İstanbul’da Görülmesi Gereken Müzeler

yazar MAPFRE
İstanbulda Görülmesi Gereken Müzeler

İstanbul; tarihi sokakları, mitolojik hikayeleri ve kozmopolit yapısıyla tüm dünyayı kendine hayran bırakıyor. En çok da tarihi mirası ve ülkenin sanat merkezi olması onu sıra dışı kılıyor. İşte, müzeler de bu tarihi mirası ve İstanbul’un sanatsal yönünü etkileyici bir şekilde ortaya çıkaran yapılar olarak dikkat çekiyor. Peki, İstanbul’da birbirinden zengin koleksiyonlarıyla sizi etkisi altına alacak müzeler hangileri?

Gelin, özenle seçtiğimiz İstanbul’daki müzeler listesine birlikte göz atalım.

Yerebatan Sarnıcı Müzesi

İstanbul’da gezilecek müzeler denildiğinde akla ilk gelen müzelerden biri hiç kuşkusuz Yerebatan Sarnıcı. Bizans döneminde halkın uzun bir süre su ihtiyacını karşılamaya yarayan bu mimarı yapı, sizi yüzlerce yıl öncesine götürecek bir atmosfere ev sahipliği yapıyor. 

Üstelik eski sütun taşları, huzur verici sessizliği ve ürpertici havasıyla unutulmaz bir deneyim yaşatan bu müze, 2022’de restore edildi. Sütunlar güçlendirildi ve müzenin giriş çıkışları yenilendi. 

Yerebatan Sarnıcı’nı haftanın her günü saat 09:00’dan 19:00’a kadar ziyaret edebileceğinizi belirtelim.

Sakıp Sabancı Müzesi

İstanbul’un tarihi atmosferinden çıkıp biraz da sanatla iç içe olmak için Sakıp Sabancı Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Çünkü bu müze, İstanbul’un en iyi sanat müzelerinden biri olarak kabul ediliyor.  

Sakıp Sabancı Müzesi’nde, Resim Koleksiyonu bölümünde ünlü Türk ressamlarının ve İstanbul’da yaşayan yabancı sanatçıların eserlerini, Dekoratif Eserler Koleksiyonu bölümünde ise çeşitli yüzyıllara ait vazoları ve avizeleri görmeniz mümkün. Emirgan Arşivi kısmında ise 20. yüzyılın başlarından itibaren Emirgan semtinin fotoğrafları yer alıyor. Kitap Sanatları bölümünde de zengin hat koleksiyonlarını ve birçok değerli eseri görmek mümkün.

Sakıp Sabancı Müzesi’nin pazartesi günleri kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Diğer günler saat 10:00 ile 18:00 arasında ziyarete açık.

Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe Sarayı; Kabataş’tan Beşiktaş’a kadar uzanan Dolmabahçe Caddesi ile İstanbul Boğazı arasında geniş bir alanda bulunan ve en bilinen Osmanlı saraylarından biri. 285 oda, 46 adet salon, 6 hamam bulunan Dolmabahçe Sarayı’nın en ünlü yapıları ise Harem, Saat Kulesi ve Mabeyn. Bunlara ek olarak Dolmabahçe Sarayı’nda görmenizi tavsiye ettiğimiz yerler şu şekilde:

  • Kraliçe Victoria’nın hediyesi olan 4.5 ton ağırlığındaki avize ve Hereke halısı
  • Saltanat merdiveni olarak tanınan muhteşem kristal merdiven
  • Kırmızı Oda
  • Mavi Salon, Zülvecheyn Salonu ve Süfera Salonu
  • Camlı Köşk
  • Resim ve Heykel Müzesi

Dolmabahçe Sarayı pazartesi günleri kapalı. Diğer günlerde 09:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzesi 

Türk, İslam ve Osmanlı çini eserlerinin merkezi İstanbul Arkeoloji Müzesi. Dünyanın en büyük müzeleri arasında yer alan İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul’daki en iyi müzelerden biri. Bunun nedeni çeşitli koleksiyonlarıyla İstanbul bölgesinin kültürünü, mimarisini ve tarihini ziyaretçilere sergilemesi. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi’ni de bulabilirsiniz.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret etmeyi düşünüyorsanız buranın pazartesi günleri kapalı olduğunu bilmeniz gerek. Bunun dışında haftanın diğer günleri saat 09:00 ile 19:00 arasında ziyarete açık.

Pelit Çikolata Müzesi

Görsel kaynak

Çikolatadan yapılmış Ayasofya Camisi, İstanbul Boğaz Köprüsü, Kız Kulesi veya Galata Kulesi görebileceğinizi söylesek ne düşünürdünüz? Pelit Çikolata Müzesi’nde neredeyse her eser çikolatadan yapılmış. Siz de tam bir çikolata severeniz Pelit Çikolata Müzesi tam size göre. 

Üstelik Pelit Çikolata Müzesi haftanın her günü saat 10:00 ile 17:00 arasında açık. Yani çikolata çeşmelerini ve ünlü isimlerin çikolatadan yapılan heykellerini görmek istiyorsanız dilediğiniz her gün bu müze için etkinlik planı oluşturabilirsiniz. 

Madame Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi

Görsel kaynak

Geçmişten bugüne kadar birçok dünya liderlerinin, ünlü sporcuların ve sanatçıların bal mumu heykelini görmek ister misiniz? O halde İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Madame Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi’ni ziyaret etmenizi öneririz. Burada Barış Manço’dan Rihanna’ya, Albert Einstein’dan Leonardo da Vinci’ye kadar çok sayıda ünlü ismi ve bilim insanını bal mumu formunda görebilirsiniz. 

Haftanın her günü 11:00-20:00 saatleri arasında Madame Tussauds İstanbul Balmumu Heykel Müzesi ziyarete açık.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Görsel kaynak

“Müze gezmek hiç bu kadar eğlendirici olmamıştı!” diyeceğiniz bir müze gezmek istiyorsanız İstanbul Oyuncak Müzesi aradığınız adres olabilir. İçinde 4 binden fazla nostaljik oyuncak bulunan Oyuncak Müzesi, Sunay Akın tarafından Kadıköy’de kuruldu. Oyuncak koleksiyonu ise yine Sunay Akın tarafından 40’tan fazla ülkeden açık artırmayla satın alındı. 

İstanbul Anadolu yakasındaki müzelerden biri olan İstanbul Oyuncak Müzesi, pazartesi hariç her gün açık. Giriş saatleri ise hafta içi 10:00 ile 18:00, hafta sonu 10:00 ile 18:30 arasında.

İstanbul’daki popüler müzelerden bazılarını ele aldık. Tabii bunlar dışında çok sayıda müze bulunuyor. Ancak müze giriş ücretleri konusunda aklınızda soru işaretleri olması muhtemel. Müze girişleri ücretli veya ücretsiz olabiliyor. Bazen de sadece Müze Kart ile giriş yapılabiliyor.

“Müze Kart ile girilebilen İstanbul müzeleri hangileri?” sorusunun cevabı ve İstanbul’daki ücretsiz müzeler şunlar:

Müze Kart İstanbul’da Nerelerde Geçerli?Topkapı Sarayı
Beylerbeyi Sarayı
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Yıldız Sarayı
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
Fethiye Müzesi
Galata Kulesi
Galata Mevlevihanesi
Rumeli Hisarı
İstanbul Bilim ve Teknoloji Müzesi
İstanbul Arkeoloji Müzesi
İstanbul’daki Ücretsiz Müzeler Hangileri?Türkiye İş Bankası Müzesi
Galatasaray Üniversitesi
Kültür ve Sanat Merkezi
Sait Faik Abasıyanık Müzesi
Marmara Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi ve Sanat Galerisi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi
İstanbul Atatürk Müzesi
Haldun Taner Müze Evi
Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi
Kazım Karabekir Paşa Müzesi

İstanbul’da tam 54 tane müze bulunuyor. Arkeoloji, sanat, tarih, doğa, jeoloji, coğrafya, denizcilik gibi farklı alanlarda müzeler mevcut. İlgi alanlarınıza göre müzeleri seçebilir, bilgi ve keyif dolu günler geçirebilirsiniz.

İyi eğlenceler dileriz!

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap