Telefonum Çalındı, Ne Yapmalıyım? Telefonunuzu Nasıl Bulabilirsiniz?

yazar MAPFRE
Telefonum Çalındı Ne Yapmalıyım

Her gün sosyal medya hesaplarımızı ve e-postalarımızı kontrol ettiğimiz, adres tarifi aldığımız, ödemelerimizi ve diğer dijital işlemlerimizi yaptığımız akıllı telefonlarımız bizim için olmazsa olmaz. Ancak maalesef telefonlarımız kaybolabiliyor ya da çalınabiliyor. O nedenle bu ihtimale karşı hem önlem almak hem de sonrasında yapılacaklar konusunda hazırlıklı olmak oldukça önemli. 

Siz de “Telefonum çalındı, telefonum kayıp. Ne yapmalıyım?” diye soruyorsanız size bu konuda yardımcı olalım.

Telefon Çalındığında Ne Yapılmalı?

Telefonunuzun çalınması durumunda yapılması gereken ilk şey telefonunuzun açık mı, kapalı mı olduğunu tespit etmenizdir. Çünkü yapabilecekleriniz buna bağlı olarak değişir. Telefonunuz açıksa “Aygıtımı bul” uygulamalarından yararlanarak kaybolan ya da çalınan telefonunuzun konum bilgisine ulaşabilirsiniz. Bu özelliği hem Android hem de iOS işletim sistemi üzerinden kullanabilirsiniz.

  • IOS telefonu bulmak için: Telefonunuzun işletim sistemi iOS ise telefonunuzu “iPhone’umu bul” özelliğinden bulabilirsiniz. Bunun için iCloud hesabınıza giriş yapmanız ya da başka bir Apple aygıtında açık olan hesabınıza girmeniz gerekiyor. Buradan “iPhone’umu Bul” özelliğine tıklayarak haritalara girerek konum tespiti yapabilirsiniz.

Ancak bu özelliği kullanabilmek için emin olmanız gereken bazı noktalar var. Bunları şu şekilde sıralayalım:

  • Akıllı telefonunuz açık mı?
  • “Cihazımı Bul” özelliği aktif mi?
  • Telefonunuzun konum bildirimi açık mı?
  • Android için Google oturumunuz ve iOS için iCloud hesabınız açık mı?
  • Telefonunuzun hücresel verisi çalışır durumda mı?

Tüm bunların sorunsuz bir şekilde aktif durumda olduğundan eminseniz telefonunuzu haritalar üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Konum tespitini yaptıktan sonra yetkilileri bu konuda bilgilendirmeniz gerekir. 

Ayrıca cihazında önemli bilgiler varsa bu bilgileri uzaktan erişim yoluyla silmeniz mümkün. Çünkü “Cihazımı bul” özelliği, cihazınızı uzaktan kontrol etmenizi de sağlar. Ancak silme işlemini gerçekleştirmeden önce silinen verilerin geri getirilemediğini hatırlatalım. Ayrıca bu özellikle telefonunuza kayıtlı olan kredi kartlarını da kaldırabileceğinizi belirtelim.

Çalınan Telefon Kapalıysa Neler Yapılmalıdır?

Kapalı olan ve çalınan telefonu bulma konusunda başınıza gelebilecek riskleri en aza indirmek için size önemli önerilerimiz var. Bunları şöyle sıralayalım:

SIM Kartınızı Bloke Ettirin

Cihazınızı konum bildirimlerinden bulamayacağınıza eminseniz ilk olarak telefon hattınızın GSM operatörünün müşteri hizmetlerine ulaşmanız gerekir. Onlara SIM kartınızı kaybettiğinizi/çaldırdığınızı ve kartınızın bloke olmasını istediğinizi söyleyebilirsiniz. Böylece telefon hattınız kötüye kullanılamayacak ve devre dışı bırakılacak. 

Telefonunuzu Bloke Ettirin

Sadece SIM kartınızı bloke etmek yeterli olmayabilir. Telefonunuzu da bloke etmeniz gerekir. Yani telefonunuzu, engelli cihaz listesine almanızı öneririz. 

Çalınan Telefon Kapalıyken Nasıl Bloke Edilir?

Telefonunuzu IMEI numarası üzerinden bloke etmeniz mümkün. Bu numara, GSMA (Küresel Mobil İletişim Sistemi) tarafından belirlenen ve her cihaz için farklı olan 15 basamaklı bir koddur. Yani telefonunuzun kimlik numarası gibidir. 

IMEI numarası üzerinden telefonu bloke etmek için anlaşmalı olduğunuz operatör şirketinin müşteri hizmetlerini arayabilir ve cihazınızın IMEI numarasını vererek onlardan telefonunuzu engelli cihaz listesine almalarını isteyebilirsiniz. Böylece telefonunuzu ele geçirenler farklı bir SIM kart takacak olsalar bile mobil ağa bağlanamazlar. Bu da sizin dijital güvenliğiniz için çok önemlidir.

Çalınan Telefon için Nereye Başvurulur?

Cihazımı bul uygulamasını denedikten ve cihazınızı bulduktan sonraki aşamada polis veya bölgedeki kolluk kuvvetlerinden yardım isteyebilirsiniz. Ancak cihazınızı bulamıyorsanız öncelikle bloke işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekir. Ardından telefonunuzu bulmak için yetkili birimlere ihbar bildiriminde bulunabilirsiniz. Bunun için başvurabileceğiniz yerleri sıralayalım:

  • BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu): BTK’nın 120 numaralı ihbar hattını arayarak kayıp çalıntı ihbarında bulunabilirsiniz.  
  • E-devlet kapısı: Cihazınızın elektronik haberleşme şebekesinden hizmet almasını engellemek için e-devlet kayıp çalıntı bildirimi sayfası üzerinden kayıp telefon bildirimi yapabilirsiniz.
  • Yetkili birimler: Size en yakın kolluk kuvvetlerine ya da karakola giderek telefonunuzun çalındığına dair ihbarda bulunabilirsiniz.

Ancak kayıp veya çalıntı ihbarının yapılabilmesi için telefonunuzun IMEI numarasını bilmeniz ve ihbarı telefonun yasal sahibinin yapması gerekir.

Telefonunuz Çalınmadan/Kaybolmadan Alabileceğiniz Önlemler Nelerdir?

Cep telefonlarının çalınması durumuna karşı yapılacak en iyi şey, çeşitli önlemler almaktır. Bu önlemler sayesinde de mağduriyetinizi en az seviyeye indirmeniz mümkün. Telefonunuz çalınmadan önce alabileceğiniz önlemlerden bazıları şunlar:

  • Telefonunuzdaki verileri sanal veri depolama alanlarında veya flash bellek gibi elektronik belleklere sık sık yedekleyin.
  • SIM kartınız için kolayca tahmin edilemeyecek PIN şifresi belirleyin. 
  • Telefonunuzun ekran kilidi için kolay olmayan yüz taraması, parmak izi gibi biyometrik kilit koruma kullanın.
  • “Telefonumu bul” özelliğini aktifleştirin.

Ayrıca “IMEI numarası nasıl bulunur?” diye soruyor olabilirsiniz. Bunu da telefonunuzun başına bir şey gelmeden önce bilmeniz işlerinizi kolaylaştırabilir. Bunun için telefonunuzun ayarlar kısmına girip telefon bilgileri bölümüne tıklayarak bu bilgiye ulaşabilir veya *#06#’yı arayabilirsiniz. Ancak telefonunuz çalındıktan sonra IMEI numarasına ihtiyacınız varsa telefon kutunuzun üzerinde bu numarayı bulabilirsiniz.

Mutlu günler dileriz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap