Nedir, Nasıl Korunulur?: Korona Virüs Hakkında Bilmeniz Gerekenler

yazar MAPFRE
Corona Virüs Nasıl Bulaşır

Haberlerden adını sıklıkla duyuyor ve gelişmeleri takip etmeye, korunma yolları bulmaya çalışıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından acil durum ilan edilmesine neden olan korona (corona) virüs tüm dünyanın gündeminde. Peki, korona virüs nedir, virüsten korunmak için neler yapmalı? İşte, bu hastalık hakkında bilmeniz gereken detaylar:

Korona Virüs Nedir?


2019-nCoV olarak adlandırılan corona virüs, solunum yolları enfeksiyonuna neden olan bir virüs çeşididir. Yeni korona virüs, geçtiğimiz yıllarda dünyaya yayılan ve ciddi solunum yolu sorunlarına neden olan SARS-CoV ve MERS-CoV ile aynı ailedendir.
İlk olarak Çin’in Vuhan kentinde görülen ve buradan dünyanın pek çok ülkesine yayılan yeni tip corona virüsün; yaşlılarla birlikte kalp hastalığı, astım, diyabet, kanser, akciğer sorunları ya da bağışıklık sistemini zorlayan hastalığı olanları daha fazla etkilediği belirlenmiş durumda.

Korona Virüs Nasıl Bulaşır?


Korona virüsün bulaşma yolu damlacıklarla olur. Öksürme, hapşırma, gülme, konuşma nedeniyle ağızdan çıkan damlacıklar havada, tozlarda asılı kalabilir ve solunum ya da yüzeylere temas yoluyla insandan insana bulaşabilir. Solunum yoluyla hastalığın bulaşması için 1 metreden yakın temas gereklidir.
Hastalığın tanısının koyulması ise moleküler kan testleriyle mümkündür.

Korona Virüsten Korunma Yolları

Korona Virüsün Kuluçka Süresi Ne Kadar?

Korona virüsün inkübasyon yani kuluçka süresi 2 ila 14 gün arasındadır. Yani vücut, hastalığa neden olan 2019-nCoV virüsünü aldıktan 2 ila 14 gün sonra hastalık belirtilerini gösterebilir.

Korona Virüsün Belirtileri Nelerdir?

Vücutta soğuk algınlığı ve grip ile benzer yansımalara neden olan corona virüsü belirtileri; yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı, boğaz ağrısı ve burun akıntısıdır. Hastalığın şiddetli gerçekleştiği bünyelerde zatürre, ağır solunum sıkıntısı, böbrek yetmezliği de görülebilir. Üzülerek belirtmek gerekiyor ki ciddi vakalar ölümle sonuçlanabilir.

Korona Virüs Belirtileri

Korona Virüsten Korunma Yolları Nelerdir?

Dünyada acil duruma neden olan korona virüsten korunmak için bazı önlemler alabilir ve hastalıktan önemli ölçüde korunabilirsiniz. Şimdi, corona virüsten korunmak için ne yapılmalı, anlatalım.

  • Bağışıklık sistemi, vücuda giren ve zarar verebilecek virüslerle savaşır. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemli. A, C, E, D, B12 gibi vitaminler bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar. Bu vitaminleri içeren yiyecekleri diyetinize dâhil edebilirsiniz. Buna ek olarak hekiminizden kan değerlerinize bakmasını isteyebilirsiniz. Bu sayede vücudunuzda eksik olan vitamin ve mineralleri, doktor tavsiyesiyle takviye olarak alabilir ve bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
  • Bol sıvı, özellikle de su tüketmek vücuttaki toksin maddelerin hızlıca vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yani sıvı ihtiyacının çoğu zaman anlaşılamadığı kış aylarında yeterli miktarda su tüketmeye dikkat etmeniz şart!
  • Elleri sık sık yıkamak da korona virüsten korunmak için oldukça önemli bir yöntem. Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık ortamlardan çıktıktan sonra sabun ve ılık suyla ellerinizi yıkamalısınız. Eğer elinizi yıkama imkânınız yoksa alkol bazlı el antiseptiği kullanabilirsiniz.
  • Kirli ellerinizle ağız, burun, göz ve çevresine dokunmamalısınız. Bu durum, elinizde bulunabilecek virüslerin temas yoluyla vücudunuza girmesine yol açabilir.
  • Kalabalık ve havalandırılmayan alanlara mümkün olduğunca girmemeyi tercih etmelisiniz.
  • Ev, iş yeri gibi alanları bolca havalandırmalısınız.
  • Sıklıkla dokunulan yerler olan kapı kollarını ve elektrik butonlarını dezenfektan ürünlerle temizlemeyi es geçmemelisiniz.
  • Eğer hasta olabileceğini düşündüğünüz biri varsa en az 1 metre uzakta durmaya, hatta mümkünse aynı ortamda bulunmamaya dikkat etmelisiniz. Hasta kişiye maske takması ve bir hekime görünmesi konusunda yönlendirme de yapmalısınız.
Corona Virüsten Korunma Yöntemleri

Soğuk Algınlığı ya da Gripseniz Diğer İnsanları Korumak İçin Neler Yapabilirsiniz?

Burada bahsettiğimiz elbette sadece korona virüs değil. Nezle (soğuk algınlığı) ya da grip gibi hastalıklarda da çevrenizdeki insanları korumak için bazı önlemler almalısınız.

  • Damlacıkların hava yoluyla yayılmaması için öksürür ya da hapşırırken ağzınızı kağıt bir mendille kapatmalı, ardından mendili kapalı bir çöp kovasına atıp ellerinizi yıkamalısınız. Eğer mendiliniz yoksa ağzınızı ve burnunuzu kapatmak için ellerinizi değil, dirseğinizi kullanmalısınız.
  • Önceliğiniz kalabalık alanlara girmemek olmalı. Fakat böyle bir zorunluluğunuz varsa kalabalık alanlarda (örneğin toplu taşıma araçları) ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatmalı, hatta mümkünse tıbbi maske takmalısınız.

Hastalık Nasıl Tedavi Edilir?

Korona virüsün aşısı henüz bulunmamıştır. Yani aşılanarak korunmak ya da tedavi edilmek henüz mümkün değil. Bu arada korona virüsü tedavisi için antibiyotiklerin de fayda sağlamadığını belirtmekte fayda var. Çünkü antibiyotikler virüs değil, bakteriler üzerinde etkilidir. Üstelik bilinçsiz bir şekilde antibiyotik kullanmak sağlığınızı tehdit edebilir.

Corona virüsü tedavisi için solunum desteği ve ateş düşürücü ilaçların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici tedaviler uygulanır.

Benzer Yazılar

Yorum Yap