Evcil Hayvanları Yürüyüşe Çıkardıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyiz?

yazar MAPFRE
Koronavirüs Döneminde Evcil Hayvan Bakımı

Vücudumuz için zararlı olabilecek virüs ve bakterilerden korunabilmekte hijyen oldukça önemli. Bunu sağlayabilmek için hem kişisel hijyene hem de ev dezenfeksiyonuna dikkat etmemiz şart. Ayrıca koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu dönemde, virüsten korunabilmek için sosyal izolasyona da önem vermemiz gerekiyor. Peki, bir evcil hayvanınız varsa ne yapmalısınız? Çünkü özellikle köpeklerin her gün dışarıya çıkarılıp ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor.

İşte; hem küçük dostunuzun hijyenini hem de kendi sağlığınızı koruyabilmeniz için yürüyüş öncesinde, sırasında ve sonrasında yapmanız gerekenler: 

Sadece İhtiyaç Halinde Dışarı Çıkın

Öncelikle bir noktaya ışık tutmak isteriz: Kedi ve köpekleri hasta eden ve yıllardır var olan koronavirüs, yeni tip koronavirüs değildir ve hayvandan insana geçmez. COVID-19 açısından baktığımızda ise uzmanlara göre yeni tip koronavirüsün bir evcil hayvandan bulaşma riski oldukça düşük. Fakat bazı bulgular, enfekte olan insanlardan kedi ve köpeklere COVID-19’un geçtiğini gösteriyor.

Bunun yanı sıra koronavirüsün, kedilerin ya da köpeklerin tüyüne tutunmaları ve bu sayede insanlara küçük de olsa geçme ihtimali olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla koronavirüs döneminde evcil hayvan temizliği ve küçük dostlarımızı korumak için alacağımız diğer önlemler büyük önem taşıyor.

Sadece köpeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkmalı ve stresini atması için gerekli olan oyunları da mümkünse evde oynamalısınız. Dışarı çıktığınızda yürüyüşleri, ikamet ettiğiniz bölgenin uzağında yapmamaya da özen göstermelisiniz. Eğer bir bahçeniz varsa köpeğinizi yürüyüşe çıkarmak yerine bahçeyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

Yürüyüşten Sonra Köpek Nasıl Temizlenmeli

Dışarı Çıkarken Önlem Almayı Es Geçmeyin

Bir bahçeniz yoksa yani küçük dostunuzun ihtiyacı için dışarı çıkmanız zorunluysa bu durumda hem kendiniz hem de köpeğinizin sağlığı için gerekli önlemleri almalısınız. Cerrahi maske takabilir, tek kullanımlık eldiven giyebilirsiniz.

Ayrıca dolaştığınız noktalarda köpeğinizin patilerinin hijyenini sağlamak için yürüyüşlerde kullanmak üzere tek kullanımlık köpek galoşlarını tercih edebilirsiniz. Eğer bu mümkün değilse köpeğinizin tırnaklarının kısa olmasına özen göstermelisiniz. Belki köpeğiniz çok hoşlanmıyor, ama bu süreçte yeni tip corona virüsten korunabilmek için küçük dostunuzun tasmasını takmayı da ihmal etmemelisiniz.

Köpeğinizi Kontrollü Bir Şekilde Gezdirin 

Evet, köpeğinizin özgür bir şekilde dolaşmayı ve diğer köpeklerle oyun oynamayı çok sevdiğini biliyoruz. Fakat ne yazık ki koronavirüs döneminde, onların da günlük yaşantısını etkileyecek önlemler almak durumundayız. Peki, köpekleri dolaştırırken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Öncelikle insanların ve hayvanların yoğun olmadığı noktalarda yürüyüş yapmak oldukça önemli. Eğer insanların bulunduğu bir alanda köpeğinizi gezdiriyorsanız bu durumda sosyal mesafeye dikkat etmelisiniz.

Koronavirüsün insanlardan evcil hayvanlara geçme olasılığının -şu ana kadar az vaka ile sınırlı kalsa da- bulunduğundan bahsetmiştik. Bu şekilde enfekte olmuş ya da tüylerinde virüs bulunma ihtimaline karşı köpeğinizin başka köpeklerle etkileşim halinde olmamasını sağlamalısınız. Bu da hem sokakta köpeklerin az olduğu bir noktada yürüyüş yapmaktan hem de köpeğinizi tasma ile kontrollü bir şekilde gezdirmeniz sayesinde mümkün olabilir. 

Koronavirüste Köpekleri Yürüyüşe Çıkarmak

Eve Döndüğünüzde Gerekli Dezenfeksiyonu Yapın

Koronavirüsten korunmak için bir yere temas ettiğimizde ellerimizi yıkamak, aldığımız önlemlerden biri. Söz konusu köpekler olduğunda ise yürüyüş sonrasında onların patilerini temizlemek gerekiyor. Peki, yürüyüşten sonra köpek nasıl temizlenir?

Bazı köpek sahipleri pati temizliği için alkol bazlı el antiseptik ve kolonya kullansa da bu uygulama aslında küçük dostlarımızın patilerine zarar verebiliyor. Bu nedenle pati temizlemek için özel üretilen solüsyon ve fırçalardan ya da temizleme mendillerinden yardım almak gerekiyor. Ayrıca mümkünse özel şampuanlarla köpeğinizi belirli aralıklarla evde yıkayabilirsiniz.

Hem Kendinizi Hem Evcil Hayvanınızı Korumak İçin Bunlara Dikkat!

Dostunuzun sağlığına önem verdiğinizi biliyoruz. Fakat bazı noktalara dikkat etmemek hem sizde hem de köpeğinizde olumsuz etkilere yol açabilir. Alacağınız önlemlerle bu olasılıkları düşürmeniz ise mümkün:

  • Köpek ya da kedinizi sevdikten sonra elinizi yıkamalı ve elinizi yıkamadan kesinlikle yüzünüze götürmemelisiniz. Ayrıca evcil hayvanınızı öpmemek, aynı yemeği paylaşmamak, aynı yatakta uyumamak da bu süreçte alınması gereken önlemler arasında.
  • Bilindiği üzere alışveriş sonrasında aldığınız ürünlerin dezenfeksiyonu büyük önem taşıyor. Bu nedenle evcil hayvanınızın poşetlerle ya da dezenfekte edilmemiş herhangi bir ürün ya da gıda ile temas etmemesine özen göstermelisiniz.
  • Eğer kendinizi hasta hissediyorsanız evcil hayvanınızla temastan kaçınmak da dikkat etmeniz gereken noktalardan. Bunun yanı sıra şüpheli durumlarda ya da hastalık halinde evde maske ile dolaşmak da gerekli bir önlem olabilir.
  • COVID-19’dan şüpheleniyorsanız ya da hastalıkla mücadele ediyorsanız dışarı çıkmamanız ve ev izolasyonu uygulamanız oldukça önemli. Bu nedenle gerekli önlemleri alarak köpeğinizi sizin yerinize başkasının gezdirmesini isteyebilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızın hijyeni hakkında detaylı bilgi almak için bir veteriner hekimden görüş almanızı öneririz. Ayrıca evcil hayvanınızın sağlığında herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmanız halinde vakit geçirmeden veterinerine danışmanız gerektiğini de hatırlatalım.
  • Evcil hayvanlarımızın yanı sıra sokak hayvanlarını da unutmamak lazım! Kapımızın önüne bir kap yemek ve su koymak, onların yaşamlarını sürdürebilmeleri için oldukça önemli. Diğer yandan sokak hayvanlarıyla da yakın temastan kaçınmanın hem onlar hem de sizin için önemli olduğunu not düşelim.

Gerekli önlemleri uyguladığımız takdirde bizim için olduğu kadar hayvan dostlarımız için de zorlu olan bu dönem olabildiğince kısa sürede bitecek! O güne kadar sabırla önlem almalı ve dezenfeksiyona önem vermeliyiz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap