Evde Çocuk Güvenlİğİnİ Sağlamak İçİn 10 İpucu

yazar MAPFRE
Evde cocuk güvenliği için 10 ipucu

Çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde büyümesi, psikolojik gelişiminde hiçbir engel yaşamaması için elinizden gelenin en iyisini yapıyorsunuz. Fakat bazen, ev hayatında gözünüzden kaçan ve bu nedenle önlem alamadığınız bazı noktalar çocuğunuzun güvenliğini tehdit edebilir. Oysa güvenlik önlemleri sayesinde ev kazalarını minimuma indirebilir ve bebeğinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz. Gelin şimdi, bebek ve çocuk güvenliği hakkındaki ipuçlarını paylaşalım.

1. Bazı Mobilyaları Sabitleyin

Özellikle çocuğunuz yeni yürümeye başladıysa emekledikten sonra ayağa kalkmak için desteğe ihtiyaç duyabilir ve mobilyalardan destek alabilir. Sabitlenmeyen ve kolaylıkla hareket ettirilebilen mobilyalar ise çocuğunuzun yaralanmasına neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemediğinizi biliyoruz. Bu nedenle küçük masa, tekerlekli televizyon ünitesi gibi ürünleri zemine ya da duvara sabitlemek, yaşam alanınızı daha güvenli hale getirmenize yardımcı olabilir.

2. Köşe Koruyucu Ürünlerden Yardım Alın

Evinizdeki mobilyaların bazıları sivri köşeli olabilir. Eminiz ki tasarım olarak çok şıklardır, fakat bu tarz mobilyaların çocuğunuzun güvenliği konusunda bir tehdit oluşturdukları da ne yazık ki gerçek. Çünkü büyüklerimizin de dediği gibi “Çocuk düşe kalka büyür.” ve tahmin edebileceğiniz gibi düşme sırasında kafasını ya da vücudunu sivri bir bölgeye çarpması ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bu sebeple sehpa, konsol, masa, hatta belki de koltuk gibi eşyanızın sivri köşelerini, köşe koruyucular ile kapatmak bebeğe güvenli bir ortam sağlamak için oldukça önemli.

Pencere ve dolağ kilitleri ile tehlikeyi önleyin

3. Pencere ve Dolap Kilitleri ile Tehlikeleri Önleyin

Çocukların en belirgin özelliklerinden biri hiç kuşku yok ki dünyayı keşfetme istekleri. Art arda onlarca soru sormaları ve yeni keşifler peşinde olmaları işte tam da bu yüzden! Fakat evde bebek güvenlik önlemleri konusunda yeterli uygulamaları yapmadığınız durumlarda bu merak, çocuğunuzun zarar görmesine neden olabilir.

4. Beyaz Eşya Nedeniyle Oluşabilecek Durumlar İçin Kilit Kullanın

Her ne kadar gözünüz sürekli onun üzerinde olsa da bebeğiniz hızlı hareket etme konusunda bir uzman! Siz başka bir şeyle ilgilenirken dolapları açabilir ve onun için tehlikeli olabilecek temizlik malzemeleri, kesici aletler ya da ilaçlar bulabilir. Çekmecelerde ya da dolaplarda zarar verici bir ürün olmasa bile parmakları sıkışabilir. İşte, tüm bunları engellemek için dolap ve çekmece kilidi olmazsa olmaz! Ayrıca pencereyi ya da balkonu açmasını engellemek için de çocuk kilidi ile bu noktaları güvenli hale getirmeyi es geçmemelisiniz.

Evet, dolaplar ve pencereler için kilitler oldukça önemli. Fakat bunların yanı sıra fırın, buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinesi gibi beyaz eşya çeşitleri için de önlem almalısınız. Bu cihazlara da kilit takabilirsiniz. Ayrıca ocaklarda var olan emniyet kilitlerini açmanız da güvenliği sağlamak için size yardımcı olabilir.

5. Ona Zarar Verebilecek Ürünleri Ulaşamayacağı Yere Koyun

Kesici ya da yanıcı ürünler, piller, ilaçlar, cam dekoratif ürünler, yutabilecekleri kadar küçük oyuncaklar… Bunların hepsi çocuğunuzun güvenliğini olumsuz şekilde etkileyebilir. Çözüm ise tüm bu eşyayı çocukların ulaşamayacağı yerlere konumlandırmak! Ayrıca oyuncak seçiminde de yaşa uygun tercih yapmaya dikkat etmelisiniz. Küçük boyutlu ürünlerin çocuklar tarafından yutulabileceğini unutmamalısınız. Son olarak sıcak içeceklerin ve yiyeceklerin de ona zarar verebileceğini es geçmemeli ve sıcak olan hiçbir şeyi onun ulaşabileceği yere konumlandırmamalısınız.

Bebeklere zarar verebilecek ürünleri ulaşamayacağı yerlere koyun

6. Prizleri Güvenli Hale Getirin

O, küçük parmakları ile keşfetmeyi seviyor ve evin neresinin onun için tehdit olduğu konusunda hiçbir fikri yok! Bebekler için ev güvenliği konusunda elbette ki en önemli uygulamalardan biri, prizleri özel ürünler ile kapatmak ve elektrik bağlantısı olan çoklu prizleri açıkta bırakmamak! Ayrıca kabloları da duvara sabitlemeniz gerektiğini belirtelim.

7. Güvenlik Kapılarından ve Yatak Bariyerinden Yardım Alın

Çocukların hareketlerini her zaman gözlemlemek mümkün değil! Özellikle dubleks bir eviniz varsa eviniz bahçe gibi bir alana açılıyorsa güvenlik kapısı da yardım almanız gereken evde güvenlik ürünlerinden biri. Çocuk güvenlik çitleri sayesinde çocuğunuzun olması gereken alandan çıkmadığına emin olabilirsiniz.

Sadece uyanık olduğu zaman değil, uyuyorken de bebeğinizin güvenliğini sağlamanız önemli! Uyku esnasında yana dönerken düşmemesi için bariyerli karyolaları tercih edebilirsiniz.

8. Zeminleri Islak Bırakmayın

Bebekler için evde güvenlik ürünleri elbette çok önemli, ama bunun yanı sıra bazen güvenliği sağlamak için ek uygulamalar yapmanız gerekebilir. Örneğin evinizi süpürüp sildikten sonra zeminin ıslak kalması, bebeğinizin düşüp yaralanmasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle silme işlemini çocuğunuz uyurken yapmalı ya da zemini kurulamak için ek bir silme işlemi daha yapmalısınız.

Zeminleri  ıslak bırakmayın

9. Banyo ve Mutfak Kapılarını Kapalı Tutun

Banyo ve mutfaklar bebeğiniz için oldukça tehlikeli alanlardır. Bu nedenle bu alanların kapılarını kapalı tutmalısınız. Eğer çocuğunuz yaş olarak büyükse ve boyu kapı koluna uzanabiliyorsa bu durumda kapıları kilitlemekte ve anahtarları da yanınızda taşımakta fayda var!

10. Bebek Telsizlerinden ve Kameralarından Yararlanın

Saydığımız tüm önerileri dikkate alacağınızdan eminiz, ama yine de fazla güvenlik önleminden zarar gelmez! İşte, bebek kameraları ve telsizleri de tam bu noktada yardımınıza koşuyor. Bebeğiniz uyurken, oyun oynarken onu izleyebilmenizi ya da dinleyebilmenizi ve herhangi bir olumsuzlukta hızlıca müdahale etmenizi sağlayabilen bu teknolojik ürünler, bebek güvenliği konusunda size çok yardımcı olacak!

İhtiyacınız olan güvenlik önlemlerini sıraladık! Bu ipuçlarını uyguladıktan sonra çocuğunuzla zaman geçirmenin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz! 

Benzer Yazılar

Yorum Yap