İletişim Sorununa Çözüm: Depremde Yardımcı Mobil Uygulamalar 

yazar MAPFRE

Türkiye’de deprem riskinin yüksek olduğu gerçeğini hepimiz biliyoruz. Böyle bir gerçeklikte yaşarken depreme yönelik önlem almak ve bilinçlenmek fazlasıyla önemli. Binaların depreme dayanıklılık kontrollerinden deprem çantası hazırlamaya kadar alınan her önlemin önemi oldukça büyük. Peki, sadece bunlar yeterli mi? Güvenliğimizi sağlamak için deprem anında neler yapılmalı biliyor musunuz? Kendiniz için güvenli bir alan yaratsanız ve yardım bekleseniz de yardım çağrısının önüne geçen iletişim sorununu nasıl çözebilirsiniz? İşte, bu soruna çözüm sunan mobil uygulamalar, sizi ve sevdiklerinizi korumaya yardımcı olabilir. Biz de sizi ve sevdiklerinizi düşünerek acil durumlarda yakınlarınıza mesaj gönderen, internetsiz ortamlarda iletişim sağlayan, sesinizi duyurmanıza yardımcı olan deprem uygulamalarını sizin için derledik. 

AFAD Acil 

İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen AFAD Acil mobil uygulaması ile tek tuşla acil çağrı yapabilmek mümkün. Deprem gibi doğal afet durumlarında GSM hatlarında oluşabilecek yoğunluğu dikkate alarak tasarlanan acil çağrı özelliği internet kullanılarak yapılıyor. Uygulama üzerinden 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ulaşabilen kullanıcılar, durumlarını bildirebiliyor. Ayrıca AFAD Acil uygulaması ile en yakın acil toplanma alanlarına harita üzerinden yol tarifi alınabiliyor. 

AFAD Acil uygulamasını Google Play, Huawei AppGallery ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

AKUT Güvendeyim 

AKUT tarafından geliştirilen Güvendeyim uygulaması sayesinde uygulamaya önceden eklenen numaralara, bulunduğunuz konumu mesaj olarak iletebiliyorsunuz. Güvendeyim uygulamasını kullanmak ise çok basit. Uygulamaya en az bir telefon numarası eklendiğinde “Güvendeyim” butonu aktif hale geliyor. Butona basılınca da önceden belirlediğiniz numaralara konum bilginiz mesaj olarak gönderiliyor. Uygulamaya en fazla 10 kişinin numarası eklenebiliyor. Deprem bölgesinde yaşanan GSM hatlarındaki yoğunluğu dikkate alarak şehir dışından yakınlarınızın da numarasını eklemenizde fayda var.  

AKUT Güvendeyim uygulamasını Google Play, Huawei AppGallery ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

Bridgefy 

Aileniz ve sevdiklerinizle aynı evde olsanız bile farklı odalarda depreme yakalanmanız durumunda iletişim kurmak ve birbirinize ulaşmak oldukça zorlayıcı olabilir. Bunun gibi acil durumlar için geliştirilen Bridgefy uygulaması, internet ve GSM operatörüne gerek kalmadan sadece bluetooth ile yakınınızdakilerle iletişim kurmaya yardımcı oluyor. 100 metre mesafe içerisinde yakınınızdaki insanlarla Bridgefy uygulaması sayesinde mesajlaşıp durumunu öğrenebiliyorsunuz. Ancak uygulamanın verimli bir şekilde kullanılması için iletişim kurmak istediğiniz yakınlarınızın da uygulama içerisinde hesabının olması, uygulamayı kullanırken konum ve bluetooth servislerinin açık olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.  

Bridgefy uygulamasını Google Play ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

Life360

Life360, ailenizin ve arkadaşlarınızın konumunu anlık olarak görebileceğiniz bir uygulama. Aile ve arkadaşlar için farklı gruplar oluşturarak tüm sevdiklerinizin konumu, en son nerede olduğu ve şarj durumu hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca gruptakilerle anlık mesajlaşarak durumlarını öğrenebilir, mesaj atamama durumunda SOS özelliğini kullanarak acil durum olduğunu sevdiklerinize bildirebilirsiniz. Anlık olarak yer güncellemesi yaptığı için uygulamanın konum bilgilerine ulaşması ve sevdiklerinizle gruplar oluşturmak için tanıdıklarınız da uygulamayı kullanması gerektiğini unutmayın. 

Life360 uygulamasını Google Play ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

Voxer 

Böyle bir durumda mesaj yazmak zor olabilir. Arama yapmanın da yoğunluktan kısıtlandığı bu doğal afet anlarında telefonunuzu bir telsize çeviren Voxer uygulaması, tanıdıklarınızla ses kaydı ile iletişim kurabilmenize yardımcı oluyor. Bas konuş özelliği sayesinde hızlı bir şekilde haberleşme sağlayan Voxer uygulaması, fotoğraf, video ve konum göndermeyi de destekliyor. 

Voxer uygulamasını Google Play ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

Bip

Bip aslında bir haberleşme uygulaması. Ancak Bip uygulaması içerisinde de acil durumlarda kullanabileceğiniz bir acil durum butonu ve tanıdıklarınıza konum paylaşma seçeneği bulunuyor. Acil durumlarda iletişim kurmak istediğiniz tanıdıklarınıza tek tuşla durum ve konum bilgisi SMS yoluyla paylaşılabiliyor. Bluetooth özelliği ile de internet ve operatör kullanmadan yakındaki kişiler ile iletişim kurabilmeye imkan tanıyor. Ayrıca  bu uygulama sayesinde 112 Acil, 155 Polis gibi acil yardım numaralarına hızlıca erişmek mümkün.  

Bip uygulamasını Google Play, Huawei AppGallery  ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

Düdüğüm 

Enkaz altında yardım beklerken sesinizi duyurabilmeniz oldukça önemli. Bu nedenle de deprem çantasında olması gerekenlerden biri de düdük. Ancak bunun daha kolay bir yöntemi var. O da “Düdüğüm” uygulaması. Tamamen acil durumlar için tasarlanmış bu uygulamanın kullanımı oldukça basit. Uygulama, düdük sesi çıkartarak enkaz altındaki kişilerin konumunun belirlenmesine yardımcı oluyor. Ayrıca Düdüğüm uygulamasına önceden eklenen numaralara konum bilgisi, SMS olarak iletilebiliyor. 

Düdüğüm uygulamasını Google Play ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

LastQuake 

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin (EMSC) deprem uygulaması olarak geliştirdiği LastQuake, farklı bölgelerdeki deprem uyarılarını takip ederek anlık olarak kullanıcıları bilgilendiriyor. Tüm bölgelerdeki depremler takip edilebileceği gibi yakındaki depremler seçeneği ile özelleştirilen bildirimler almak mümkün. Uygulamanın en önemli özelliği ise depremi yaşayan bölgedeki insanların yaşadıkları ve durumları hakkında bilgilerin paylaşımına imkan tanıması. Böylelikle uygulama üzerinden deprem uyarıları yanında depremi yaşayanlar tarafından yapılan yorumlara, fotoğraflara ve videolara erişim sağlanabiliyor. 

LastQuake uygulamasını Google Play ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

First Aid – IFRC

Bir ilk yardım uygulaması olan First Aid ile deprem sonrası olası yaralanmalara karşı neler yapılması gerektiği adım adım, görsel ve videolarla destekleyici bir şekilde anlatılıyor. Deprem, sel gibi doğal afet durumlarında neler yapılması gerektiği ve güvenlik uyarıları ile de alınması gereken önlemler hakkında detaylı bilgi sağlıyor. Eğer konu hakkında bilginiz yoksa, siz veya sevdiklerinizden biri yaralandıysa anlık müdahale için uygulamanın sunduğu bilgiler oldukça değerli. 

First Aid – IFRC uygulamasını Google Play ve App Store’dan indirebilirsiniz. 

Kendi telefonunuza uygulamaları indirirken sevdiklerinizi de bu konu hakkında bilgilendirmeyi unutmayın. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap