkasına bakacak şekilde monte edilmesi gerektiğini hatırlatalım.

Konfor ve güvenlik sağlayan oto koltuklarının yanı sıra uygun sıcaklık, araç içine giren güneş oranı da çocuğunuzun mutlu seyahat etmesinde önemli etkenler.

Eğlenceli Bir Yolculuk Yapmasına İmkân Tanıyın

Aslında kural oldukça basit: Eğer çocuk eğleniyorsa onun güvenliğini sağlamayı başarmak çok daha kolaydır. Yani arabada çocuğunuzun eğlenmesini sağlayacak oyuncakları kesinlikle bulundurmalısınız.

Oyuncakların yanı sıra arabalara entegre edilmiş televizyonlar, tablet gibi taşınabilir cihazlar son zamanlarda arabada çocukları oyalamak ve böylece onları güvende tutmak için en sık kullanılan ve en etkin araçlardır. Ayrıca araçta başka bir yetişkinle seyahat etmek, sürüşünüzün daha kolay geçmesini sağlayabilir. İlgi isteyen, korkan, ağlayan çocuklarla araçtaki diğer yetişkinler ilgilenebilir.

Fizyolojik İhtiyaçlarını Giderin

Bu, arabada çocukları güvende tutmanın anahtarlarından biridir. Uzun mesafeli bir yolculuk yapacaksanız, yeterli derecede besin ve sıvıyı yanınıza almaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca sık sık mola verip çocuğunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Bu arada, arabada yedirmektense molalarda çocuğunuzun beslenme ihtiyacını gidermek kesinlikle daha iyi bir fikir.

Eğer çocuğunuz hâlâ bez kullanıyorsa her ihtiyaç olduğunda, çocuğun rahatsız olmasını önlemek ve altını değiştirmek için mola vermelisiniz. Eğer çocuk bez kullanmıyorsa da aynı şekilde çocuk bunu talep ettiğinde ve genel kural olarak, en azından iki saatte bir mola verilmesi çok önemlidir.

Yürürlükteki trafik kurallarına uygun olarak, onaylı çocuk emniyet ürünlerini kullanmak çocukları arabada güvenle tutmanın tek yoludur.

Benzer Yazılar

Yorum Yap