Uçakta Kabin Bagajı Kuralları Nelerdir? Kabin Bagajı Hazırlama Rehberi

yazar MAPFRE
Kabin Bagajı Kuralları Nelerdir

Havaların ısınmasıyla birlikte kendinizi yine bir gezi planının içinde buluyorsanız doğru yerdesiniz. Çünkü uzun yaz günlerinin geldiği, içinizin kıpır kıpır olduğu bu günlerde bulunduğunuz yerden uzakta bir tatil yapmak en doğal hakkınız.

Bu tatili gerçekleştirmek için de ulaşımda konfordan ödün vermeyerek uçak yolculuğunu tercih ediyor olabilirsiniz. Ancak uçakla yolculuk yapmak söz konusu olduğunda güvenliğiniz için uymanız gereken bazı ek kurallar bulunur. Seyahatiniz sırasında sahip olacağınız bagaj hakkı ve kabin bagajı kuralları da bu kurallar arasında yer alır.

Bagaj konusunda uyulması gereken kurallar bazen olduğundan daha karmaşık görülebiliyor. Biz de bu nedenle uçağa binmeden önce yanınıza alacağınız eşyaları taşırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Buyurun, hep birlikte bu kuralların neler olduğuna bakalım.

Uçak Yolculuklarında Yolcuların Kullandıkları Bagaj Türleri Nelerdir?

Uçak seyahatlerinde yolcuların yanlarına alabilecekleri 2 tür bagaj bulunur. Bunlar, el bagajı ve kayıtlı bagajdır. 

El Bagajı Ne Demek?

El Bagajı Kuralları Nelerdir

Kabin bagajı olarak da bilinen el bagajı, uçakta yanınıza alabileceğiniz eşyaları kapsayan bagaj anlamına gelir. El bagajını, uçakta baş üstü dolabınıza koyduğunuz bagaj olarak da tanıyabilirsiniz. Kabin bagajının boyutu, baş üstü dolabınıza sığacak boyutlarda olmalı.

El Çantası Kabin Bagajına Dâhil mi?

Kabin bagajına, yanınıza alacağınız özel eşyalar da dâhildir. El çantası bu özel eşyalardan biridir. Ayrıca fotoğraf makinesi, dizüstü bilgisayar ve tablet de bu eşyalar arasındadır. Yani kabin bagajınızı, elinize alacağınız bir valiz ve ona ek olarak yanınıza alabileceğiniz kişisel eşyalar olarak düşünebilirsiniz. 

Ancak tüm bu eşyaların kontrol noktasından kabin kuralları kapsamında sorun yaşamadan geçmesi gerektiğini ve yolcu başına özel eşya taşıma sınırının firmadan firmaya göre değişebildiğini unutmayın. 

El Bagajı Kuralları Nedir? Uçakta Bagaja Neler Konulmaz? 

Kabin Bagajına Ne Konulmaz

Kabin bagajınızın içinde neleri, ne şekilde, ne miktarda taşıyabileceğiniz ve daha birçok kıstas; hava yolu firmasının kabin bagajı kurallarında belirtilir. Bu nedenle yolculuk öncesi, uçak biletinizi satın aldığınız firmanın kabin bagajı kurallarını bilmeniz gerekir. Aksi hâlde el bagajınıza koyduğunuz bazı eşyalara hava yollarında çalışan memurlar tarafından el konulur ya da bu parçaları yanınızda bir tanıdığınız varsa onlara vermeniz gerekebilir. 

Firmalar için bagaj kuralları çoğu zaman aynıdır. Önemli el bagajı kurallarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • 100 ml’den fazla sıvı taşınamaz: Kabin bagajında sınırlı miktarda sıvı taşıyabilirsiniz. Bu sıvının bulunduğu kap ve içinde bulunan sıvı maddeler 100 ml’yi geçmeyecek şekilde olmalı. Ayrıca bu sıvıların toplamının da 1 litreyi geçmemesi ve hepsinin kilitli bir poşette olması gerekir. Deodorant, parfüm, meşrubat veya kozmetik ürünler bunlardan bazılarıdır.
  • Duty free ürünleri aktarmalarda bazen uçağa alınmayabilir: Duty free’den satın alınan ve 100 ml üzeri sıvı formdaki ürünler, aktarma sırasında bazı hava yolu kuralları gereği uçağa alınamayabilir. Bu yüzden uçuşunuz öncesi aktarma yapacağınız havalimanının uygulamalarını kontrol etmenizde fayda var.
  • Yanıcı, kesici eşyalar uçak içine alınamaz: Delici, ezici, yanıcı, kesici, sivri uçlu eşyaların ve tehlikeli maddelerin el bagajınızda yani uçakta yolcuların yanında taşınması yasaktır. Çünkü tüm bunlar, uçuş güvenliğini tehlikeye atabilir. 
  • Kutusu olmayan ilaçlar uçak içine alınamaz: Reçetesiz, kutusuz, orijinal ambalajsız veya doktor raporsuz ilaçları uçak içine alamazsınız. Bu nedenle ilaçları en azından kutularında olacak şekilde yanınıza almanızı ve eğer varsa doktor raporlarını yanınızda bulundurmanızı öneririz.

Uçak Altı Bagajı Nedir?

“Havalimanında kayıt altına alınarak kontrol noktalarından geçen bagaj nedir?” diye soruyorsanız bu kayıtlı bagajdır. Uçak altı bagajı olarak da bilinen kayıtlı bagaj, kontrol noktalarında incelenir ve kargo bölümüne alınır. Uçak biletinizde belirtilen kilo miktarı, kayıtlı bagajınızın kilosunu ifade eder. Bu miktar, uçak firmasından firmasına ve uçak biletinizin sınıfına göre değişir. 

Mesela ekonomik sınıf bilet satın aldıysanız 20 kilogram taşıma hakkınız olabilir. Ancak premium uçak biletiniz varsa bu miktar 30 kilogram veya daha fazla olabilir. Bagajınızın kilosu, biletinizdeki bagaj hakkının miktarından daha ağır olursa da sizden ek ücret talep edilir.

Uçak Altı Bagajında Neler Yasak?

El Bagajına Neler Konulmaz

Uçak altı bagajınızda yarı sıvı hâlde bulunan besinleri, bazı kozmetik ürünlerini taşıyabilirsiniz. Mesela bal, salça, yoğurt, tıraş köpüğü, çeşitli bakım jelleri bunlardan bazılarıdır. Tabii bu ürünlerin düzgün bir şekilde paketlendiğinden emin olmanız gerekir. 

Ancak lityum piller, uçuş güvenliği için uçak altı bagajına alınamaz. Dizüstü bilgisayar, telefonlar, fotoğraf makinelerinin bataryaları lityum içeren pillerdir. Bu nedenle bunları el bagajınızda taşımanız gerekir. Dilerseniz bataryayı el bagajınıza, cihazlarınızı da uçak altı bagaja koyabilirsiniz. 

Bu bagajlarda taşınabilecek eşya yükü, valizin ölçüsü, yanınıza alacağınız eşyaların türü gibi konular firmadan firmaya, havalimanından havalimanına, uçak bileti sınıfına, yolculuğun türüne (yurt içi mi, yurt dışı) göre değişiklik gösterir. Bu nedenle yolculuk öncesinde bagajınızı tüm bu kriterlere uygun şekilde hazırladığınıza emin olmalısınız.

İyi yolculuklar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap