Kış Aylarında Araç Yakıt Tüketimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
Kış Mevsiminde Araç Yakıt Sarfiyatı

Bu noktada “Kış mevsiminde yakıt tüketimi artar mı?” diye soruyor olabilirsiniz. Evet, kış aylarının getirdiği sürüş zorlukları bir yana, araçların yakıt tüketimi de artış gösterir. Biz de sizin için kış aylarında yakıt tüketimini olumsuz etkileyen durumları sıraladık. Buyrun birlikte bakalım. 

Motorun Isınma Süresinin Uzaması 

Soğuk havalar, motorun performansının kısmen artmasını sağlar. Ancak motorun çalışmak için optimum sıcaklık seviyesine gelmesi gereken süreyi uzatır. Yani motor ısınmaya çalışırken sıcak havalara göre daha fazla enerji harcar. 

Size önerimiz, motorun ısınması için aracınızı rölantide bekletmemeniz. Rölantide dakikalarca bekleyen araç, bilinenin aksine yakıt tüketir. Ancak yola çıkma hazırlıklarınız bitene kadar rölantide kalmanız iyi olabilir. Ayrıca motor ısınana kadar aracınızı yüksek devirde kullanmayın, ani fren ve hız yapmayın. 

Lastik Hava Basıncının Düşmesi

Soğuk Havalarda Yakıt Tüketimi

Araçların lastik sağlığının korunması ve optimum yakıt tüketiminin gerçekleşmesi için ideal lastik hava basıncı değeri vardır. Yüksek ya da düşük lastik basıncı da yakıt tüketimini olumsuz etkiler. Kış aylarında ise soğuyan hava, lastik basıncını düşürür. Lastik basıncının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi artar. Çünkü aracın dönüşlerini ve genel olarak hareket kabiliyetini olumsuz etkiler. Böylece araç fazla enerji yani yakıt harcar. 

Aracınızın lastik basınç oranını sık sık kontrol edip ideal basınç değerlerinde tutmanız, aracın fazla yakıt harcamaması için önemlidir.  

Araçtaki Yağların Kalınlaşması: Sürtünmenin Artması

Araçtaki yağların inceliği, aracın verimliliğini ve enerji kabiliyetini etkiler. Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle motor yağı ve şanzıman yağının viskozitesi yani yağların kalınlaşması ya da akışkanlığının azalması durumu yaşanır. Bu durum motor yağının motor içinde dolaşmasını zorlaştırır ve şanzıman sisteminin hareketli parçalarla yaptığı sürtünmeyi arttırır. Aynı şekilde şanzıman yağı da aracın işleyişinde güçlüklere yol açar. Sonuç olarak fazla yakıt sarfiyatı olur.

Alacağınız en iyi önlem, düşük hava sıcaklıklarına dayanıklı motor yağı seçimi olabilir. Ek olarak eğer imkanınız varsa aracınızı garajda tutarak motor yağının sıcaklığını koruyabilirsiniz. 

Kalorifer ve Aydınlatma Sisteminin Yoğun Kullanımı

Kış aylarında yakıt tüketimini olumsuz etkileyen durumlardan biri de araçtaki ısınma ve aydınlatma sistemidir. Gündüz sürelerinin kısalması sonucu aydınlatma ihtiyacının ve hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte ısınma ihtiyacının artması sonucu yakıt sarfiyatı da artar. 

Aydınlatma sistemi çalışırken aracın elektrik sistemini kullanır. Kalorifer sistemi ise motor sıcaklığından faydalanarak çalışır. Tüm bunlar ise dolaylı olarak yakıt tüketimini bir miktar arttırır. 

Size önerimiz, motorun ısınmasını bekledikten sonra klimayı çalıştırmanız. Çünkü klimanın istenilen sıcaklığı sağlaması için motorun sıcak olması önemlidir. 

Kötü Hava Şartları ve Ağırlaşan Hava

Kış Aylarında Araç Yakıt Tüketimi

Özellikle kış aylarında hava, düşen sıcaklık değerleri sonucunda yoğunlaşır. Otomobiliniz ise ilerlemek için ağırlaşan havayı itmek zorunda kalır. Ayrıca kötü hava şartlarının sonucunda oluşan çamurlu ve karlı yollar, aracınızın hareket ederken ekstra enerji harcamasına neden olur. Bu yüzden daha fazla yakıt sarfiyatı yaşanır.

Hava Sıcaklığı Ne Olursa Olsun Düzenli Bakım Şart!

Hava sıcaklarından bağımsız olarak özellikle araçlarda bulunan bakımsız yağ filtreleri ve buji gibi önemli parçalar, yakıt tüketimini doğrudan arttırabilir. Bu nedenle aracınıza düzenli bakım yaptırmanız önemlidir. Ek olarak araçta gereksiz ve ağır yükler taşımak, aracı doğru vites ve doğru devirlerde kullanmamak, vites geçişlerinin yumuşak olmaması gibi nedenler de yine kış aylarında fazla yakıt harcanmasına yol açar.

Buradaki etmenlerden bir tanesi aracınızda tek başına kayda değer bir yakıt tüketimi artışına sebep olmasa da birkaçı birleştiğinde önemli miktarda yakıt tüketim artışı söz konusu olabilir. Araçta yakıt tasarrufunu nasıl yapacağınız konusunda bilgi almak için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta ile Aracınızı Güvence Altına Alın!

Aracınızın giderlerinden biri akaryakıt olsa da karşılaşacağınız tek gider bu değil. Aracınızın sürüş anında ya da park halindeyken başına neler geleceğini bilmenize imkan yok. Böyle durumlar için bütçenizi araç sigortaları ile koruma altına almanızı öneririz. 

MAPFRE Sigorta ile size en uygun kasko sigortası ve trafik sigortası teklifini alabilirsiniz. Tabii isterseniz öncesinde araç sigortaları hakkında detaylı bilgi almak için size en yakın satış kanalımızla irtibata geçebilir ve uzmanlarımıza merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap