Formula 1 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

yazar MAPFRE
Formula 1 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Formula 1 pek çok insanı ekran başına kilitleyen, bu heyecana yerinde tanıklık etmek isteyenlerin ise aylar öncesinden bilet aldığı bir organizasyon! Peki, Formula 1 hakkında daha detaylı bilgi almaya ne dersiniz? İşte, bilmeniz gerekenler:

Formula 1 Nedir?

Dünyanın en çok izlenen spor organizasyonlarından biri olan ve “F1” olarak da bilinen Formula 1, tek kişilik ve açık tekerlekli otomobil yarışlarının en yüksek düzeyini temsil ediyor. Farklı ülkelerdeki pistlerde, farklı koşullarda gerçekleştirilen ve F1’in oluşmasını sağlayan yarışların her birine ise “Grand Prix” ismi veriliyor.  

İlk Formula 1 Dünya Şampiyonası 1950 yılında düzenlenmiş olarak kabul edilse de aslında bu yıldan önce de pek çok yarış düzenlenmiş. Fakat 1946 yılında katılımcıların ve kullandıkları araçların uymakla yükümlü olduğu kurallar belirlenmiş ve bunun ardından organizasyon resmi bir hal alıp bugünkü haline evrilmiş. Bu arada 1950 yılında gerçekleştirilen Formula 1 tarihindeki ilk yarışın, İngiltere’nin Silverstone Pisti’nde gerçekleştirildiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Formula 1 2021

Formula 1 Yarışlarında Araç Sıralaması Nasıl Belirlenir?

Motor sporlarının en gözde yarışı Formula 1’de her yarışta, araçların farklı dizilişle yarışa başladığına şahit olabilirsiniz. Bunun nedeni yarışlar öncesinde düzenlenen sıralama turları.

Bu özel yarışlarda, pilotların turları bitirme sürelerinin ortalamaları, Grand Prix’te hangi diziliş sırasıyla başlanacağını belirliyor. Tur ortalama puanı yüksek olanlar yarışa ilk sırada başlayıp avantaj elde ederken puanı düşük olanlar yarışa daha arka sıradan başlıyor. Bu arada “F1’de pole pozisyonu ne demek?” sorusunun yanıtını da merak ediyorsanız söyleyelim: Yarışa ilk sırada başlamaya bu isim veriliyor.

Formula 1 Yarışlarında Puanlama Nasıl Yapılır?

F1’i oluşturan her yarış büyük önem taşıyor. Bunun nedeni ise yarışı ilk 10 sırada bitiren her pilotun puan alıyor olması. Pilotların alacağı puanlar, yarışı kaçıncı sırada bitirdiklerine göre farklılık gösteriyor. Sıralamaya göre alınan puanlar ise şu şekilde:

  • Yarış birincisi: 25 puan
  • Yarış ikincisi: 18 puan
  • Yarış üçüncüsü: 15 puan
  • Yarış dördüncüsü: 12 puan
  • Yarış beşincisi: 10 puan
  • Yarış altıncısı: 8 puan
  • Yarış yedincisi: 6 puan
  • Yarış sekizincisi: 4 puan
  • Yarış dokuzuncusu: 2 puan
  • Yarış onuncusu: 1 puan

Kazanılan bu puanlar pilotların ve takımının hanesine yazılıyor. Elde edilen puanların sezon sonundaki toplamı ise kazanan takımı ve pilotu belirliyor.

Yarışı ilk 3 sırada bitirenler ise Podium’a (podyuma) çıkıp ödüllerini alıyor.

Formula 1 Rekorları

Bazı Formula 1 Rekorları*

  • En Fazla Yarış Birinciliği Alan F1 Pilotu: Lewis Hamilton (99 kez)
  • Bir Sezonda En Çok Yarış Kazanan F1 Pilotları: Michael Schumacher ve Sebastian Vettel (13 kez)
  • En Genç F1 Dünya Şampiyonu Olan Pilot: Sebastian Vettel (23 yıl, 134 gün)
  • En Genç Yaşta Yarış Kazanan Pilot: Max Verstappen (18 yıl, 228 gün)
  • En İleri Yaşta F1 Dünya Şampiyonluğu Kazanan Pilot: Juan Manuel Fangio (46 yıl, 41 gün)
  • En İleri Yaşta Yarış Kazanan Pilot: Luigi Fagioli (53 yıl, 22 gün)
  • F1’de En Hızlı Lastik Değiştirme Süresi: 1.88 saniye 

MAPFRE, Alpine F1 Takımı’nın Yanında!

Tüm dünyada milyonlarca izleyici tarafından ilgiyle izlenen, motor sporlarının zirvesi niteliğindeki Formula 1™Ekim ayında İstanbul Park’ta gerçekleşecek.

Yarışta MAPFRE, efsane pilot Fernando Alonso ve Estaban Occon’un başını çektiği Alpine F1 Takımı’nın resmi sponsoru olarak yer alacak.

Fernando Alonso, Alpine F1 takımıyla yakın bir dönemde sözleşme yeniledi. Tecrübeli pilot, 2005 ve 2006’daki iki Formula 1™ yarışını da zirvede tamamlamıştı.

Takımdaki ikinci yılına giren Esteban Ocon ise 24 yaşında ve 2020 yılında Macaristan Grand Prix’sinde Formula 1’deki ilk podyumunu elde etmişti.

Ekim ayında İstanbul’da gerçekleştirilecek Formula 1™Türkiye Grand Prix’i, daha önce 2005-2011 yılları arasında ve 2020 yılında İstanbul Park’ta düzenlenmişti. İstanbul Park’ın göz kamaştırıcı pist tasarımı ise Alman mühendis Hermann Tilke’ye ait.

Alpine F1 Takımı’nın #durdurulamaz enerjisine şahit olmak ve bu heyecan verici etkinliğe dâhil olmak isterseniz 8-9-10 Ekim 2021 tarihinde İstanbul Park’ta gerçekleştirilecek olan İstanbul Grand Prix’sini kesinlikle kaçırmayın!

*İçerik Eylül 2021’de yazılmıştır.

Benzer Yazılar

Yorum Yap