Özgürlüğün Tadını Çıkarın: Bisiklet Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Bisiklet Alırken Nelere Dikkat Edilir

Evden okula veya işe gitmek, kilometrelerce yol katetmek ya da dağ gezilerine çıkıp doğanın keyfine varmak için bisiklet almaya mı karar verdiniz? Belki de uzun bir bisiklet yarışına katılma hayali içindesiniz. 

  1. Ne İçin Kullanacağınızın Kararını Verin

Nasıl bir bisiklet isterseniz isteyin, bisiklet almadan önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken temel konular bulunur. Tabii bu konuda içiniz rahat olsun. Sizin için “Bisiklet alırken nelere dikkat edilir?” sorusunu cevapladık. O halde birlikte bakalım.

  1. Ne İçin Kullanacağınızın Kararını Verin

Bugün ihtiyaçtan ya da sadece eğlenceli zaman geçirmek için ne alacaksanız alın, her ürünün çok sayıda çeşidi var. Bisiklet için de bu durum söz konusu. Dağ bisikletinden yol bisikletine, kros bisikleti veya tur bisikletlerine kadar birçok bisiklet türü bulabilirsiniz. Bu noktada ne istediğinize, neye ihtiyacınız olduğuna karar vermeniz gerekiyor.

Ancak hangi bisiklet türünü alacağınıza hala emin değilseniz bu konuda size yardımcı olacak ve kendinize sormanız gereken soruları aşağıda bulabilirsiniz. 

  • Bisikletle arazi yarışı yapmak istiyor musunuz?
  • Bisikleti sadece işe, okula gidip gelirken mi kullanacaksınız? 
  • Dağda bisiklet sürüşü yapmak istiyor musunuz?
  • Bisikletle uzun kilometreler katedecek misiniz?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sayesinde hangi bisikleti alacağınızı bilirsiniz ve gereğinden fazla harcama yapmadan ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.  

bisiklet kaskı ve koruma malzemeleri satın alma
  1. Araştırma Yapın

Maalesef bisiklet almak bir günde yapılacak iş değil. Bisiklet almadan önce çok sayıda kaynaktan bilgi toplamanız ve bu bilgiler ışığında kararınızı vermeniz önemli. Forum siteleri, blog yazıları, tanıtıcı videolar, bisiklet satışının yapıldığı mağazalardaki yetkili kişiler… Tüm bunlar doğru bisikleti almanız için size yardım edecek kaynaklardır.

  1. Kadro Boyunun Size Uygunluğuna Bakın

Belki de bisiklet satın alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken en önemli konu, bisikletin boyutudur. Çünkü size uygun olmayan bir bisiklet boyunu kullanmanız, ileride sağlık sorunlarına yol açabilir ve bisikletinizden soğumanıza neden olabilir. O nedenle boyunuz ve karşılığında seçebileceğiniz tahmini bisiklet boyutlarını şu şekilde sıralayalım. 

  • 150-160 cm: 13-15 inç
  • 160-170 cm: 15-16 inç
  • 170-180 cm: 16-17 inç
  • 180-188 cm: 17-19 inç
  • 188-193 cm: 19-21 inç
  • 193+ cm: 21 inç ve fazlası

Bunların ortalama değerler olduğunu belirtmekte fayda var. Doğru bisiklet boyunu seçerken bacak boyunuz, bisiklet boyu, kadro boyu ve türü (bisikletin gövdesinde üst tarafta bulunan boru) ile daha birçok parametre olduğunu unutmayın. Bu nedenle bu konuda kapsamlı bir araştırma yapmanızı öneririz.

  1. Bütçenizi Oluştururken Ekipmanı Atlamayın

Söz konusu bisiklet olunca güvenli sürüş yapmanız çok önemli. Çünkü bisikletle saatte 20-30 km hızla gitmeniz mümkün. Ayrıca bisikletler motorlu araçlardan olmasalar da otoyollara yakın olan bisiklet yolları da mevcut. Bu nedenle güvenli bir sürüş için bisiklet bütçenize; kask, eldiven, dizlik, sırtlık gibi koruyucu bisiklet ekipmanlarını da eklemeyi ihmal etmeyin.

  1. Test Sürüşü Yapın

Gerçekten ilk kez bisiklet alıyorsanız test sürüşü yapmanız, memnuniyetiniz için olmazsa olmaz. Böylece sizi sürüş anında rahatsız eden veya hoşunuza giden özellikleri sıralayarak bisikleti alıp almayacağına daha kolay karar verebilirsiniz. 

Ayrıca bisikletinizi online olarak almayı planlıyor olabilirsiniz. Bu durumda en azından fiziksel bir mağazadan test sürüşü için izin isteyebilir veya bir tanıdığınızda aynı bisiklet varsa ondan rica edebilirsiniz. 

  1. İhtiyacınıza Göre Şekillendirin

Bisikletler fabrika çıkışı halleriyle vücudunuz için dört dörtlük olmayabilir. Yani ne kadar kendinize uygun bisikleti alsanız da mükemmel uyumu, konforu yakalayamamış olabilirsiniz. Ancak merak etmeyin; bunun da çözümü, bisikletinizin bazı kısımlarını ihtiyaçlarınız doğrultusunda şekillendirmenizdir. 

Mesela selenin konforu, sele borusunun boyu, gidon tutacağının (yani ellerinizi koyarak sürüşe yön verdiğiniz alan) konforu gibi birçok noktada bisiklet parçası size uygun olmayabilir. Tabii bu parçaları değiştirebilirsiniz.

Bonus: Bisikletinize Çeşitli Aksesuarlar Takın

Belki bisikletinizi satın aldıktan sonra sürüşünüzden memnun olabilirsiniz, ama sürüş keyfi bir başka. Kendi tarzınızı bisikletininize, aksesuarlarınızla yansıtabilirsiniz. Örneğin jant süsleri, bisiklet kornası, çamurluk… Ayrıca işinize yarayacak ve sürüş anında size büyük konfor sağlayacak bisiklet aksesuarlarını da satın alabilirsiniz. Bisiklet çantası, bisiklet kornası, bisiklet farı, bisiklet bagajı, bisiklet kilidi bunlardan bazılarıdır.

Bisiklet satın almadan önce ihtiyacınız olacak genel bilgilere yazımızdan ulaştığınızı umuyoruz. Ayrıca hayalinizdeki bisiklete sahip olduktan sonra gerekli bisiklet bakımını nasıl yapmanız gerektiğini de ilgili yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Güvenli ve keyifli sürüşler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap