Yakıt Tüketimini Takip Etmek Mümkün: Yakıt Hesaplaması Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
Yakıt Hesaplama

Aracınızın çoğu zaman hayatınıza pratiklik kattığı doğru. Fakat bunun yanı sıra araç sahibi olduğunuzda ek bütçe ayırmanız gerektiği de bir gerçek. Aracınızın rutin bakımları ve vergiler gibi giderlerin yanı sıra sürekli olarak yapmanız gereken bir harcama daha var: Aracınıza yakıt almak! Özellikle yakıt fiyatlarının artması bu konuda harekete geçmeniz gerektiğine dair sizi düşündürüyor olabilir. O halde size bu konuda yardımcı olalım ve aracınız için ayıracağınız bütçeyi doğru planlayabilmek adına araç yakıt hesaplama nasıl yapılır, yakıt hesaplama formülü nedir, anlatmaya başlayalım!

Km Başına Yakıt Tüketimi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Arabanız ne kadar yakıt yakar, aldığınız yakıtla kaç km yol gidebilirsiniz gibi detayları öğrenmek aslında oldukça kolay! Hesaplama için gerekli olan verilere ise yakıt alma işlemleri sırasında ulaşabilirsiniz. İşte, oto yakıt hesaplama yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar:

  • Yakıtınız bitmek üzereyken deponuzu tamamen doldurun. Deponuzu doldurmak için ödediğiniz bedeli not alın. Bu bilgi, hesaplamada oldukça önemli. Kaç litre yakıt aldığınızı not almanıza ise gerek yok. 
  • Arabanızı hareket ettirmeden önce aracınızın ayarlanabilir kilometre sayacını sıfırlayın ya da aracınızın kilometresini not edin.
  • Deponuz boşaldığında, yakıt için ödediğiniz bedeli, yakıt aldıktan sonra yaptığınız kilometreye bölün. (Eğer kilometreyi sıfırlamadıysanız, yakıt bittiğinde yaptığınız kilometreden yakıt aldıktan sonraki kilometreyi çıkarmalısınız.) Bu hesaplama sonucunda çıkan sonuç, kilometre başına tükettiğiniz yakıttır.

Şimdi, km başına yakıt hesaplamayı küçük bir örnekle anlatalım ve konuyu daha net hale getirelim.

Yakıt deponuzu 300 TL’ye doldurduğunuzu varsayalım. Deponuz boşalana kadar yaptığınız yol ise 100 km olsun.

100 / 300 = 0,33 TL’dir.

Yani 1 km için yakıt harcamanız 0,33 TL’dir.

Ayrıca dilerseniz mobil uygulamalar ve internet sitelerindeki hesaplama araçları sayesinde de pratik bir şekilde yakıt tüketimi hesaplaması yapabileceğinizi belirtelim.

Yakıt Hesaplama Formülü
Yakıt Hesaplaması Yakıt Türüne Göre Değişiklik Gösterir mi?

Tam da bu noktada “Dizel, LPG, benzin yakıt hesaplama formülü farklı mı?” sorusu aklınıza gelebilir. Hayır, yakıt türüne göre ayrı bir formüle gerek yok. Verdiğimiz formülü her yakıt türü için kullanabilirsiniz. Fakat elbette km’ye göre yakıt harcamasının, aracın özellikleri doğrultusunda değişebileceği gibi litre fiyatları farklı olabildiği için yakıt türüne göre de değişiklik gösterebileceğini not düşmekte fayda var. Dilerseniz yakıt tasarrufu konusunda belirleyici kriterlerden biri olan yakıt türlerinin sunduğu avantajları, ilgili yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Peki, aracınızın yakıt tüketimini azaltmak ve yakıt için ayırdığınız bütçeyi azaltmak mümkün mü? Elbette mümkün! Şimdi, aracınızın yakıt tüketim miktarını etkileyecek unsurları kısaca sıralayalım.

  • Lastiklerin basıncının düşük olmamasına ve optimum düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra mevsime uygun lastik kullanımı da oldukça önemli. Örneğin yaz aylarında kullanacağınız kış lastikleri aracınızın daha fazla efor sarf etmesine neden olacağı için yakıt tüketimini artırabilir.
  • Aracınızın rutin bakımını aksatmamalısınız. Bu sayede aracınızda var olan ve fazla yakıt harcamanıza yol açan sorunları giderebilir, bunun yanı sıra güvenliğinizi de sağlayabilirsiniz.
  • Sabit hızla yolculuk yapmaya, ani fren yapmaktan kaçınmaya, dur-kalk yapmamaya ve aracınızı rölantide bekletmemeye özen göstermelisiniz.
  • Aracınızdaki fazla ağırlık da yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Bu nedenle ihtiyacınız olmayan eşyaya aracınızda yer vermediğinize emin olmalısınız.
  • Arabayı kullanırken doğru vitesi seçmeniz de aldığınız yakıtı verimli bir şekilde kullanabilmeniz için oldukça önemli.
  • Yüksek hızla yol alırken araç camlarını açmak yerine klimayı tercih etmelisiniz.

Araç yakıt tüketimini azaltacak yöntemler hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için yazımızı okumanızı öneririz. Dilerseniz sonrasında yakıt tüketimi ile ilgili testimizi çözebilir ve tasarruf etmenize yardımcı olacak diğer bilgilere de eğlenceli bir şekilde ulaşabilirsiniz!

Km Başına Yakıt Tüketimi

Hesapta Olmayan Harcamalara Karşı Güvence Oluşturun

Yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak öneriler sayesinde aracınız için ayırdığınız bütçeyi azaltmanız mümkün. Peki, hiç hesapta olmayan bir harcama çıktığında ne olacak? Trafik bu, ne yazık ki kötü sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. İşte, bu olumsuz durumlara karşı maddi-manevi güvence oluşturmak için yanınızdayız! Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası sayesinde hem kendi aracınızı ve aracınızdaki misafirleri hem de trafikteki diğer araçları ve yolcuları güvence altına alabilirsiniz. Dilerseniz hemen MAPFRE Sigorta internet sitemizden Zorunlu Trafik Sigortası teklifi ve Kasko Sigortası teklifi alabilirsiniz!

Güvenli yolculuklar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap