İlk Defa Yurt Dışına Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
İlk Defa Yurt Dışına Çıkacakların Dikkat Etmesi Gerekenler Neler

Yurt içinde ne kadar çok şehri keşfetmiş olursanız olun, ilk defa yurt dışına çıkmak her zaman farklı ve heyecan verici bir deneyim olmuştur! Bu deneyimi yaşamak için yapılan hazırlıklar ise elbette ki pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Eğer siz de farklı kültürlerle tanışmak için gün sayıyor ve “Yurt dışına giderken dikkat edilmesi gerekenler neler?” diyorsanız yalnızca derin bir nefes alın, rahatlayın ve sizin için hazırladığımız yurt dışına gideceklere tavsiyeler listesine göz atın!

İlk Yurt Dışı Seyahati Nereye Yapılmalı?

Aklınızdaki “İlk yurt dışı seyahatini nereye yapmalıyım?” sorusuna cevap arıyorsanız öncelikle hemen bu konuda size yardımcı olalım: Gezinizden neler beklediğinize karar verin! Mimari harikalarıyla büyülenmek mi, tabiatın içerisinde kaybolmak mı yoksa mega şehirlerin hareketine dâhil olmak mı? Bunların yanı sıra kendinize farklı bir kültürle tanışma konusunda ne kadar rahat hissettiğinizi sorun. Konforu mu arıyorsunuz yoksa karmaşa ve kirlilikle başa çıkabilir misiniz? Bu kriterler gideceğiniz ülke seçeneklerini sınırlandırıp aradığınız lokasyonu bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca ilk yurt dışı seyahatinizi balayı için de yapıyor olabilirsiniz. Eğer yurt dışı balayı önerilerine göz atmak istiyorsanız yazımız bu konuda size yardımcı olmaya hazır!

Rezervasyonlarınızı Tamamlayın ve Fırsatları Kaçırmayın

Yıllık tatil tarihinizi belirler belirlemez uçak bileti bakmaya başlayabilir, erken rezervasyon fırsatlarından yararlanarak ucuz uçak bileti bulabilirsiniz. Gezi tarihinizi resmi tatil tarihleri dışında planlayarak hem bütçenize uygun bir yolculuk yapabilir hem de turların oluşturduğu kalabalıkla karşılaşma ihtimali yaşamazsınız. Ayrıca pazartesi, cuma ve pazar günleri dışında kalan günlerde daha esnek fiyatlara biletler yakalayabilirsiniz. Gideceğiniz tüm lokasyonları belirleyip kalacağınız yerlerin rezervasyonlarını da şimdiden yaptırabilir ve o müthiş şehir manzaralı odayı yakalama şansına sahip olabilirsiniz. 

İlk Kez Yurt Dışına Çıkarken Nelere Dikkat Etmeliyim

Dilediğiniz Gibi Gezebilmek İçin Bütçenizi Planlayın

Seyahat edeceğiniz ülkenin döviz kurunun yerel para biriminiz ile olan farkını karşılaştırmanız oldukça önemli. Seyahatinizde zor duruma düşmemek için; kalacağınız yerin ücreti, gezeceğiniz müzeler ya da katılacağınız şehir turlarını göz önünde bulundurarak yolculuğa çıkmadan önce döviz almalısınız. Kredi kartı kullanarak gezi masraflarınızı karşılamak da güvenli seçenekler arasında. Ancak yine de müze girişi ya da kafe gibi mekânlar için yanınızda bir miktar nakit bulundurmakta fayda var. 

Son Dakika Sürprizi Yaşamamak İçin Vize Şartlarını Kontrol Edin

Gitmek istediğiniz ülkenin Türk vatandaşları için vize talep edip etmediğini, ediyorsa vize şartlarının ne olduğunu öğrenmelisiniz. Gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluğu ya da aracı şirketinden bu bilgileri kolaylıkla edinebilirsiniz. Vizesiz ülkeler ise ülkeye girişinizde sizden vize istemez ya da kapıda vizeyi kolaylıkla alabilirsiniz. Bu da yurt dışına çıkarken daha az prosedürle uğraşacağınız anlamına gelir. 

Dikkat etmeniz gereken başka bir nokta ise vize başvurusu yapmadan önce pasaportunuzun geçerlilik süresini kontrol etmektir. Vize için başvurduğunuz tarihten itibaren en az 1 yıllık geçerliliği olduğundan emin olmalısınız.

Derin Bir Araştırma Yapın

Belki okuduklarınızdan ve izlediklerinizden dolayı avucunuzun içi gibi biliyorsunuz sadece fotoğraflarını görüp atmosferini sevdiğiniz bir yere seyahat ediyorsunuz… Ne olursa olsun yola düşmeden önce bol araştırma yapıp gezilecek yerler listesini oluşturmak şart. Bir gezi rehberini inceleyerek ya da bloglardaki deneyimleri okuyarak tarihi yerleri ve popüler lokasyonları belirleyebilirsiniz. Bu yerlerin birbirine olan uzaklığını araştırmalısınız. O ülkede kalacağınız süre içerisinde acele etmeden hepsini gezebilmek için birbirine yakın mesafelerdeki noktaları gezmek, size zaman kazandıracak güzel bir çözüm. Eğer seyahatinizde gezmek istediğiniz yerler birbirlerinden çok uzaksa ve toplu taşıma yerine daha konforlu bir yolculuğu tercih ediyorsanız araba kiralamayı da düşünebilirsiniz. Kiralayacağınız aracı yurt dışına gitmeden, internetten ayarlamak da işinizi sağlama almanızı sağlayabilir.

Görülecek yerler kadar, tadılacak lezzetler de çok olacak! Yani şehrin yerel tatlarını da denemeyi ihmal etmeyin. Gurme lezzetlere hangi restoranlarda ulaşabileceğinizi tespit edin. Ayrıca bir şehirden ayrıldıktan sonra en eğlenceli festivali kaçırdığınızı öğrenmek üzücü olabilir. Bu yüzden bilet tarihleriniz içerisinde hangi kutlama ya da konserlerin olduğuna bakmayı unutmamanızı öneririz.

İlk Yurt Dışı Seyahati Nereye Yapılmalı

Özgürce Gezmenin Tadını Çıkarın

“Dil bilmiyorum ya da İngilizcenin yaygın olarak kullanılmadığı bir ülkeye gitmek istiyorum. Bu durumda yurt dışına gitmek için ne yapmalıyım?” sorusuna sıklıkla “Tur ile gidebilirsin.” cevabı verilirdi. Ancak teknolojinin sunduğu tüm yeni imkanlarla birlikte tur programlarına bağlı olmanıza gerek kalmadan, dilediğiniz ülkeyi akıllı telefonunuzun yardımıyla keşfetmeniz mümkün. Dil bariyerine takılmamak isterseniz  Google Translate ya da Microsoft Translate gibi dijital platformlar aracılığı ile ana dilinizi dilediğiniz dile çevirebilir ve iletişim kurmak istediğiniz kişiye dinletebilirsiniz. Bu özellik ile aynı zamanda sosyalleşebilmenin zevkini de yakalayabilirsiniz. Marketten su alırken soda ile karıştırmamak için etiket çevirici programları kullanabilirsiniz. Bu arada telefonunuzun şarjının bitme ihtimaline karşı, çantanıza taşınabilir şarj aleti koymayı ihmal etmemenizi öneririz.

Kendinizi Güvence Altına Alın

Gideceğiniz bölgenin en güvenli lokasyonunda, şehir merkezinde otel bulmaya özen göstermelisiniz. Özellikle metro istasyonu gibi kalabalığın ve insan hareketinin yoğun olduğu yerlerde konaklamayı tercih etmek de bir seçenek. Ne de olsa tatildesiniz; sadece gündüz değil, gece saatlerinde de şehri keşfetmek isteyebilirsiniz. Bu nedenle gece şehir gezisi için güvenle dışarı çıkabileceğiniz ve ulaşım araçlarına ulaşabileceğiniz bir otel belirlemeniz oldukça önemli. Hırsızlık gibi tatsız olayların önüne geçebilmek için yanınızda çapraz askılı ya da bel çantası taşımaya, sırt çantası kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bu konuda alabileceğiniz bir diğer önlem ise restoran ya da meydan gibi kalabalık alanlarda çantanızı sandalye arkasına ya da yere bırakmamak.

Karşılaşabileceğiniz her türlü aksiliklerin yanı sıra sağlığınızla ilgili karşılaşabileceğiniz her türlü probleme karşı kendinizi MAPFRE Vize Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası ile güvence altına alabilirsiniz. Yurt dışı seyahat sigortası zorunlu mu?” dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, seyahat sigortası yurt dışına çıkarken vize başvurusunda zorunlu tutulan belgeler arasında. Ancak bunu sadece bir mecburiyet olarak değil, güvence olarak görebilirsiniz. Seyahat Sağlık Sigortası hastalık ya da kaza sonucu oluşabilecek sağlık problemlerinde size destek olur. Gittiğiniz iklimin sizi nasıl etkileyeceği ya da neyle karşılaşacağınızı bilemezsiniz. Ancak MAPFRE Sigorta ile karşılaşabileceğiniz tüm aksiliklere karşı tam güvence kazanmış olursunuz. 

Rahat Hareket Etmek İçin: Uygun Valiz Nasıl Seçiilir? 

Uçuşunuzda sahip olacağınız bagaj hakkını tercih ettiğiniz hava yolunun web sitesinden okumanızda yarar var. Genellikle uçakta yanınıza alacağınız çantanın belirli boyutlarda ve ağırlıkta olması beklenir. Kabine almak istediğiniz çantanın boyutlarının bu sınırlarda olmasına, çantanın içerisinde şeffaf paketli 100 mililitre olarak ayrılmış ve 1 litreden fazla sıvı ve tırnak makası gibi kesici aletlerin bulunmamasına özen göstermelisiniz. Eğer gideceğiniz ülkede araba kiralamayı ya da taksi tutmayı düşünüyorsanız yanınıza çekilebilen valizlerden almayı tercih edebilirsiniz. Eğer hostellerde kalmayı ve sık sık yer değiştirmeyi düşünüyorsanız geniş hacimli bir sırt çantası kullanabilirsiniz.

Yurtdışına Gideceklere Tavsiyeler

İlk Defa Yurt Dışına Çıkacakların Dikkat Etmesi Gereken Diğer Noktalar

Tüm bu önerilerimizin yanı sıra, bilmeniz gereken farklı noktalar da yer alıyor. İşte, ilk defa yurt dışına çıkacaklara yönelik tavsiyeler:

  • Ülkemizden yurt dışına çıkarken geçeceğiniz pasaport kontrolünde yurt dışı çıkış pulunun yanınızda olması gerekiyor. Bu pulu, havalimanındaki pul satan gişelerden ya da otomatlardan alabilirsiniz.
  • Aktarmalı uçuşların uçak bileti fiyatları, direkt uçuşlardan daha uygun olabilir. Bu durumda aktarmalı bilet almak isteyebilirsiniz. Fakat aktarma yapacağınız noktada vizeye ihtiyacınız olup olmayacağını da araştırmalısınız. Örneğin Avrupa’dan Asya’ya geçecekseniz ve biletinizi aynı hava yolu şirketinden almadıysanız bu durumda Schengen Vizesi’ne ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle aktarmalı uçak bileti almadan önce hava yolu şirketini ya da konsolosluğu aramanızda yarar var.
  • Bazı hava yolu şirketleri uçuş sırasında ücretsiz yemek vermeyebilir. Eğer işleyişi bu şekilde olan bir uçuş firmasından bilet alacaksanız, yemeğinizi de uçak bileti alırken belirleyebilir ve daha uygun fiyata yemek yiyebilirsiniz.
  • Uçuştan önce check-in yapmalısınız. Check-in havalimanında yapabileceğiniz gibi, online olarak da yapabilirsiniz. Check-in, uçuş süresinden 24 saat ya da 36 saat önce açılabilir. Detaylı bilgiyi uçuş yapacağınız şirketten alabilirsiniz.
  • Uçuştan en az 3 saat önce havalimanında bulunmalısınız. Eğer bayram dönemlerinde, yani yolcu trafiğinin yoğun olduğu dönemlerde seyahat edecekseniz pasaport kontrolü sırası daha fazla olabilir. Bu nedenle havalimanına çok daha erken gitmeniz gerekebilir.

Yolculuk Başlasın

İlk yurt dışı seyahatiniz için gezilecek yerler listenizi yaptınız, valizinizi hazırladınız ve şimdi uçuş tarihini bekliyorsunuz! Son kontrollerinizi tekrar yapın ve yolculuğun keyfini sorunsuz yaşamak için Seyahat Sağlık Sigortası yaptırmayı unutmayın! 

Dilerseniz hemen Seyahat Sağlık Sigortası teklif sayfamızdan sigortanızı yaptırabilirsiniz.

Şimdiden keyifli yolculuklar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap