Dezenfektanlar mı, Kolonya mı? Aralarındaki Farklar Neler?

yazar MAPFRE
Dezenfektan mı Kolonya mı

Koronavirüsten korunma yollarına artık hepimiz hakimiz. Bildiğiniz üzere en önemli önlemlerden biri el temizliğine dikkat etmek. Elleri en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamak, el hijyeni için önerilen uygulama olsa da el yıkama imkânı olmayan yerlerde dezenfektanlardan ve kolonyalardan yardım alabiliyoruz. Peki; kolonya mı, dezenfektan mı koronavirüsten korunmak için daha etkili?

El Temizliği Neden Önemli?


Koronavirüs, solunum yolu ile vücudumuza girmenin yanı sıra temas edilen yüzeylerden ellerimize de geçebiliyor. Eller; ağza, burna ya da gözlere temas ettirildiğinde ise virüs, vücuda girebiliyor. El hijyenine dikkat edildiği takdirde de elde olması muhtemel virüsler yok edilebiliyor.

Dezenfektan ve Kolonya Virüslere Karşı Neden Etkili?


Virüsten korunmak için yardım alınan kolonya ve dezenfektanın hijyeni nasıl sağladığını anlamak için öncelikle su ve sabunla el yıkamanın mikropları nasıl yok ettiğine bakmak gerekiyor.
Koronavirüs dâhil bazı virüslerin çevresinde bulunan ve yağ moleküllerinden oluşan zar, virüslerin genetiğini koruyor. Bu zar hasar gördüğünde ise virüslerin genetiği bozuluyor ve enfekte etme özellikleri genellikle kayboluyor. Sabunun yağ çözme özelliği, virüslerin dışını kaplayan bu çeperi çözdüğü için de onların zararlı etkilerini yok edebiliyor. Dezenfektanlar ve kolonyalar da içerdikleri alkol sayesinde virüsleri benzer şekilde etkisiz hale getirdiklerinden el temizliğinde kullanılabiliyorlar.

Kolonya Koronadan Korur Mu

Kolonya ve Dezenfektan Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

“Dezenfektan ve kolonya, koronavirüsten korur mu?” sorusunun cevabına pek çok insan “Evet” yanıtını verebilir. Evet, dezenfektanların farklı türdeki virüslerin sayılarını önemli ölçüde azalttıkları araştırmalarla belgelenmiş durumda. Fakat bu noktada tercih ettiğiniz dezenfektan ve kolonyanın içeriğinin de oldukça önemli olduğunu unutmamak gerek. Çünkü içeriği güçlü olmayan ürünler, koronavirüsü yok etme konusunda başarılı olamayabilirler.

İster kolonya ister el dezenfektanı tercih edin, öncelikle dikkat etmeniz gereken güvenilir şey bir marka tarafından üretilmiş ürünleri kullanmak olmalı. Sonrasında ise tercih edeceğiniz ürünlerin içerdiği alkol türleri ve alkol oranlarını incelemelisiniz.

El dezenfektanları alkollü ve alkolsüz olmak üzere ikiye ayrılıyor. Alkolsüz dezenfektanların içeriğinde bulunan madde, virüslerde azalma sağlasa da alkollü dezenfektanlar kadar etkili değiller. Bu nedenle içeriğinde %60 ila %95 oranında alkol bulunan alkol bazlı el antiseptiği almak, virüsleri yok etme konusunda daha doğru bir tercih olabilir. Eğer alkol bazlı el antiseptiğine ulaşamıyorsanız bu noktada dezenfektan olarak kolonya tercih etmek daha sağlıklı bir seçim olabilir.

El dezenfektanı alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise el antiseptiklerinin son kullanım tarihi. Son kullanma tarihi geçmiş olan ürünleri almamalı ve açtığınız el dezenfektanını ambalajında yazan süre içerisinde kullanmalısınız. Aksi takdirde dezenfektan içerisindeki alkol uçabilir ve bu da virüsleri öldürme üzerindeki etkisini azaltabilir. Ayrıca el antiseptiklerini kesinlikle koklamamanız gerektiğini de belirtelim. Dezenfektanların içerisindeki maddeler, solunum yolu için zararlı olabilir.

Kolonyalarda ise 80 derece alkol içeren ürünler uzmanlarca önerilmekte. Tabii bu noktada, el antiseptiklerinde olduğu gibi küçük ama önemli bir noktanın altını çizmekte fayda var: Kolonyanın kapağının açık bırakılması, alkolün uçmasına neden olabilir. Alkol uçtuğunda ise kolonya, dezenfekte etme görevinde başarılı olamayabilir.

Kolonya ve Dezenfektan

Dezenfektan ve Kolonya Ne Zaman Tercih Edilmeli?

Corona virüsten korunma konusunda alkol bazlı el dezenfektanların da yüksek alkol derecesine sahip kolonyaların da etkili olduğu biliniyor. Fakat diğer yandan kolonya ve dezenfektanın elinize iyi dağılmaması durumunda virüslerin yok olmama ihtimali de göz ardı edilmemeli. Bunun yanı sıra bu ürünleri sık sık kullanmanın, deriyi tahriş edip egzamaya yol açabileceğini belirtmekte de fayda var.

Hem cildinizi korumak hem de virüsleri maksimum seviyede yok edebilmek için ise sabun ve ılık suyla el yıkamak en doğrusu. Evde ve iş yerinde sık sık ellerinizi yıkayabilir, sabun ve suya ulaşamadığınız noktalarda kolonya ya da alkol bazlı el antiseptiklerini tercih edebilirsiniz. Ellerinizi 20 saniye boyunca yıkarken parmak aralarını, baş parmağı, tırnak aralarını, el üstünü ve avuç içini iyice ovalayarak temizlemeyi unutmamalısınız. Son olarak el bileklerinin temizliğini de es geçmemeniz gerektiğini hatırlatalım.

Koronavirüsten Korunma Yolları

Kişisel hijyenin yanı sıra ev temizliğine de dikkat etmeniz gerektiğinin altını bir kez daha çizmekte fayda var. Evi dezenfekte etme yöntemlerini uygulayarak yaşam alanınızı da virüslerden arındırabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap