Zeyilname Nedir, Hangi Durumlarda Düzenlenir?

yazar MAPFRE
Zeyilname Nedir

Sigorta ürünleri, pek çok alanda maddi ve manevi güvence sağlar. Kişisel bilgilerinizin yanı sıra hangi teminatlardan hangi limitle yararlanabileceğiniz ise sigorta poliçenizde belirtilir. Peki, poliçenizde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyduğunuz durumda ne yapmalısınız? İşte, böyle durumlarda zeyilname size yardımcı olmaya hazır!

Sigorta ürünleri, pek çok alanda maddi ve manevi güvence sağlar. Kişisel bilgilerinizin yanı sıra hangi teminatlardan hangi limitle yararlanabileceğiniz ise sigorta poliçenizde belirtilir. Peki, poliçenizde herhangi bir değişikliğe ihtiyaç duyduğunuz durumda ne yapmalısınız? İşte, böyle durumlarda zeyilname size yardımcı olmaya hazır!

Zeyilname Nedir?


Sigorta poliçenizde hatalı bir bilginin yer alması ya da poliçedeki bilgilerin güncellenmesi gibi durumlarda yapılan düzenleme işlemine zeyil adı verilir. Bu düzenleme sonrasında oluşturulmuş belge ise zeyilname olarak bilinir. 

Zeyilname Neden Oluşturulur?

Zeyilname oluşturulması için farklı nedenler olabilir. Fakat ana sebepler; poliçe bilgilerinin hatalı ya da güncel olmayan bilgiye, eksik veya fazla teminata sahip olması olarak açıklanabilir. Şimdi, birkaç örnekle zeyilname neden oluşturulur, daha açık bir şekilde anlatmaya çalışalım.

  • DASK sigortanız varsa ve yeni bir ev satın aldığınız için adres değişikliği yapmak istiyorsanız bu durumda Zorunlu Deprem Sigortası poliçenizde düzenleme yaptırabilirsiniz.
  • Kaskolu aracınızı satıp yerine yeni bir araç aldığınızda var olan kasko sigortasını yeni aracınıza aktarmak için zeyilname yaptırabilirsiniz.
  • Yaptırdığınız konut sigortası gibi ürünlerde, poliçeye yanlış adres yazılması gibi durumlarda yine bu işlem gerçekleştirilebilir.

Elbette poliçeyi zeyil etmek için gerekli durumlar sadece bunlarla sınırlı değil. Hatalı ya da eksik bilgilerin bulunduğu ya da kişisel bilgilerin değiştirilmek istendiği poliçeler de düzenlenebilir.

Zeyilname Hangi Durumlarda Düzenlenir

Zeyilname Nerelerde Kullanılır?

Bahsettiğimiz gibi zeyilname, sigorta ile ilgili bir kavramdır ve farklı sigorta ürünlerinin poliçelerinde yapılabilir. Bunun yanı sıra zeyilnamenin yapıldığı bir alan daha vardır: İhaleler! Haydi gelin şimdi, ihalede zeyilname ile ilgili detayları paylaşalım.

İhale Sürecinde Zeyilname Nedir?

4734 sayılı kanun gereği ihale ilanı sonrasında dokümanda değişiklik yapılamaz. Fakat değişiklik yapılması gereken bir durum olduğunda, ilanı iptal etmek yerine gerekli ekleme ya da düzenlemeler zeyilname sayesinde gerçekleştirilebilir. Bu sayede ihale sürecinin yeniden başlamasının önüne geçilir ve zamandan tasarruf sağlanır.

Ayrıca ilanı olan ihalelerde zeyilname hazırlanması gerektiğinde, güncel dokümanın son teklif gününden en az 10 gün önce bildirilmesinin ve gönderilmesinin zorunlu olduğunun da altını çizelim.

Zeyilname Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Zeyilname hakkında bilgiler elbette bunlarla sınırlı değil. İşte, bilmeniz gereken diğer ayrıntılar:

  • Zeyilname; hatalı-eksik bilgilerin, eksik ya da fazla teminatların olduğu poliçelerin iptal edilip yeniden oluşturulmasının önüne geçer. Bu durum da hem sigorta şirketinin hem de sigortalının zamandan tasarruf etmesini, gerekli düzenlemelerin pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Düzenlemeler tek taraflı yapılamaz. Zeyilnamenin oluşturulması için hem sigortalının hem de sigorta şirketinin onayı gerekir. Söz konusu poliçe detaylarında aksi belirtilmedikçe sigortalının izni olmadan poliçede yapılan düzenleme ve güncelleme geçerli sayılmaz.
  • Zeyilname, primli ya da primsiz olabilir. Örneğin verdiğiniz tüm bilgiler doğru olmasına rağmen poliçeye yanlış bir adres yazıldı ve DASK zeyilname yapılması gerekiyor. Bu durumda primsiz bir değişiklik yapabilirsiniz. Fakat kasko sigortasını yeni bir araç, DASK ya da konut sigortasını ise yeni bir ev için düzenletmek gerektiğinde ek prim ödemesi yapmanız ya da prim iadesi almanız gerekebilir. Bunun nedeni ise sigorta fiyatlarının farklı kriterler doğrultusunda belirlenmesidir. Aldığınız araç, daha yeni olabilir ve ödenmesi gereken prim fazla olabilir. Bu durumda kasko ya da trafik sigortası zeyilnamesi sonrasında ek prim ödemeniz gerekebilir.
Zeyilname Neden Oluşturulur

Poliçelerinizde yapmak istediğiniz değişiklikler varsa sigorta acentenizle görüşebilirsiniz. Eğer MAPFRE Sigorta’dan güvenceniz varsa, fakat bir acenteniz yoksa da size en yakın acentemiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap