İnternetten Satış Yapmak İsteyenlere: Online Satış Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yazar MAPFRE
İnternetten Satış Yapmak

Hem çoğu zaman daha uygun fiyatlı olması hem de gideceğiniz pek çok mağazaya nazaran daha geniş bir ürün yelpazesi sunabilmesi nedeniyle neredeyse hepimiz internet üzerinden alışveriş yapıyoruz. Üstelik oldukça pratik bir seçenek olduğunu da es geçmemek lazım! Peki, bu avantajdan bir satıcı olarak yararlanmaya ve gelir elde etmeye ne dersiniz?

Siz de kendi işinizin sahibi olmak ve internet üzerinden satış yapmak isteyenlerden biriyseniz hangi adımları izlemelisiniz? İşte “İnternetten satış yapmak istiyorum.” diyenlerin bilmesi gerekenler:

Satacağınız Ürünü Belirleyin

E-ticaret sektörüne girmeyi düşünüyor ve gelirinizi internet üzerinden satış yaparak kazanmak istiyorsunuz. Umarız her şey dilediğiniz gibi gider, ama bu yolun uzun ve biraz da sabır gerektiren bir süreç olduğunu unutmamak gerek. İlk adım ise ne satacağınıza karar vermek!

Başkaları tarafından üretilen ürünleri toptan olarak alıp satışlarını gerçekleştirmek mi istiyorsunuz, yoksa amacınız kendi emeğinizle ürettiğiniz ürünleri tüketicilerle buluşturmak mı? Sağlam adımlarla ilerleyebilmek için bu adım oldukça önemlidir.

Bu arada eğer kendi emeğinizle bir şeyler üretmek ve satmak istiyorsanız çalışırken mutlu olabilmenin bir yolu var: Bir hobi edinmek! Dilerseniz “Hobi Edinmenin Faydaları ve Edinebileceğiniz 4 Hobi” yazımızdan yardım alarak yapabileceğiniz ve satışını gerçekleştirebileceğiniz ürünler hakkında ilham alabilirsiniz.

Satışın Yasal Olması İçin Şirket Kurun

Yeni açacağınız web sitesi, herhangi bir e-ticaret sitesi, Instagram, Shopier gibi platformlar… Nereden ürün satacağınız hiç fark etmez; yasal bir şekilde satış yapabilmek için şirket kurmayı kesinlikle es geçmemelisiniz. Her ne kadar Instagram ve Shopier gibi platformlarda şirket açmadan satış yapılabilse de aslında bu yasal değil. Şirket açtığınızda ise fatura kesebilir ve ödemeniz gereken vergiyi ödeyebilirsiniz. Zaten Trendyol, GittiGidiyor gibi e-ticaret sitelerinde mağaza açmak için bir şirket kurmanız zorunlu. Ayrıca şirket kurarak kargo şirketleriyle daha avantajlı anlaşmalar yapabilirsiniz.

Eğer popüler e-ticaret platformlarından satış yapmak istiyorsanız e-mağaza açmak için gerekli olan belgeleri bu platformların internet sitelerinden öğrenebilirsiniz.

Ayrıca devletin, evde kendi imkânlarıyla ürün üretip internet üzerinden bunların satışını gerçekleştiren kadınlar için vergi muafiyeti sunduğunu da hatırlatmadan geçmeyelim. Karara göre, gelde ettiğiniz gelirin yıllık brüt asgari ücret kısmından muaf olabilirsiniz.

Sosyal Medya Platformlarından Yardım Alın

Bu işe ilk kez girecekseniz ve kabul etmek gerekiyor ki markanızın bilinirliğinin artması, müşteri kitlenizin oluşması için biraz zaman lazım. Bunu en hızlı şekilde sağlayabilmenin yolu ise Instagram başta olmak üzere sosyal medya platformlarından yardım almak.

Güvendiğiniz ürünlerin yer aldığı fotoğraflarla ve hedef kitlenize uygun metinlerle dijital reklam verebilirsiniz. Hatta bütçeniz varsa influencer’lar ile de iş birliği yapmayı düşünebilirsiniz. Fakat sosyal medya platformlarından takipçi satın almayı kesinlikle düşünmemelisiniz. Bu, hesabınızın cezalandırılmasına ve işlerinizin aksamasına sebep olabilir.

Bu arada marka kimliği oluşturmanın ve  sosyal medya içeriklerinizi düzenli bir şekilde girmenin de oldukça önemli olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Sizden ürün satın alanların geri dönüşlerini sosyal medya platformlarından paylaşarak güven kazanabileceğinizi de yeri gelmişken not düşelim.

Müşterinize Değerli Olduğunu Hissettirin

Eğer çok spesifik bir ürün satmayacaksanız pek çok rakibiniz olacak demektir. Bu noktada diğerlerinden ayrışmanız için verdiğiniz hizmette bazı şeyler yapmanız gerekebilir. Müşterilerinize değerli olduklarını hissettirmek ise bu doğrultuda çok önemli bir şey.

Müşterilerinizin sordukları sorulara hemen yanıt vermek, ürünlere kod ya da isim verip sipariş sırasında kolaylık sağlamak, farklı ödeme seçenekleri sunmak, hızlı kargolama yapmak, müşterilerinizin kendilerini değerli hissetmeleri ve hizmetinizden memnun kalabilmeleri için yapabileceğiniz basit, ama etkili uygulamalar.

Bunlar dışında ürünlerin paketlenmesine de özen göstermenizi, hatta mümkünse markanıza özel kutular tasarlatmanızı öneririz. Siparişlerin yanına güzel notlar yazmak ya da kutunun içerisine küçük hediyeler koymak da yapabileceğiniz diğer şeyler.

“Ürünlerimi internetten nasıl satarım?” sorusunun yanıtını verdik. Önemli olan kendi işinizi yapmak için kolları sıvamak! Fakat bazen işlerin umduğunuz kadar hızlı gitmeyeceğini yolun başındayken kabul etmeniz de motivasyonunuzu yüksek tutmanız açısından oldukça önemli. Eminiz ki çok başarılı olacaksınız, ama bu yolda biraz sabretmek de şart!

Şimdiden başarılar dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap