DASK Nedir? Nasıl Hesaplanır ve Avantajları Nelerdir?

yazar MAPFRE
Dask ne anlama geliyor?

Hepimiz depremin yaşadığımız coğrafyanın gerçeklerinden biri olduğunu biliyoruz. Fakat ne yazık ki pek çok insan, bu gerçeğe karşı gerekli önlemleri almayı erteliyor. Oysaki olası bir depreme karşı her zaman hazırlıklı olmalı ve oluşabilecek maddi-manevi hasarları en aza indirmeyi amaçlamalıyız. Pek çok güzel anınızın yaşandığı ve kendinizi en huzurlu hissettiğiniz noktalardan biri olan evinizi güvence altına almak için ise Zorunlu Deprem Sigortası olmazsa olmaz! 

Zorunlu Deprem Sigortası Nedir? 


17 Ağustos 1999 depreminin ardından kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından sunulan Zorunlu Deprem Sigortası, deprem sırasında ya da deprem sonrasında binada oluşabilecek hasarları karşılamayı amaçlar. Yani “DASK neden önemli?” sorusunun cevabı, deprem nedeniyle oluşabilecek maddi zararınızın karşılanmasıdır.
Halk arasında DASK olarak da bilinen bu sigorta türünü yaptırmak zorunludur. Deprem sigortası olmadığı takdirde su, elektrik gibi abonelikleri açamaz ya da evinizle ilgili yasal bir işlem yapamazsınız. 

Neden dask yaptırmalısınız?

Zorunlu Deprem Sigortası’nın Avantajları Nelerdir?

Yıllık olarak yapılan yani her yıl yenilenmesi gereken Zorunlu Deprem Sigortası, deprem nedeniyle konutlarda oluşabilecek hasarları, azami teminat tutarını geçmeyecek şekilde karşılar. 2021 yılı için belirlenen azami teminat tutarı 268.000 TL’ dir. Yani evinizde oluşacak hasarlar, 268.000 TL’ye kadar bu sigorta tarafından karşılanır. Üstelik bu noktada sadece binada direkt deprem nedeniyle oluşan hasarların değil, aynı zamanda depremin sonucunda meydana gelen tsunami, yangın gibi durumların da DASK’ın teminatları kapsamına girdiğini belirtmekte fayda var.

Deprem sigortası, afet dışı nedenlerden dolayı oluşan zararları ve konut içerisindeki eşyada meydana gelebilecek kayıpları karşılamaz. Bu teminatları konut sigortaları sunar. Eğer deprem dışında hırsızlık, sel ya da üçüncü şahıslar nedeniyle oluşabilecek risklere karşı evinizi ve eşyanızı koruma altına almak istiyorsanız konut sigortası yaptırmalısınız. MAPFRE Sigorta’nın konut sigortası ürünü olan Konutlar İçin Çağdaş Güvence Sigortası’nı inceleyerek tüm teminatlara göz atabilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası Fiyatları Ne Kadar? DASK Hesaplama Nasıl Yapılır?

Deprem nedeniyle evinizde oluşan maddi kayıpları, azami teminat tutarını geçmeyecek şekilde karşılayan Zorunlu Deprem Sigortası’nın fiyatları farklı kriterler incelenerek oluşturulur. DASK fiyatı yani DASK sigorta prim bedeli; yapı tarzı, bina yaşı, dairenizin yüz ölçümü, bulunduğu bölgenin deprem riski doğrultusunda belirlenir.

Zorunlu Deprem Sigortası, her yıl yapı maliyetlerine bağlı olarak belirli bir teminat tutarı sunar. Yapı maliyetindeki artış doğrultusunda yükselen teminat tutarı, bina tekrar inşa edildiğinde oluşacak toplam gideri baz alır. Yapının değerinin, Zorunlu Deprem Sigortası’nın azami teminat tutarını aştığı durumlarda sigortalı dilerse farklı sigorta şirketlerinden isteğe bağlı deprem sigortası da yaptırabilir. DASK fiyatları dışında kalan bu durumda sigortalının isteğe bağlı deprem sigortası fiyatlarını dikkate alması gerekir. 

Dask nasıl hesaplanır?

DASK Sigortası yalnızca binalar için geçerlidir, arsalar için geçerli değildir. Bu nedenle sigorta bedeli sadece konut içindir; arsa için değildir.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırabilmek için sigortalının ismi, telefon numarası, adresi, T.C. kimlik numarası, sigorta kapsamına alınacak binanın açık adresi, tapu detayları, inşa tarihi, yapı türü, toplam kat sayısı, mevcut hasar durumu, yapının brüt yüz ölçümü ve kullanım şekli bilgilerinin yer aldığı belgeleri temin etmelisiniz.

MAPFRE Sigorta ile Evinizi Güvence Altına Alın

Zorunlu Deprem Sigortası hesaplama işlemini yapıp ödeyeceğiniz primi öğrenmek için DASK teklif sayfamızı ziyaret edebilir ve size en yakın MAPFRE Sigorta acentesinde işlem yaptırabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap