Araç Lastikleri Ne Zaman Değiştirilmeli?

yazar MAPFRE

Aracınızda sürüş güvenliğinizi sağlayan unsurlardan biri olan araç lastikleri, genellikle kış ve yaz aylarında değiştirilen ve normal şartlar altında patlama gibi bir olay yaşanmadan değiştirilmeyen ürünlerdir. Fakat en sağlıklısı, belli aralıklarla lastiklerinizi değiştirmektir. Peki, lastik ne zaman değiştirilir? İşte, lastik değişimi ile ilgili bilmeniz gereken noktalar:

Lastiklerinizi Düzenli Olarak Kontrol Edin

Araba lastiklerini düzenli olarak kontrol etmek, lastikleri değiştirmek gerekip gerekmediğini anlamak için en pratik, basit ve aynı zamanda etkili yoldur. Ayrıca bu sayede lastiklerinizin havasının inip inmediğini de görebilir ve yola çıkmadan gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Eğer bu konuda gerekli bilgiye sahip değilseniz, lastikteki herhangi bir aşınma, sıyrılma veya bozukluk, tekerlekte bir değişim ya da tamirat gerekliliğini derinlemesine değerlendirebilecek uzman birine danışabilirsiniz.

Kötü Yol Koşulları Sonrasında da Kontrolleri İhmal Etmeyin

Kara yolunda bordür veya çukurlara çarpmalar veya kuvvetli darbeler de lastiklerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Her bu tarz bir aksilik veya kaza geçirdiğinde lastikleri kontrol etmeli ve ihtiyaç varsa değişimi gerçekleştirmelisiniz.

Diş Aşınma Göstergelerini Dikkate Alın

Lastik diş derinliğinin minimum 1,6 mm olması yasalarda yer alan bir durumdur. Eğer diş derinliği 1,6 mm altına inmişse bu lastiğinizi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir. İdeal diş derinliği ölçüsü ise yaz ve kış lastiklerine göre farklılık gösterir. Yaz lastiği için yasal değer 3 mm, kış lastiği için ise 4 mm’dir.

Lastik Değiştirme Süresi Ne Kadardır?

Lastikler üretim tarihinden itibaren maksimum 10 yıl kullanılmalıdır. Bu süreyi aşan lastikleri, hasarlı olup olmadıklarına bakmaksızın değiştirmelisiniz. Aksi takdirde bu lastikler güvenliğinizi tehlikeyi atarlar. Ayrıca eğer 5 yıldır aynı lastikleri kullanmaya devam ediyorsanız da düzenli olarak yetkili servislerde kontrollerini ve gerekirse bakımını yaptırmayı ihmal etmemelisiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap