Yağmurda Araç Kullanmanın Püf Noktaları

yazar MAPFRE

Hava koşulları, araba sürme tekniklerinizi doğrudan etkileyebilir. Kar, yolda buzlanma gibi durumlar aracın hakimiyeti konusunda akıllara ilk gelen olumsuz hava koşulları olsa da yağmurda araba kullanmak da dikkat edilmesi gereken hava durumlarından biridir.

Öncelikle, yağmur yeni başladığında ve zemin henüz tamamen ıslak değilken, yolun daha tehlikeli olabileceğini hatırlamak gerekir. Yağmurun ilk damlalarıyla beraber oluşan yağ ve toz karışımı asfaltı kaygan ve tutunma gücü az, çok tehlikeli bir yüzeye dönüştürür. Peki, yağmurlu havada araba nasıl kullanılır? Şimdi, yağmurlu havalarda araç kullanırken yararlanabileceğiniz 10 öneriyi paylaşalım.

1. Diğer Araçlarla Takip Mesafesini Artırmalısınız

“Yağmurlu havada trafikte nelere dikkat etmeliyiz?” sorusunun cevaplarından biri, takip mesafesini artırmaktır. Islak bir yol üzerinde, arabanın tehlikesiz bir şekilde bulunması için daha fazla mesafeye ihtiyacı vardır. Yağmur yağdığında, önünüzdeki araç ile takip mesafesini iki katına çıkarmalısınız.

2. Hızınızı Düşürmelisiniz

Yağmur, yol görüşünüzü ciddi anlamda düşürür. Olumsuz bir durumla karşılaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak sürüş hızınızı azaltmalısınız. Ayrıca her daim sileceklerinizi kontrol etmek ve ihtiyaç varsa gerekli bakımı yaptırmak da oldukça önemli. Ne de olsa yağmurun ne zaman geleceği belli olmaz!

3. Fren Yapmaktan Kaçının

Yağmurla birlikte yollar kaygan hale gelebilir. Bu nedenle fren mesafesi, düşündüğünüzden daha uzun olabilir. Ani hareketlerden kaçınmak yapmaktan kaçınmalı, bu doğrultuda sürüş gerçekleştirmeli ve durmanız gereken durumda, hızınızı kademeli olarak düşürmelisiniz.

4. Lastiklerin Suda Kayma Durumuna Karşı Tedbirli Davranın

Suda kayma, genellikle bir su birikintisi veya su havuzundan geçerken oluşur. Sürücünün araç üzerindeki hakimiyetini kaybetmesinin sonucu olarak lastik yol ile irtibatını kaybederek bu suyu tasfiye edemez. Hızı azaltmak, asla fren yapmamak ve direksiyonu sağlam bir şekilde tutmak, bu suda kayma etkisinin üstesinden gelme yollarıdır. Ayrıca kış aylarında kış lastikleri olmadan yola çıkmamalısınız. Kış lastikleri buzlanma gibi durumlarda sağlıklı bir yol tutuşu sağlar.

5. Sakin ve Güvenli Sürüş Yapın

Sinir ve stres gibi durumlar sürüşünüzü etkileyebilir ve sizi olumsuz durumların içerisine çekebilir. Her zaman sakin ve güvenli bir şekilde araç kullanmak önemli olsa da karlı ve yağmurlu havalarda bu konuya özellikle dikkat etmek gerekir. Frenlerin yanı sıra keskin hız ve sürüş değişikliklerinden de kaçınmak en iyisidir.

6. Camları Temiz ve Buğusuz Tutmaya Özen Gösterin

Arabanın camları yağmur damlalarıyla bulanıklaşır ve buğulanınca görüş mesafesini olumsuz bir şekilde etkiler. Buğulanmayı önlemek ve camları sisten arındırmak için silecekleri uygun bir hızla çalıştırmak ve var olan havalandırma sistemlerini (klima veya havalandırma) devreye sokmak esastır. Ayrıca yağmur suyunun hızlı bir şekilde camdan kaymasını sağlayan ya da buğulanmayı engelleyen yardımcı spreylerden de yardım alabilirsiniz.

7. Kısa Farları Etkinleştirin

Yağmurda hem görmek hem de diğer araçlar tarafından görülmek için kısa farlar sürekli yanık bir halde sürüş gerçekleştirmelisiniz.

8. Yoldaki Çizgilerin ve İşaretlerin Üzerinde Gitmekten Kaçının

Nemle beraber, yolları kara yollarının sınırlarını belirlemek veya yaya geçitlerini işaretlemek için kullanılan sarı, beyaz gibi renklerde olabilen şerit belirleyici boyamalar üzerinde seyrederken aracınız yola tutunma gücünü kaybedebilir. Bu nedenle bu çizgilerin üzerinden gitmemeye özen göstermelisiniz.

9. Önünüzdeki Aracı Güvenli Bir Şekilde Takip Edin

Lastikler geçerken yolu kuruturlar. Bu nedenle önde giden aracı takip ederseniz nispeten daha kuru bir yolda sürüş yapabilirsiniz.

10. Lastikleri, Frenleri ve Amortisörleri İyi Muhafaza Edin

Bu üç unsur, yağmur altında sürüşle çok daha emin ve güvenli bir yoldan başa çıkabilme imkânı sağlar. Bu nedenle aracınızın muayenesi ve bakımını düzenli olarak yaptırmanız çok önemlidir. Muayene ve bakım, aracınızda var olan ya da oluşabilecek sorunları önceden keşfetmenizi ve gerekli önlemleri almanızı sağlar.

MAPFRE Sigorta ile Önleminizi Alın

Aracınızı ne kadar dikkatli kullanırsanız kullanın, hava koşulları bazen trafik kazalarına neden olabilir. Bu nedenle hem kendinizi hem de trafikteki diğer sürücüleri maddi ve manevi güvence altına alacak önlemleri şimdiden almalısınız. MAPFRE Sigorta’dan Kasko Sigortası ile kendi aracınızı, Zorunlu Trafik Sigortası ile de bir kaza durumunda karşınızdaki aracın karşılamanız gereken maddi ve manevi sorumluluklarını hafifletebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap