Aracınızın Muayenesini Yaptırmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

yazar MAPFRE

Araç muayenesi; trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterliliklerinin kontrol edilerek, trafik ve yolcu güvenliğine uygunluğunun kontrol edildiği bir uygulamadır. Düzenli araç muayenesi yaptırmak, sürücülerin ve trafikteki diğer insanların güvenliğini sağlamak amacıyla zorunlu tutulmuştur. Ancak en az diğer trafik kurallarına uymak kadar hayati önem taşıyan bu uygulama, kimi zaman ihmal edilebiliyor. Muayene sürecini sizler için kolaylaştırmayı umduğumuz bu yazımızda, araç muayenesine gitmeden önce dikkat edilmesi gerekenleri bulabilirsiniz.

Ücretsiz randevu alın! ?

Muayene öncesinde araç muayene randevusu almak, sürecin daha planlı ve hızlı ilerlemesini sağlayacaktır. Randevular, www.tuvturk.com.tr adresinden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Dilerseniz TÜVTÜRK muayene istasyonlarından da randevu alabilirsiniz. Randevu aldığınız saatin, muayenenin başlayacağı saat değil de müşteri kabul işlemlerinin yapılacağı saat olduğunu belirtmekte fayda var. Programınızı bu durumu gözeterek yapmanızı tavsiye ederiz.

Kimlik, ruhsat ve diğer zorunlu belgeleri yanınızda bulundurun! ?

Aracınızın muayenesinin gerçekleşmesi için kimlik, ruhsat ve zorunlu trafik sigortanızın yanınızda olması gerekmektedir. Aracın size ait olmaması halinde, vekalet durumunuzu gösteren belgeleri ibraz etmeniz gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise, aracın LPG/CNG’li olması durumunda ‘Gaz Sızdırmazlık Raporu’nun yetkililere teslim edilmesidir. Bu belgenin eksik olması aracınızın hafif kusurlu olarak değerlendirilmesine sebep olacaktır. Hafif kusurlu araçların yeniden muayenesi zorunlu tutulmasa da eksikliklerinizi tamamlamadan trafiğe çıkmamanız daha doğru olacaktır.

araç muayenesi

Muayeneye Gitmeden önce gerekli ekipmanlarınızı kontrol edin! ?

Araç muayenesinde gerekli malzemeleri aracınızda eksiksiz olarak bulundurduğunuzdan emin olun. Bu malzemeler; 1 adet ilk yardım çantası, yangın söndürme cihazı, 2 adet üçgen reflektör ve stepnedir. Bu malzemelerden birinin bile eksikliği halinde, aracınız hafif kusurlu olarak nitelendirilecektir. Bu sebeple muayeneden önce bu malzemelerin aracınızda olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.

Trafik cezası, vergi borcu ve HGS/OGS borçlarınızı kontrol edin! ?

Muayenenizin gerçekleşmesi için trafik cezası, vergi ve HGS/OGS borcunuzun bulunmaması gerekmektedir. Aksi halde randevu almış olsanız dahi muayeneniz yapılmayacaktır. Bu sebeple, muayene öncesinde borç durumunuzu kontrol etmeniz ve varsa borcunuzu ödemenizi öneririz. 

Egzoz Emisyon Ölçümünüzü Yaptırın! ?

Egzoz emisyonu ölçümünüzü yaptırmamak aracınızın ağır kusurlu olarak değerlendirilmesine sebep olacaktır. Aracınızın ağır kusurlu olarak nitelendirilmesi muayene sonucunda tamire ihtiyaç duyulabilecek eksikliklerin tespit edildiği anlamına gelmektedir. Ağır kusurlu araçların, gerekli tamirler yapılmadan trafiğe çıkmaması tavsiye edilmektedir. Bu denli önem arz eden egzoz emisyonu ölçümünü, muayene istasyonlarının tamamında uluslararası standartlara uygun olarak yaptırabilirsiniz. Üstelik, öncesinde randevu almanıza da gerek yok. Tescil belgenizin aslı, nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyetiniz ile istasyona müracaat etmeniz yeterli olacaktır.

Muayenenizi Geciktirmeyin! ?

Sürücü ve trafik güvenliğinin sağlanması için araç muayenenizi zamanında yaptırmalısınız. Üstelik, Karayolları Trafik Kanunu’nca; muayenesi geciken araçlardan geciken her ay için %5 daha fazla ücret alınacağı öngörülmüştür. Bu sebeple, muayenenizi geciktirdiğiniz her gün ödeyeceğiniz ücret artar. Trafik güvenliğini tehlikeye atmamak ve normalden fazla ücret ödememek için ajandanıza araç muayene zamanınızı eklemeyi unutmayın.

Dipnot ?

Muayene sırasında gerçekleştirilen tüm işlemlerin ücretleri nakit olarak tahsil edilmektedir.

Benzer Yazılar

Yorum Yap