Güvenlik Açısından Sakıncalı: Araç Kullanırken Dikkat Dağıtan Etkenler

yazar MAPFRE
Dikkatli araba sürmek

Kara yolu dünya genelinde kullanılan en yaygın ulaşım şekli olmakla beraber aynı zamanda en fazla kazanın yaşandığı ulaşım alternatifi. TÜİK’in “Kara Yolu İstatistikleri 2017” verilerine göre ise trafikte meydana gelen kazaların %89.9’u sürücü hatalarından meydana geliyor. Bu kazaların nedenlerinden birinin trafik kurallarına uymamak, diğerinin ise araç kullanırken dikkat dağınıklığı yaşamak olduğunu söyleyebiliriz. Tabii dikkatsizliğe neden olan etkenlerin birçok sebebi mevcut. Haydi şimdi, dikkat dağıtan unsurları ve araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayalım.

1. Cep Telefonu ile Konuşmak

Maalesef sürüş esnasında elindeki telefonla konuşan sürücüler, belki de en çok gördüğümüz tablolardan biri. Oysa bu durum, iki eliniz direksiyonda olmadığı için acil durumlarda gerekli önlemleri almanızı engelleyebilir ve ayrıca dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Araba kullanırken telefonla konuşmamaya özen göstermeli, eğer yapacağınız telefon görüşmesi çok önemli ise aracınızı uygun bir alana çekip konuşmalısınız.

2. Müziğe Kendini Kaptırmak

Araç kullanırken radyo ya da müzik dinlemek, özellikle uzun yolda veya trafik tıkandığında keyifli zaman geçirmenizi sağlayan bir aktivite. Fakat kendinizi müziğe çok kaptırmış bir şekilde araç kullanmak hem sizin güvenliğinizi hem de trafikteki diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu yüzden araçta şarkı dinlemek konusunda dengeli davranmak, can güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

3. Navigasyon Cihazına Odaklanmak

Yol ve adres bulma konusundaki en büyük yardımcınız elbette ki navigasyon cihazları! Hatta çoğumuz onlar olmadan bir hayat düşünemez hale geldik. Fakat bu yararlı cihazlar, haritayı anlamaya çalışan sürücülerin gözünü yoldan ayırmasına neden olup dikkatini dağıtarak riskli durumların oluşmasına yol açabiliyor. Buna bağlı olarak gerçekleşebilecek olumsuz durumların önüne geçmek için ise sesli navigasyon kullanmak kesinlikle en sağlıklı yollardan biri.

4. Sosyal Medyada Gezinmek

Günlük aktiviteler arasında her geçen gün daha fazla yer kaplayan sosyal medya, araç kullanırken dikkat dağıtan en önemli faktörlerden biri. Özellikle sosyal medya, e-posta ve diğer popüler uygulamalar, sürücünün odak noktasını trafikten bilgisayar, tablet ve telefon gibi teknolojik cihazlara yönelttiği için yolculuk esnasında bildirimleri kapatmak risk oranını büyük ölçüde düşüren önlemler arasında yer alıyor.

5. Yiyecek ve İçecek Tüketmek

Yemek yemek ve bir şeyler içmek temel ihtiyaçlardan, evet. Ancak bunu aracınızı kullanırken yapmamak, dikkat etmeniz gereken hususlardan biri. Çünkü yemek yemek ya da bir şeyler içmek, hakimiyetin kaybedilmesine ve haliyle trafik kazalarına sebep olabiliyor.

6. Araçtaki Yolcular ile İlgilenmek

Araçtaki yolcular dendiğinde ilk etapta akla yetişkinler gelse de çocuklar ve evcil hayvanlar da sıkça araçlarda bulunuyorlar. Araçtaki yolcu ister arkadaşınız ister küçük dostunuz olsun, onunla ilgilenmeyi abartmak, dikkatinizin dağılmasına ve dolayısıyla maddi ve manevi açıdan zarar görebileceğiniz bir kazanın yaşanmasına neden olabilir.

7. Konforsuz Sürüş Deneyimi

Koltuğu ve aynaları yola çıkmadan önce konforlu ve güvenlikli bir sürüş için ayarlamak, dikkat edilmesi gereken noktaların başında. Çünkü araba kullanırken dikkat eksikliği nedenlerinden biri de sürüş sırasında konforun sağlanamaması. Aynalarınızı, sileceklerinizi ve farlarınızı kontrol etmek hem güvenliğiniz hem de konforunuz için önemli. Ayrıca sürücü koltuğunda rahat edebilmek için bel ve boyun desteklerinden yardım alabileceğinizi de belirtelim. Son olarak emniyet kemerinizi takmadan araç kullanmamanız gerektiğini hatırlatalım.

Araç kullanırken dikkat dağıtan sebeplerle ilgili önlemlerinizi alarak güvenliğinizi artırabilirsiniz. Kötü sürprizlere hazırlıklı olmak için ise kaza sigortalarından biri olan kasko sigortasından yararlanabilir, kendinizi ve aracınızı güvence altına alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap