Deprem Çantasında Bulunması Gerekenler Nelerdir?

yazar MAPFRE
Deprem Çantasında Olması Gerekenler Nelerdir

Okuduğunuz makalelerde veya izlediğiniz televizyon programlarındaki uzman önerilerinde ve yetkili kişilerin yaptıkları uyarılarda en çok önem verilen konulardan biri deprem çantası hazırlamak! Ülkemizin deprem bölgesinde yer aldığını ve her an bir deprem yaşama ihtimalimizin var olduğunu düşünürsek bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemeli ve ertelememeliyiz.  Peki; deprem çantası nasıl hazırlanır, deprem çantasında olması gerekenler nelerdir? Gelin, bu soruları yanıtlayalım. Ancak öncesinde “Deprem çantası neden gereklidir?” diye sormanız mümkün.

Deprem Çantası Neden Önemli?

Deprem çantasının evinizde, iş yerinizde, okulunuzda ve günlük hayatınızı geçirdiğiniz her yerde olması gerekir. Çünkü depremden sonraki ilk 72 saat, hayati öneme sahip olan bir süreçtir. Bu süreçteki ana ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için gerekli olan ürünlerin de (yiyecek, ilk yardım çantası, su vb.) yanımızda olması şarttır. 

Böyle bir duruma karşı ihtiyaçlarınızı bir araya getirmenizi yani depreme karşı hazırlıklı olmanızı sağlayan araç ise deprem çantasıdır. Yani deprem çantası hazırlamak hayati öneme sahiptir! Peki, deprem çantasında neler olmalı?

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Acil durum çantası olarak da bilinen deprem çantasının ne kadar önemli olduğundan bahsettik. Peki, ihtiyacınız olan farklı kategorilerden malzemelerin bulunduğu bir afet ve acil durum çantasının içerisinde neler olmalı? İşte, deprem çantasının içerisinde olması gerekenler:

  • En az 72 saat yetebilecek miktarda su
  • En az 72 saat yetebilecek bozulmayan yiyecekler (konserve, bisküvi vb.)
  • İlk yardım çantası
  • Çadır
  • Battaniye
  • Uyku tulumu
  • Yedek pilleri ile beraber kullanışlı bir el feneri
  • Telefonunuzun şarj aleti (taşınabilir ve kablolu)
  • Mevsim şartlarına uygun giysiler (şapka, çorap, yağmurluk, kazak vb.)
  • Bir miktar para
  • Kullandığınız ilaçlar
  • Battaniye
  • Kalem ve kağıt
  • Çok amaçlı çakı
  • Çakmak
  • Önemli telefon numaralarının ve iletişime geçilecek kişilerin bilgilerinin bulunduğu defter ya da dosya
  • Islak mendil, tuvalet kağıdı, tuvalet atıkları için poşet gibi hijyen ürünleri ve dezenfektan ürünler
Deprem Çantası Nasıl Olmalıdır

Deprem Çantası Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Deprem çantası hazırlamak kadar, “Deprem çantası nasıl olmalı?” sorusunun cevabı da oldukça önemlidir. Şimdi, deprem çantası hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım.

  • Hazırladığınız deprem çantası ağır olmamalı, kolaylıkla taşınabilir olmalıdır.
  • Deprem çantasını kolaylıkla ulaşacağınız bir yerde saklamanız çok önemlidir. Acil durumda kolaylıkla ulaşamayacağınız bir deprem çantası amaca uygun değildir.
  • Deprem çantasını tüm aileniz için değil, kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda hazırlamalısınız. Ayrıca deprem çantasının içindekilerini hazırlarken evcil hayvanınız varsa onun ihtiyaçlarına da çantada yer vermeyi unutmamalısınız.
  • Deprem çantanızı mevsim şartlarına uygun olacak şekilde belirli dönemlerde yenilemeyi unutmamalısınız.
  • Yiyeceklerin ve içeceklerin son kullanma tarihleri konusunda dikkatli olmalısınız. Son kullanma tarihleri yakın olan ürünleri tüketebilir ve yerlerine yenilerini koyabilirsiniz.
  • Evin yanı sıra iş yeriniz ve otomobilinizde de deprem çantası bulundurmanızda fayda var.

Deprem sonrası, hayatınızı kurtarmada büyük bir rol oynayabilecek deprem çantasına hemen ulaşmanız gerekir. Bu nedenle deprem çantasını kolaylıkla bulabileceğiniz bir yerde tutmanız önemli.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasını hazırlamaya; beslenme, sağlık ve deprem sonrası iletişim kurmak için gerekli olacak malzemeleri eklemekle başlayabilirsiniz. Ayrıca deprem sonrası beslenme ve içecek konusunda sıkıntı yaşama ihtimaline karşı deprem çantasına, uzun süre bozulmayacak gıdalar ekleyebilirsiniz. Mesela meyve ya da sebze yerine konserve ve kuruyemiş gibi gıdaları tercih edebilirsiniz. Çanta içerisine konulacak gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat etmenizi öneririz.

Beslenme malzemelerinizi tamamladıktan sonra deprem çantasına su eklemeyi ihmal etmeyin. Ayrıca gıda ve sıvı ihtiyaçlarınızın daha korunaklı olması için onları çelik veya metal mataralarda saklayabilirsiniz.

Deprem çantasından yararlanacak her aile üyesi için çantaya 2 veya 3 çift iç çamaşırı, çorap ve mevsime uygun kıyafetler eklemeniz önemli. Ayrıca deprem çantasında yer alan kıyafetleri de mevsime uygun olarak değiştirmenizde fayda var. Ek olarak deprem çantasında acil durumlar için ilk yardım seti, ilaç, dezenfektan gibi sağlık malzemeleri de bulundurabilirsiniz.

Deprem çantasında, iletişim kurabileceğiniz ya da haber alacağınız iletişim araçlarının olması da çok önemlidir. Böylece depremde sesinizi daha rahat duyurabileceğiniz bir düdükle yardım çağırmanız daha kolay olacak. Ayrıca radyoyla arama kurtarma çalışmaları ve deprem hakkında bilgi sahibi olmanız da daha rahat olur.

Deprem çantasını altı ayda bir kontrol etmeniz sizin ve ailenizin depreme her an hazır olması için çok önemlidir. Tabii bebekli bir aileyseniz bebeğinizin ihtiyaçlarına göre eklemeler de yapabilirsiniz. Ek olarak deprem çantasını bir sırt çantası ya da kolaylıkla taşınabilir küçük bir valizin içerisine hazırlayabileceğinizi not düşelim.

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler Konusunda Bilgi Sahibi Olun

Deprem sırasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz olası riskleri en aza indirmek için yapmanız gerekenleri bilmelisiniz. Deprem anında yapılması gereken en önemli şey, soğukkanlılığınızı korumak ve panik yapmadan güvenli bir noktada hayat üçgeni yapıp depremin bitmesini beklemektir. Asansör, balkon, merdiven, pencere gibi noktalardan uzak durmak hayati önem taşır. Deprem sonrasında ise elektrik, doğal gaz ve su tesisatlarını kapatıp toplanma alanlarına gitmelisiniz. Hasarlı evlere girmemek de oldukça önemlidir.

Deprem anında ve sonrasında yapmanız gerekenleri ve deprem öncesinde almanız gereken önlemleri, ilgili yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Zorunlu Deprem Sigortası ve Konut Sigortası Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Ne yazık ki yaşanması olası olan depremlerin zamanını, şiddetini ve dolayısıyla meydana getirebilecekleri hasarları bilemiyoruz. İşte, tam da bu nedenle can ve mal güvenliğini sağlayacak önlemler almamız şart! Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortası ise bu konuda bizi güvenceye alan ürünler. Dilerseniz MAPFRE Sigorta’nın DASK ve ev sigortası teminatları ile iki sigorta türünün farkları hakkında ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap