Sürücüler İçin 5 Maddede Doğru Koltuk Pozisyonu

yazar MAPFRE

Güzel bir müzik, filmlerdeki gibi bir yol, yanınızdaki koltukta sevdiğiniz bir insan… Konforlu bir otomobil yolculuğu için ihtiyacınız olan her şey tamam gibi! Araç kullanırken maksimum hakimiyet kurabilmeniz; hem sizin hem de yanınızdakilerin güvenliğini sağlayabilmeniz için sürücü koltuğunuzu doğru ayarlamanız gerekir.

Araç kullanırken dikkat etmeniz gerekenlerin başında güvenlik tedbirleri gelir.
Otomobilinizi çalıştırmandan önce ilk yapmanız gereken oturuş/koltuk pozisyonunuzu ayarlamaktır: Direksiyona ya da pedallara kolayca ulaşabilmeniz ve aynaları net bir şekilde görebilmeniz gerekir.

Yolculukta atlanmaması gereken bir adım olan koltuk ayarı, yanlış yapıldığında kazalara sebep olabileceği gibi; sizin anatomik yapınızı da olumsuz etkileyebilir.

Sürücü koltuğu ayarı yapılırken dikkat edilmesi gereken başlıca önemli noktalar vardır. Sürüş esnasında öne eğimin çok olması ya da koltuğun arkaya fazla yaslı olması fiziksel rahatsızlıklara, bel ve boyun ağrılarına sebep olabileceği gibi, trafik için de tehlike oluşturmaktadır.

Mesafe Ayarı Nasıl Yapılır?


Otomatik arabalarda fren, manuel arabalarda ise debriyajı kullanarak bu ayarı yapabilirsiniz. Aracınızda sürücü koltuğuna oturduğunuzda fren/debriyaj pedalına uygun pozisyonda basabileceğiniz bir yer belirlemelisiniz. Pedala basarken, bacağınızı kalçanızdan bağımsız hareket ettirebiliyor olmalısınız. Aynı zamanda, dizinizin direksiyona ya da başka bir yere çarpmaması gerekir. Diz kapağınızın arkası ve koltuğunuzun arasında 2 parmak mesafe olmalıdır.

Sırt Pozisyonu Nasıl Ayarlanır?


Mesafe ayarı bittikten sonra, sırtınızın konforunu düşünebiliriz. Koltuğunuzun arkası sırtınızda boşluk kalmayacak bir biçimde ayarlanmış olmalı. Direksiyon hakimiyetinizi sağlarken, omuzlarınız koltuktan ayrılmamalıdır.

Ayakların Duruşu Nasıl Ayarlanır?


Debriyaj pedalına tam bastığınızda, sol bacağınız dizinizden biraz kırık olmalı: Vücudunuzu koltukta tutabilir ve fren pedalına gereken gücü tam uygulayabilirsiniz. Pedallardan herhangi birini kullanırken topuklarınızın tabana dayanması gerekir, yani ayaklar yer değiştirirken ayağınızı kaldırmadan topuklarınızı sağa sola hareket ettirebiliyor olmalısınız.

Koltuk yüksekliği Nasıl Ayarlanır?


Net bir görüş sağlamak için koltuğunuzu en doğru pozisyonda ayarlamalısınız. Koltuğunuzun yüksekliği aracınızın önünü, caddeyi ve tüm tabela ve göstergeleri göreceğiniz şekilde olmalıdır.

Sürücü Koltuğu

Direksiyon Ayarı Nasıl Yapılır?

Koltuğa oturduğunuzda, direksiyonunuz 9’u çeyrek geçe pozisyonunda tutulmalıdır. Parmaklarınız direksiyonu kavramalı, bilek ve dirsekleriniz hafifçe kırılmalıdır.

Benzer Yazılar

Yorum Yap