Hız Sınırına Dikkat: Radar Cezası Ne Kadar, Nasıl Ödenir?

yazar MAPFRE
hiz-siniri-radar-cezasi

Trafik kuralları, sürüş esnasında tüm sürücü ve yolcuların can ve mal güvenliğini sağlayan ve bu nedenle de uyulması zorunlu olan en temel kurallar bütünüdür. Alkollü araç kullanmamak, emniyet kemerini takmak, kırmızı ışıkta geçmemek gibi kuralların yanı sıra hız sınırına uygun bir şekilde araba kullanmak da oldukça önemli. Üstelik hız nedeniyle meydana gelen kazaların oranı hiç de az değil. Örneğin 2023 kaza istatistikleri; 2023 yılında trafikte meydana gelen toplam 507.844 kazanın 85.321’inin aşırı hızlı araç kullanmak ya da araç hızını yol, hava ve trafiğe uygun bir şekilde ayarlamamaktan kaynaklandığını gösteriyor. İşte, radarlar da tam bu noktada devreye giriyor. Peki; radar cezası nedir, ne kadardır? Kesilen radar cezası nasıl ödenir?

Radar Cezası Nedir?

Yolların belirli noktalarında araçların hızını denetlemek amacıyla yerleştirilen cihazlara radar adı veriliyor. Araç plakalarını okuyabilen radarlar, geçen aracın hızını sinyaller doğrultusunda belirleyebiliyor. Hız sınırının aşılıp aşılmadığını ölçen radarların olduğu bölgelerde, olması gerektiğinden daha hızlı araç kullanmanız da radar cezalarına sebep olabiliyor.

radar-cezasi-ne-kadar

Radar Cezası Ne Kadar?

Hız sınırını aştığınızda ve radarlar tarafından bu durum tespit edildiğinde yazılan cezalar, hız sınırını ne kadar aştığınıza göre değişiklik gösterebiliyor. 2024 yılında ödenecek radar cezaları ise şu şekilde:

  • Hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa: 1.508,50 TL ve 10 ceza puanı (%25 indirimli hali: 1.131,37 TL)
  • Hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa: 3.136 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 2.352 TL)
  • Hız sınırı %50’den fazla aşılırsa: 6.440 TL ve 15 ceza puanı (%25 indirimli hali: 4.830 TL)

Radar Cezası İndiriminden Nasıl Yararlanılır?

Radar cezasını, %25 indirimli ödemek için diğer trafik cezalarında olduğu gibi cezanın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 1 ay içerisinde ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak erken ödeme zamanını geçirirseniz ceza tutarını indirimsiz şekilde ödemeniz gerekli. Ayrıca ödeme yapmayı geciktirdiğiniz her bir ay, ceza borcunuza %5 oranında ekleme olur. Cezanın katlanarak artmaması için erken ödeme yapmak oldukça önemli.

Radar Cezası Ne Zaman Gelir?

Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet’ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet’te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

radar-cezasi-odeme

Radar Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

Radar trafik cezası ödemek için PTT şubelerine gidebilir ve kart ile ya da nakit olarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer trafik cezanızı online olarak ödemek isterseniz e-Devlet’te  yer alan “Trafik Para Cezası Sorgulama ve Ödeme” sayfasından ödeme yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra anlaşmalı bankalar sayesinde bankamatik veya online bankacılık işlemlerinden yararlanarak da cezanızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

Radar Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Eğer yazılan cezada bir hata olduğunu düşünüyorsanız ya da herhangi bir uyarı levhası olmayan bölgede radar cezası kesildiyse bu durumda radar cezasına itiraz hakkınız bulunuyor. Trafik cezası tebliğ edildikten itibaren 15 gün içerisinde Sulh Ceza Hâkimliğine başvurarak itiraz hakkınızı kullanabilirsiniz. Radar cezası itirazı için gerekli belgeler ise şu şekilde:

  • Kimlik fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Araç sahibinin ehliyet ve kimlik fotokopisi
  • Karar tutanağı ve tebligat fotokopisi
  • Dava dilekçesi
  • Ödeme yapılmış ise dekont

Risklere Karşı Gereken Önlemi Almayı İhmal Etmeyin

Siz hız sınırı dâhil bütün trafik kurallarına uysanız bile trafikte yol alan dikkatsiz bir sürücü, risklere açık hale gelmenize neden olabilir. Bu nedenle trafikte karşılaşabileceğiniz olumsuz durumlara karşı da önleminizi almak oldukça önemli. Bu konuda MAPFRE Sigorta araç sigortaları ile yanınızda!

Size maddi ve manevi güvence sunmayı amaçlayan araç sigortaları sayesinde, karşılaşabileceğiniz riskler nedeniyle oluşabilecek hasarları minimuma indirebilirsiniz. Hatta dilerseniz MAPFRE Sigorta’nın kasko sigorta teklifi sayfasını ziyaret ederek aracınızı en uygun Kasko Sigorta teklifini hemen öğrenebilirsiniz.

2024 yılında tüm trafik cezalarının ücretlerini öğrenmek için ise “2024 Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap