8 Adımda Doğru Direksiyon Tutuşu Nasıl Olmalı?

yazar MAPFRE

Şoför koltuğuna doğru bir şekilde oturan sürücü, görüş açısı ve manevra kabiliyetini de kazanmış olur. Doğru oturuş ve direksiyonu doğru tutuş; güvenli bir yolculuğun anahtarlarıdır. Birçok kaza direksiyonun yanlış tutulması nedeniyle gerçekleşir.

Doğru ve güvenli seyahat için aracın koltuğunda doğru oturmanız hayati önem taşır. Sürücü, sürücü koltuğundaki oturuş pozisyonunun ve direksiyon tutuşunun doğruluğu ile aracına kolayca hükmedebilir.

8 Adımda Doğru Direksiyon Tutuşu Nasıl Olmalı?

Bildiğimiz gibi her sürücünün direksiyonu tutuş biçimi farklı, peki hangisi doğru pozisyon?

  • Direksiyon tutuş pozisyonu ayarlanırken, direksiyon analog bir saat olarak düşünülmeli ve tutuş pozisyonu bu doğrultuda ayarlanmalıdır.
  • Araca binildiğinde koltuğun ileri ve geri hareket ettirilmesi ile bacakların debriyaj, fren ve gaz pedallarına olan pozisyonu ayarlanır.
  • Direksiyon simidini ve sürücü koltuğunuzu hiçbir zaman sürüş anında ayarlamamalısınız: Araca bindiğinizde ya da araç dururken ayarlamalısınız. Direksiyon simidi, aracınızın model ve özelliklerine göre dikey ya da teleskobik yönde ayarlanabilir. Her şeyden önce sürücü koltuğunuzu ayarlamalısınız, sonra genellikle direksiyonun altında bulunan kolu çekerek istenilen konuma getirebilirsiniz: Kolu kullanabileceğiniz gibi eski konumuna gelene kadar
    kontrol ediniz.
  • Kollarınızdan birisini direksiyonun üst kısmına uzatın: Kolunuz düz, omuz koltuğa dayanmış ve bileğiniz saat olarak düşündüğümüz direksiyonda 12 noktasına temas etmelidir.
  • Elleriniz direksiyonda baş parmaklar üstte ve direksiyona paralel kalacak şekilde konumlanmalıdır. Doğru pozisyon alınırsa, manevra kabiliyetinde kolaylık sağlanır.
  • Direksiyonu çok sıkı ya da çok gevşek tutmamalısınız. Direksiyonu tutma şiddetinizi kendinizi deneyerek belirleyebilirsiniz.
  • Koltuğunuz ve direksiyonunuz arasında uygun bir mesafe olmalıdır. Herkesin fiziki yapısı farklılık gösterir: Aracı kullanacak insanlar aynı boyda olsalar bile vücut farklılıklarını göz önüne alarak oturuş ve direksiyonu tutuş pozisyonlarını ayarlamalılardır.
  • İki elinizle ve doğru tekniklerle direksiyonu tutmanız size direksiyon hakimiyeti kazandırır ve trafikte oluşabilecek herhangi bir krizle başa çıkmanıza yardımcı olur. Eğer aracınız manuel şanzımana sahipse vites değiştirmek için bir süreliğine tek elinizle direksiyonu tutabilirsiniz.

Not: Yine de tek elle araç kullanmanın daha rahat olduğunuzu hissediyor ve düşünüyorsanız öncelikle bunun tamamen alışkanlıktan kaynaklandığını, doğru tutuş pozisyonuna alışmanız için de biraz süreye ihtiyacınızın olduğunu unutmayın.

 

Benzer Yazılar

Yorum Yap