Güvenli Alışveriş İçin 3D Secure: Nedir, Faydaları Nelerdir?

yazar MAPFRE
3d Secure Nedir

Çevrim içi dersler, sertifika programları, seminerler, online alışverişler… Teknolojinin hayatımızın her alanına nüfuz etmesiyle birlikte ihtiyaçlarımızı her geçen gün daha fazla online yöntemlerle karşılıyoruz. Ancak dijital ortamdaki aktivitelerimizin artması da beraberinde dijital güvenlik sorunlarını getiriyor. Bunların başında da online ödeme işlemlerinde yaşanan güvenlik sorunları geliyor.

3D secure ödeme sistemi de bu sorunu çözme amacıyla geliştirilmiş dijital güvenlik önlemlerinden biri. Gelin, birlikte “3D secure ne demek?” sorusunu cevaplayalım ve 3D secure ile ilgili merak ettiğiniz noktaları aydınlatalım.

3D Secure Nedir?

En basit tanımıyla 3D secure, 3 boyutlu güvenlik sistemi anlamına gelir. Online ödeme işlemlerini güvenli hale getirmek için geliştirilen yöntemlerden biridir. 3D sisteminde ödeme sırasında müşteri, banka ve iş yeri arasında şifrelerle sağlanan güvenli bir bilgi alışverişi gerçekleştirilir.

İster bir işletme sahibi olun ister internet üzerinden ürün satın almak isteyen bir müşteri, online ödeme yapan herkes 3D secure ödeme sisteminden faydalanabilir. Peki, 3D secure tam olarak ne işe yarıyor?

3D Secure Ne İşe Yarar?

3D secure, tüketicilerin online alışverişlerini daha güvenli yapmalarını sağlar. Yani kredi kartını, kart sahibinin onayı olmadan başka birinin kullanmasına imkân tanımaz ve ödeme işlemi kredi kartı sahibinin dışında gerçekleşmez. Bunu da bilgilerin şifrelenmesi ve hem alıcı hem de banka tarafından doğrulanması ile yapar. 

3D Secure Nasıl Çalışır?

3D secure, kimlik doğrulama yöntemiyle çalışır. Kimlik doğrulama ise SSL (Güvenli Yuva Katmanı) protokolü ve XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) arasında yapılır. SSL, web sunucusu ile tarayıcı arasında güvenli bir bağlantı oluştururken XML de bilgisayar sistemleri arasında bilgi alışverişini destekler. Böylece kişisel bilgiler sistem tarafından doğrulanmış olur ve güvenli ödeme işlemi gerçekleşir. 

Güvenli ödeme işleminin nasıl yapıldığını bir de tüketici yönünden açıklamakta fayda var.

Güvenli Ödeme Nasıl Yapılır?

Online alışveriş yaparken güvenli ödeme için 3D secure ödeme doğrulama aracı kullanmanız gerekir. Yani ürün satın alacağınız web sitesinde 3D secure ödeme desteğinin bulunması şart. 3D secure ile güvenli ödeme aşamaları ise şu şekilde:

  1. Ödeme işlemi yapmak için kredi kartı veya banka kartı bilgilerinizi ilgili alanlara girersiniz ve ödeme yap talimatı verirsiniz.
  2. Kart sahibi sizseniz cep telefonunuza banka tarafından SMS ile gönderilen doğrulama kodunu, açılan ekrandaki ilgili alana girersiniz. Genellikle 6 haneli olan bu onay kodu tek kullanımlıktır ve kısa bir süre için geçerlidir. 
  3. Kodun onaylanması ve hesapta yeterli bakiyenin bulunması ya da kredi kartında yeterli limit olması durumunda ödeme işlemi gerçekleşir.

Son adımdan sonra teknik bir sorun ya da limit yetersizliği olması durumunda ödeme işlemi gerçekleşmez ve bunun bilgisi sizinle paylaşılır.

3D Secure Sisteminin Faydaları Nelerdir?

3D güvenlik sisteminin hem tüketiciye hem de satıcıya faydaları bulunur:

  • E-ticaret şirketleri açısından: 3D secure, müşteri memnuniyetini ve dolayısıyla satışları artırır. Çünkü her tüketici, güven içinde alışveriş yapmak ister ve mümkün olduğunca pratik yollarla alışveriş yapmayı tercih eder. 3D secure sistemi ise kredi kartı bilgilerinin çalınmasını ve dolandırıcılık riskini azaltarak tüketiciye pratik ödeme yöntemi sunar. Bu da müşteri memnuniyetini artırırken dolaylı olarak satışlarınızı da artırır. 
  • Tüketiciler açısından: Güvenli ödeme sistemi, kredi kartı veya banka kartı bilgilerinin çalınması veya başkaları tarafından kullanılması ihtimalini çok önemli oranda azaltır. Böylece alışveriş sırasında kendinizi güvende hissetmenizi sağlar ve alışveriş sürecinizi kolaylaştırır. Tabii online alışveriş yapmanın veya internette zaman geçirmenin başka riskleri de bulunur. Kendinizi bu risklerden korumak ve dijital güvenliğinizi sağlamak için “Bu İnternet Dolandırıcılığına Karşı Önlem Alın: Phishing Nedir? Nasıl Önlem Alınır?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

3D secure özelliğini kullanmak istemediğinizde bu fonksiyonu kapatmanızın mümkün olduğunu belirtelim. Bunun için yapmanız gereken, kredi kartı veya banka kartınızın ait olduğu bankanın müşteri hizmetlerini aramak ve 3D secure kapatma işleminin gerçekleşmesi için talepte bulunmak. Ancak online ödeme işlemlerinizi daha güvenli bir şekilde yapabilmeniz için bu özelliği açık tutmanızda fayda var.

Güvenli alışverişler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap