Hayalleri Gerçekleştirmek İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

yazar MAPFRE
Hayalleri Gerçekleştirmek İçin İzlenmesi Gereken Adımlar

Yaşam standartları iyi ya da kötü olsun, herkes daha iyisine ulaşmak için hayal kurar. Hayal kurmak, insanın kendini gerçekleştirmesi yolunda oldukça önemli bir aşama. Burada tabii ki gerçekçi hayallerden bahsediyoruz. Çünkü “Zaman makinesi ile geçmişe gidip pişman olduğum kararlarımı düzelteceğim.” gibi bir düşünceniz varsa üzgünüz ama bu bir bilimkurgu filminin konusu olabilir ancak.

İlk Adım: Hayalinizi Netleştirin

Her insanın hayalleri var.. Peki, sizce hepsinin net bir hayali var mı? Örneğin mesleğinizde daha iyi bir konuma gelmek istiyor ve bu doğrultuda yurt dışında bir eğitim almayı düşünüyorsanız öncelikle hangi ülkede eğitim almak istediğinize karar vermelisiniz. Ya da yüksek lisans yapmak isteyen bir öğrenciyseniz amacınız herhangi bir üniversitede yüksek lisans yapmak olmamalı. Alanınızda en iyi eğitmenlerin bulunduğu ve mesleki olarak gelecekte size yararı dokunacak bir bölümde ve okulda yüksek lisans yapmalısınız.

Net olmayan bir hayal hiçbir zaman hangi yola gitmek istediğinizi size tam olarak gösteremez. Bu nedenle hayallerinizi gerçekleştirmeniz için çıktığınız bu yolculukta öncelikle hayalinizi net bir şekilde belirlemeli ve kağıda dökmelisiniz. Eğer size yön vereceğini düşünüyorsanız bu hayaliniz ile bağlantılı olan gelecek hayallerinizi de başlıklar halinde belirtebilirsiniz.

İlk Adım: Hayalinizi Netleştirin

Hayalinizin Gerçekleşebileceğine İnanın ve Onu Amaç Haline Getirin

“Hayal” bazı zamanlarda ayakları yere basmayan bir kelime gibi gelebilir. Bu nedenle hayal yerine “amaç” ya da “hedef” kelimelerini de kullanabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri de amacınıza “Olursa ne güzel olur.” şeklinde yaklaşmaktansa hedefinize ulaşacağınıza en içten şekilde inanmanız. Ne kadar inanır ve gerekli adımları atarsanız amacınıza ulaşma konusunda o kadar başarılı olursunuz! Yani önce kendinize ve hayalinize inanın!

Kendinize Bir Yol Haritası Çıkarın

Net bir hedefinizin olması aslında hayalinize ulaşma konusunda size bir yol haritası sunabilir. Bu haritayı detaylandırmak ise size düşüyor. Bir yol haritası çıkarmak, “Hedeflere nasıl ulaşılır?” sorusunun en önemli cevaplarından biri. Örneğin hayaliniz fazla kilolarınızdan kurtulup fit bir vücuda sahip olmak ve bu sayede sağlıklı bir hayat yaşamaksa öncelikle düzenli spor yapmalı, beslenme düzeninize dikkat etmelisiniz. Kendinize haftanın hangi günleri spor yapacağınızı belirten bir program hazırlayabilirsiniz. Hatta bu noktada hem bir spor eğitmeninden hem de bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

 Kendinize Bir Yol Haritası Çıkarın

Hayal ettiğiniz amaca ulaşmak için çalışırken bazen büyük hedefleri gerçekleştirmek zaman alabilir. Bu nedenle asıl amacınıza uygun ara amaçları da yol haritanıza koyup bu amaç listesini sürekli güncelleyerek motivasyonunuzu yüksek tutabilirsiniz. Ne de olsa hayallere giden yolda motivasyon olmazsa olmaz.

Hayallerinizin peşinden giderken bazı zamanlarda motivasyonunuz düşebilir. Bunu istemezsiniz, değil mi? Dilerseniz yol haritanızda yer alan ara amaçların yanı sıra size hedefinizi ve hayaliniz gerçekleştiğinde yaşanacak değişimleri hatırlatacak şarkılar, fotoğraflar, kitaplar ve belgeselleri de plan aşamasında belirleyebilirsiniz. Motivasyonunuzun düştüğünü hissettiğiniz zamanda yardım alabileceğiniz bu ögeler sizi yeniden ayağa kaldıracak ve sadece hayal kurmaya devam etmenizi değil, bu hedeflere ulaşma konusunda da sizi cesaretlendirecek.

Yolda Her Şeyin Düşündüğünüz Gibi Gitmeme İhtimalini Kabullenin

Planınızı oluşturdunuz ve bu plan doğrultusunda harekete geçtiniz. Bu, hayalleri gerçekleştirme konusunda adım adım ilerleyeceksiniz demek. Peki ya hayallere ulaşmak için çıktığınız bu yolculukta planınızın dışında bir şey gelişirse? İşte bu durum, pek çok kişinin vazgeçmesine ya da umutsuzluğa kapılmasına neden olabiliyor. Ama buna hiç gerek yok! Hayatta bazı şeyler planladığınız gibi gitmez ve ne kadar hazırlıklı olsanız da bazen planınızın dışında gelişmeler olabilir. Bu sizin motivasyonunuzu düşürmemeli. Örneğin çok prestijli bir kısa film yarışması yapılıyor ve aklınızdaki fikri bir kısa film ile aktarmayı planlıyorsunuz. Gerçekten çok başarılı bir kısa film çektiniz, ama başvuru sırasında yaşanan bir aksilik nedeniyle işi zamanında teslim edemediniz. Bu durumda aslında sahip olmaya çok yakın olduğunuz ödül için çalışmaya devam etmeli, pes etmemelisiniz.. Aynı yarışmaya bir sonraki sene katılabilir ya da başka yarışmalarda şansınızı deneyebilirsiniz. Önemli olan yaşadığınız olumsuzluklardan ders almayı bilmek ve bu kötü sürprizlere karşı da önlem almak olmalı.

Yolda Her Şeyin Düşündüğünüz Gibi Gitmeme İhtimalini Kabullenin

Hedefleri gerçekleştirmenin yollarından biri de olumlu ya da olumsuz eleştirilere hazırlıklı olmak. Çünkü sürekli aklınızda olan, gerçekleştirmek için çabaladığınız amacınıza ya da yaptıklarınıza bir zaman sonra objektif olarak bakamayabilirsiniz. Güvendiğiniz, alanında uzman kişilerden yardım alarak neleri doğru, neleri yanlış yaptığınızı öğrenebilirsiniz. Bu hem amacınız için yaptıklarınız hakkında fikir sahibi olmanıza hem de kişisel gelişim için yararlı bir adım atmanıza yardımcı olur.

Bahaneleri Hayatınızdan Çıkarın

Özellikle gerçekleştirmenin zaman alacağı hayaller için uğraş verirken işler istenildiği gibi gitmediği ya da bir süre sonra motivasyon düştüğü için bahane üretmeye başlanabilir. Oysa bir amacın peşinden koşuyorsanız bahanelere yer yoktur! Sahibi olduğunuz imkânlar, donanımınız, yetenekleriniz ve önemlisi arzunuz sayesinde hedefinize ulaşabilir, aynı zamanda çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Yeter ki bahaneleri hayatınızdan çıkarın ve yolculuğun tadını almaya başlayın.

Bu arada yolculuğun tadı demişken bir noktaya değinelim. Özellikle hayallere kavuşmak için yoğun çalıştığınız dönemlerde anın tadını çıkaramamaya, içinde bulunduğunuz yolculuktan keyif alamamaya başlayabilirsiniz. Fakat bu noktada unutmamanız gereken bir şey var: Hayallerinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak şey işte bu anların bütünü! Amacınıza kavuştuktan sonra çektiğiniz sıkıntıya değecek; emin olabilirsiniz.

Bahaneleri Hayatınızdan Çıkarın

“Ama onun bu imkânı var.”, “O benden iyi eğitimli.”, “Onun çevresi geniş.” gibi bahaneleri kenara bırakın! Hazırlamanız gereken bir plan ve önünüzde sizi hayalinize ulaştıracak bir yol var. Gerçekten isterseniz her şeyi mümkün kılabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap