Yaz Mevsimi Kabus Olmasın: Sivrisineklerden Korunma Yolları

yazar MAPFRE
Sivrisineklerden korunma yolları

Yaz geldiğine göre bahçede sabaha kadar geçireceğiniz vakitlere yaklaşmış ya da yaz tatilinizi planlamaya başlamış olabilirsiniz. Dilerseniz bir bahçe partisi vererek yazın gelişini kutlayın dilerseniz de Akdeniz sahillerinde güneşin tadını çıkarmaya hazırlanın öncelikle sivrisineklere karşı neler yapabileceğinize göz atın, yaz tatilinizde sinek ısırıklarıyla uğraşmaktan kurtulun. “Sivrisineklerden nasıl korunulur?” sorusunun cevabına ulaşmak için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Haydi, başlayalım!

Su Dolu Kapları Evinizden Uzak Tutun

Gözünüz gibi baktığınız çiçeği sulamak için balkonunuza bir kova dolusu su ya da küçük dostlarımızın su ihtiyacını karşılamak için verandanıza su koyabilirsiniz. Çevrenizdeki yaşama değer verdiğiniz için sizi tebrik ediyor ama çevrenize sivrisinek gelmemesi için küçük bir tavsiyede bulunmak istiyoruz. Su dolu kaplarınızı mümkün olduğunca yaşadığınız yerden uzak bir yere koymayı tercih etmelisiniz. Çünkü sivrisinekler, küçük bir su birikintisinde bile yaklaşık 14 günde üreyebilir. Sivrisinekleri olabildiğince uzağınızda tutmak için üremelerine fırsat veren su dolu kovaları, yaşam alanınızdan uzak bir yere taşıyabilir ya da özellikle mutfağınızda su dolu kaplar bırakmamaya özen gösterebilirsiniz.

Giysi Seçiminizi Sivrisinekleri Uzak Tutacak Şekilde Yapın

Kış ve sonbaharın kahverengi ya da grimsi renklerinden sıyrılıp canlı renklere kavuşmayı kim istemez ki? Ancak sivrisineklerden korunmak için daha pastel renklerle yaz aylarını geçirmek çok daha uygun. Sinekler ve böcekler mavi ya da kırmızı gibi koyu ve canlı renklere ilgi duyarlar. Bu nedenle özellikle açık havada açık renk kıyafetler giyebilirsiniz. Sineklerin yoğun olduğu bir bölgeye gidecekseniz ince pamuklu ve uzun kollu bluz ve keten pantolon giymeyi tercih edebilirsiniz.

Kokulu çiçekler ile sivrisineklerden korunun

Kokulu Çiçeklerden Yararlanın

Çiçeklerin aromatik kokularını seviyorsanız, sivrisineklerden korunma için keyif duyacağınız bir yol izleyebilirsiniz. Evinizin çevresine aromatik kokuya sahip bitkilerden oluşan sivrisinek kovucu ve göz alıcı bir set oluşturabilirsiniz. Lavanta, limon otu, kadife çiçeği, biberiye ve fesleğen gibi bitkiler sineklerin sevmediği ve uzak durduğu kokular yayarlar. Sivrisineklerin ısırmaması için doğal yöntemler tercih ederek sağlığınızı korurken aynı zamanda bahçenize kelebek, arı ve uğur böceği de çekerek canlı florasını çeşitlendirebilirsiniz.

Tatil Filtrelerinize Bir Yenisini Ekleyebilirsiniz

Yaz boyunca hava almaya ihtiyaç duyulduğu için camlar hep açık tutulur. Bu da sineklere bir davet gibidir. Evinizde bulduğunuz sineklik gibi çözümlerin yolculuk yapacağınız yerlerde de bulunmasına özen gösterebilirsiniz. Özellikle butik bir otel tercih edecekseniz kapı ve pencerelerinde sineklik yani tor bulunmasına özen gösterebilirsiniz. Kalacağınız odanın havalandırmasının bulunmasına ve yatağınızın üzerinde cibinlik olması da sivrisinek ısırıklarına karşı korunmanıza yardımcı olur.

Doğal Yöntemlerden Faydalanın

Sinek kovucu spreyler DEET adı verilen ve vücuda zararı bulunan bir kimyasal madde içerebilmektedir. Sivrisineklere çözüm olarak evde hazırlayacağınız karışımlar sağlığınızı etkilemeden sivrisineklerden kurtulmanıza yardımcı olur. ¼ su bardağı suya birkaç damla lavanta ya da nane yağı damlatarak teninize sıkabilirsiniz. Evinizin içinden sivrisinekleri uzaklaştırmak için ise birkaç noktaya çay ağacı yağı damlatabilirsiniz. Eğer bahçede oturuyorsanız kuru kahvenin altına mum gibi bir ateş kaynağı koyarak kavrulmasını ve etrafa kokusunun yayılmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizi sinek ısırıklarından korumak için bir limonu yarıya keserek ve içine karanfiller batırarak uyuduğu odaya bırakabilirsiniz.

Doğal yöntemlerle sivri sineklerden kurtulmak

Sivrisineklerin Aktif Olmadığı Zamanlarda Açık Havaya Çıkmayı Tercih Edin

İnsanlar gibi sivrisineklerin de beslenmeyi tercih ettiği saat dilimleri olduğunu biliyor muydunuz? Günün en güzel saatleri yani gündoğumu ve gün batımının yaprak kıpırdamayan saatleri sivrisineklerin beslenme zamanları. Yapılan araştırmalar sivrisineklerin akşam karanlığı ve şafakta, rüzgârsız havalarda beslenmeyi tercih ettiğini ortaya koyuyor. Bu saatlerde dışarıda bulunmamaya özen göstererek birkaç sinek ısırığından daha kurtulabilirsiniz.

Karbondioksit Üretimine Dikkat Edin

Sinekler karbondioksit yayılımını yaklaşık 50 metre öteden alabilirler. Vücudunuzun karbondioksit ürettiği durumlara dikkat ederek sivrisineklere karşı koruma sağlayabilirsiniz. Kalp atış hızınız arttığında, alkollü içecek tükettiğinizde ya da baharatlı yiyecek yediğiniz zamanlarda vücudunuz, daha fazla karbondioksit üretir. Bu sebeple spor yapacağınız zaman sivrisinek ısırıklarından sizi koruyabilecek giysiler giymeniz faydalı olabilir. Karbondioksit üretimini artıran yiyecek ve içecekleri ise dış mekanda tüketmemeniz sivrisineklerden kurtulmanıza yardım edebilir.

Parfümlü Ürünler Kullanmayı Tercih Etmeyin

Yaz geldiği zaman daha şeker kokulu ya da çiçekli parfüm ve kremler mi tercih ediyorsunuz? Parfümün mevsime göre değişen kokusunun ferahlatıcı bir etki yarattığının farkındayız. Ancak çok sinek bulunan bir bölgeye seyahat edecekseniz ya da bu yazı göl kenarındaki yazlığınızda geçirmeyi planlıyorsanız kokusuz bakım ürünleri kullanmaya özen göstermelisiniz. Çünkü parfüm içeren vücut losyonu ve sabun gibi kişisel bakım ürünleri sivrisinekleri kendisine çeker.

Sivri sineklerden koruyan giysiler

Sivrisinek Isırınca Deriniz Neden Kızarır?

Sivrisinekler derinize konar ve kanınızla beslenir. Uçtuktan sonra ise derinizi ısırdığı yerde tükürüğünde bulunan proteinler kalır. Bağışıklık sistemi aynı alerjiye verdiği tepki gibi bu proteinleri zararlı olarak algılar ve histamin adlı maddeyi üretir. Bu da cildinizin kaşınmasına ve kızarmasına sebep olur. Sivrisinek ısırıkları genellikle 2 gün içerisinde kaybolurlar. Ancak Brezilya ya da Güney Afrika gibi bir ülkeye seyahat ediyorsanız sivrisinek ısırıklarına karşı çok daha dikkatli olmanız gerekir. Çünkü Aedas gibi bazı tür sinekler zika virüsüne yol açabilir. Bu da beraberinde çeşitli sağlık problemlerini getirebilir. Böyle bir yolculuğa çıkmadan önce sivrisinekten nasıl korunacağınız ile ilgili bilgi alabilir ve karşılaşabileceğiniz her türlü aksiliğe karşı geniş kapsamlı bir Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası yaptırabilirsiniz. Seyahat sırasında ortaya çıkabilecek acil sağlık masraflarınızı bu sigorta ürünü ile güvence altına alabilirsiniz. Seyahat Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için “Akıllardaki Önemli Sorular: Seyahat Sigortası Nedir, Seyahat Sigortası Ne Kadar?” başlıklı içeriğimize göz atabilir ve yakın zamanda tatile çıkmak istiyorsanız Seyahat Sağlık Sigortası Teklif sayfamız sayesinde hemen kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Sivrisineklerden uzak keyifli bir yaz geçirmenizi dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap