Yaz Eşittir Hafif Yemekler: Pratik ve Lezzetli Yaz Yemeği Tarifleri

yazar MAPFRE
Yaz Eşittir Hafif Yemekler: Pratik ve Lezzetli Yaz Yemeği Tarifleri

Yaz günlerinde sıcak hava nedeniyle hayat akışınız değişime uğrayabiliyor. Örneğin yürüyüşü çok seven biri olmanıza rağmen yaz aylarında normalde ayırdığınızdan daha az bir zamanı yürüyüşe ayırıyor olabilirsiniz

İşte, yaz aylarında değişen şeylerden biri de yemek alışkanlıklarımız. Yoksa siz de yaz aylarında yemek yemek istemeyenlerden ya da yemek yapmaya üşenenlerden misiniz? Oysa yaz mevsiminde hem hafif hem de pratik yemekler yapmanız mümkün! Hiç merak etmeyin, her konuda olduğu gibi bu konuda da yanınızdayız. İşte; evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli, hatta bazılarını soğuk bir şekilde de tüketebileceğiniz yazlık yemek tarifleri:

Ayran Aşı Çorbası

Kim demiş “Yaz aylarında çorba içilmez.” diye! Söz konusu ayran aşı çorbası ise içilir! Hem serinletici hem de son derece doyurucu ve yoğurtlu yaz yemekleri listesinin en gözde üyelerinden biri olan ayran aşı çorbasını yapmak da son derece kolay. Gelin, ayran aşı çorbası nasıl yapılır, anlatalım!

Malzemeler:

  • 3 çay bardağı haşlanmış buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 2,5 su bardağı soğuk su
  • Tuz
  • Taze ya da kuru nane

Yapılışı:

  1. Yoğurt ve suyu karıştırıp ayran yapın, istediğiniz miktarda tuz ekleyin.
  2. Ardından nohut ve buğdayı ayranın içerisine ekleyin. Eğer bakliyatları önceden haşlayıp derin dondurucunuzda muhafaza edersiniz bu çorbayı yapmanız daha pratik bir hale gelir. Dondurulmuş buğday ya da nohut yoksa bir gece önceden haşlayıp çorbaya ekleme yapabilirsiniz.
  3. Taze naneyi küçük parçalara bölüp çorbaya ekleyin. Taze nane yoksa kuru nane de tercih edebilirsiniz.
 Ayran Aşı Çorbası

Zeytinyağlı Girit Kabağı

En lezzetli soğuk yaz yemeklerinden biri olan zeytinyağlı Girit kabağı, yaptıktan sonra buzdolabına atıp birkaç gün tüketebileceğiniz yemeklerden biri. Üstelik bu yemeği, piştikten sonra üzerine limon ya da limon suyu sıkıp daha lezzetli hale getirebileceğinizi de belirtelim.

Malzemeler:

  • 9 adet Girit kabağı (Eğer normal kabak kullanıyorsanız 3 kabak yeterli)
  • 3 büyük domates
  • 1 büyük kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kırmızı biber (kapya biber)
  • Zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber
  • Dereotu

Yapılışı:

  1. Zeytinyağını tencereye koyun, küp halinde doğradığınız soğanı ve jülyen doğradığınız kapya biberi ekleyin.
  2. Kestiğiniz Girit kabaklarını tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  3. Domates, sarımsak, tuz ve karabiberi ekledikten sonra tüm malzemeleri hafifçe karıştırın.
  4. Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte, kabaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  5. Yemek piştikten sonra kıydığınız dereotunu ekleyin ve karıştırın. Dilerseniz sıcak, dilerseniz soğuk olarak tüketebilirsiniz.
Zeytinyağlı Girit Kabağı

Sarımsaklı Semizotu Salatası

Pratik hafif akşam yemekleri denildiğinde elbette salata tarifi olmayan bir öneri listesi düşünülemez. Malzemesi oldukça az, ama doyurucu ve lezzetli olan bu salatayı yaklaşık 5 dakikada hazırlayabilir ve afiyetle yiyebilirsiniz. Bu salatayı dilerseniz pratik akşam yemeği tarifi olarak değerlendirebilir, dilerseniz de öğle yemeği olarak tüketebilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 demet semizotu
  • 2 diş sarımsak
  • 2 orta boy domates
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı
  • Tuz ve pul biber

Yapılışı:

  1. Semizotunu ayıklayın ve yıkadıktan sonra elinizde küçük parçalara ayırıp salata kasesine koyun.
  2. Domatesleri dilediğiniz büyüklükte doğrayın ve semizotunun üzerine ekleyin.
  3. Ezip püre haline getirdiğiniz sarımsağı salata kasesine koyun.
  4. Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve pul biberi (eğer acı sevmiyorsanız koymayabilirsiniz) ekleyin ve karıştırın. Salatanız hazır!
Sarımsaklı Semizotu Salatası

Zeytinyağlı Domates Yemeği

Yaz mevsimi, domates mevsimi! Domatesin mis kokusu ve yemeye doyum olmayan tadıyla sofralarımızı süslediği bu dönemle onu lezzetli bir yemek eşliğinde tüketmeye ne dersiniz? Peki, hem sıcak hem de soğuk tüketebileceğiniz zeytinyağlı domates yemeği nasıl yapılır?

Malzemeler:

  • 1 adet büyük soğan
  • 6 tane sivri biber
  • 5 adet büyük domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz

Yapılışı:

  • Soğanları soyduktan sonra küçük küçük doğrayın ve içerisine zeytinyağını eklediğiniz tencerede kavurmaya başlayın.
  • Soğanlar pembeleştiğinde, biraz kalın şekilde halka halka doğradığınız sivri biberleri tencereye ekleyin.
  • Ardından salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Kabuklarını soyduğunuz ve küp halinde doğradığınız domatesleri koyun.
  • Şekeri ve tuzu ilave ettikten sonra tencerenin kapağını kapatıp domateslerin pişmesini bekleyin.
  • Domatesler iyice piştikten sonra güzel bir şekilde yıkadığınız pirinçleri yemeğe ekleyin.
  • Pirinçler piştikten sonra yemeğin ılımasını bekleyip tüketebilirsiniz.
Zeytinyağlı Domates Yemeği

“Yazın hafif bir şeyler yemek istiyorum, ama tatlıya hiçbir mevsimde hayır diyemiyorum.” diyenlerdenseniz dostunuz olarak size bu konuda da yardımcı olmak isteriz: Buyurun sizin için hazırladığımız tatlı tariflerine! “Sebze Böyle Daha Güzel: Sebzelerle Hazırlanan Kek Tarifleri” yazımız sayesinde birbirinden lezzetli keklerin hazırlanış sırlarını bir arada bulabilirsiniz. Dilerseniz süt, dilerseniz çay, dilerseniz kahve… İstediğiniz içecekle birlikte kekin tadını katlamak sizin elinizde!

Şimdiden afiyet olsun!

Benzer Yazılar

Yorum Yap