Data Analisti Nedir, Nasıl Olunur: Dijital Dünyaya Ayak Uydurun

yazar MAPFRE
Veri Analisti Nedir Nasıl Olunur

Son yıllarda adını sıklıkla duyduğumuz data analisti veya diğer adıyla veri analisti, meslek olarak her yaştan insanın ilgisini çekiyor. En çok da iş hayatına atılmayı düşünen kişiler için oldukça merak konusu. Bu nedenle birçok insan, veri analizinin ne olduğu ve veri analistlerinin ne iş yaptığı konusunda daha fazla bilgi arayışı içinde.

Bu doğrultuda veri analizi konusunda soru işaretlerini gidermeye başlayalım. İlk olarak veri analizini ve analistliğinin ne olduğunu tanımlayalım.

Veri Analizi Nedir?

Veri analizi, bir iş yerinde var olan düzensiz ve ham verilerin analiz edilip işe yarar hale getirilmesi sürecini ifade eder. Yani eldeki verilerin işlenerek şirket yararına kullanılması işidir. Bu işi yapan kişilere de veri analistleri denir.

Veri analistleri, karışık halde bulunan verileri analiz ederken sistematik çalışırlar. Veriler arasında bağlantı kurarak onları kullanılabilir hale getirmeye odaklanırlar. Bu konunun ayrıntılarına geçelim.

Veri Analisti Ne İş Yapar?

Veri analistliği yapan kişiler; önce verileri toplar, sınıflandırır, analiz modelini belirler. Bu konuyu daha ayrıntılı olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Veri toplama: Bu aşamada analist; anket düzenleyebilir, şirketin web sitesindeki ziyaretçi hareketlerini izlemeyi hedefleyebilir, pazarlama çalışmalarının geri dönüşümlerini araştırabilir. Yani bunlardan en efektifi olan temel performans göstergelerini (KPI: key performance indicator) inceleyebilir. 
  • Verilerin istatistiğini çıkarma ve yorumlama: Verilerin istatistiğini yapar yani onları gruplar. Başka bir deyişle belli bir sonuca ulaşmak ve sonuçla ilgili verileri ortaya koymak için verileri sayısallaştırır. Ardından istatistiği yapılan verileri problem çözme bakış açısıyla birlikte yorumlar.
  • Verileri sunma: Bulguları çizelgeler ve grafiklerle görselleştirerek bir araya getirir. Sonrasında amaç ve hedefleri karşılayan çözümler üretir. Ardından raporlar yazarak ilgili taraflara bilgi sunar. 

Bir veri analisti olarak güçlü problem çözme yeteneğine sahip olmanız, iyi derecede İngilizce bilmeniz gerekir. Bunun yanında eleştirel düşünme becerisi ve iletişim becerisi de oldukça önemlidir. 

Veri Analizi Yapmak İçin Hangi Programları Bilmek Gerekir?

Veri analizi sürecinde analistler, çalışmalarını doğru ve verimli hale getirmek için çeşitli bilgisayar programından ve araçlardan yardım alırlar. Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  • MS Office programlarından Microsoft Excel (MS Excel)
  • Google Sheets
  • SQL
  • Python
  • R programlama dili
  • Microsoft Power BI
  • SAS
  • Jupyter Notebooks
  • Tableau
  • Google Data Studio

Bu aşamada “Data analisti nasıl olunur?” diye soracak olabilirsiniz. Size bu konuda bazı önerilerimiz var.

Veri Analisti Nasıl Olunur? 

Data analisti olmak için data analistliği alanında lisans eğitimi almış olmanız gerekmiyor. Ayrıca bu mesleğin henüz pek bir lisans programı da bulunmuyor. Ancak özellikle matematik, istatistik, yönetim bilişim sistemleri ile endüstri, yazılım ve bilgisayar mühendisliği gibi bölümlerden mezunsanız data analisti olarak çalışabilmeniz için yeterli bir bilgi birikiminiz var demektir. Bunlar dışında şu iki yolu uygulayabilirsiniz:

  • Online sertifika programlarına katılın: Giriş seviyesinde olan resmi sertifika programlarına katılarak özgeçmişinizi hareketlendirebilir ve mesleki alanda temel bilgi sahibi olabilirsiniz. Mesela SQL isimli veri tabanı uygulamalarını öğrenerek veri yönetimi konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Böylece temel düzeyde data analisti eğitimini almış olursunuz. 
  • Yüksek lisans eğitimi alın: Bazı üniversitelerde data science yani veri bilimi veya veri analizi isimli master programları bulunuyor. Ancak data analizi ile veri bilimi arasında küçük bir fark olduğunu belirtelim. Veri analistleri, iş sorunlarını çözmek için mevcut verilerle çalışır. Veri bilimcileri ise gelecek hakkında tahminlerde bulunmak için yeni algoritmalar ve modeller oluşturur.
  • Basit iş deneyimleri edinin: Temel düzeyde kendinizi geliştirdikten sonra küçük çapta iş deneyimleri kazanmak, kendinizi bu sektörde geliştirmenize büyük olanak tanır. 

Data analisti olmak için ilk adımı derin araştırmalar yaparak ve alan üzerinde temel eğitimler alarak atabilirsiniz. 

Ayrıca bu noktada mutlaka aklınıza “Veri analisti maaşları ne kadar? sorusu da gelebilir. Ancak bunun; çalıştığınız şirkete, ülkeye, tecrübenize ve birlikte çalıştığınız ekibe bağlı olarak değişebildiğini belirtelim.

Sağlıklı, güzel günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap