Yolculuk Başlasın: Karavan Kiralarken Nelere Dikkat Etmeli?

yazar MAPFRE
Karavan Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karavanla seyahat etmek, keşfetmeyi seven pek çok insanın hayalleri arasında yer alıyor. Hatta COVID-19 nedeniyle daha izole seçeneklerin tercih edilmesi sayesinde ise kamp ve karavan tatilleri daha popüler hale geldi.

Eğer siz de “Karavan kiralamak istiyorum.” diyenlerdenseniz ve daha özgür, izole ve keyifli bir tatilin hayalini kuruyorsanız bu yazı tam size göre! Çünkü şimdi, karavan kiralarken dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşacağız. Bu arada ister karavanla ister karavansız, bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız konforlu kamp ipuçlarını sıraladığımız yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Haydi, başlayalım!

Tatilinizi Planlamakla Başlayın

Evet, özgürlüğe her zamankinden daha çok ihtiyacımız olan bir dönemdeyiz. Fakat “Bineriz karavana, yol nereye götürürse gideriz.” yaklaşımıyla yola çıkarsanız yanlış karavan seçme olasılığınız artar.

Yola kaç kişi çıkacağınız, gideceğiniz bölgenin ne kadar eğimli olduğu, yol koşulları gibi durumlar doğru karavanı seçmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle öncelikle tatil planınızı oluşturmalısınız.

Planlamanızı yaparken rotanızın üzerinde karavan kamp alanları olması, daha konforlu bir tatil yapmanızı sağlayabilir. Bu sebeple kamp alanlarını incelemeyi de ihmal etmemelisiniz.

Karavan Kiralama

Kiralamak İstediğiniz Karavan Tipine Karar Verin

Tatilinizi planladıktan sonra hangi karavan türü ile yola çıkacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Karavan türleri kabaca, motokaravan ve çekme karavan olmak üzere ikiye ayrılabilir. Motokaravanlar, römorksuz araçlardır; yani başka bir araca ihtiyaç duymadan bu karavan türünü sürebilirsiniz. Çekme karavanlar ise römork ile başka bir araca bağlanan karavan türleridir. Peki, hangi tip karavanı seçmelisiniz?

Çekmeli bir araç kullanma deneyiminiz yoksa çekme karavanlar sizi zorlayabilir. Üstelik bu araçları kiralayacaksanız aracınızın çekme demirine sahip olması ve bunun da ehliyete kayıtlı olması gerekir. Ayrıca çekme karavanları yolda ve park etme sırasında kontrol etmek zor olabilir.

Motokaravan ise tüm ihtiyaçlarınızın bir araçta bulunabileceği seçenektir ve daha pratik bir kullanım sağlayabilir.

Avantaj ve dezavantajlarının yanı sıra sahip olduğunuz ehliyet sınıfı da hangi karavan tipini kiralayabileceğiniz konusunda size yardımcı olabilir. Motokaravanlarda, yüklü ağırlığı 3.500 kg’yi geçmeyen araçlar B sınıfı ehliyetle kullanılabilir. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kg altında araçlar B, C, D ehliyet sınıfları ile kullanılabilir. Ağırlığı 750 kg üzeri olan karavanlarda ise araç tipine göre BE, CE, DE sınıfı ehliyetlere ihtiyaç duyulur.

Karavan Kiralamak İstiyorum

Karavanın Özelliklerini Kontrol Edin

Karavan kiralarken dikkat etmeniz gereken unsurlar, daha konforlu ve daha keyifli bir tatil yapmanıza yardımcı olabilir. Haydi, karavan kiralama sırasında arayacağınız özelliklere göz atalım:

  • Motokaravan tercih edecekseniz motor gücü ve yakıt tipi oldukça önemli. Eğer eğimli, dağlık bir yere gitmeyi planlıyorsanız bu durumda yüksek motor gücüne sahip bir karavan kiralamalısınız. Aracın yakıt türünü incelemek ise harcamalarınızı doğrudan etkileyebilecek bir konu olduğu için mühim. Yakıt türleri ve avantajları hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyacınız varsa yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Karavan kiraladıktan sonra kaç kişiyle yollara çıkmayı planlıyorsunuz? Kiralayacağınız karavanın yeterli yatak sayısına sahip olduğundan emin olmalısınız.
  • Karavanda banyo ve tuvalet olsun istiyor musunuz? Çünkü bazı karavanlarda bu alanlar bulunmuyor ve bu tip karavanları kiralayarak tatil yapanlar, karavan kamp alanlarında banyo ihtiyaçlarını karşılıyor.
  • Karavanın enerji üretimini nasıl sağladığı da önemli. Eğer enerji üretimi sağlayan bir güneş paneli yoksa elektriğe olan ihtiyacınızı kamp alanlarında karşılayabilirsiniz. Tabii bu noktada karavanı kiralamadan önce elektrik ve su tesisatını, atık su deposunu, ocağı ve varsa tuvaleti kontrol etmeyi unutmamalısınız. Yolda oluşabilecek bir sorun tadınızı kaçırmasın!
  • Karavanınızı park etmek için her zaman gölge bir yer bulamayabilirsiniz. Bu sebeple karavanlarda tente olması oldukça önemli. Eğer tenteye sahip bir karavan kiralayacaksanız tentenin arızasız olduğuna emin olmalısınız.
Karavan Kiralayarak Tatil

Kiralama Yapacağınız Firmayı İyi Araştırın

Uzun zamandır hayalini kurduğunuz karavan tatiline adım adım yaklaşıyorsunuz. Elbette herhangi bir tatsızlıkla karşılaşmak istemezsiniz. İşte, bu noktada kiralama hizmeti alacağınız şirketin güvenilirliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Hizmet almayı planladığınız şirket hakkında internette araştırma yapabilir ya da daha önce o şirketten kiralama yapmış kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Kiralama sözleşmesini oldukça dikkatli şekilde incelemek faydanıza olacaktır. Örneğin karavan kiralama fiyatı gün, hafta ya da ay üzerinden mi; yoksa kilometre üzerinden mi yapılıyor? Araçta oluşabilecek herhangi bir arıza sonrasında firma yeni araç vermeyi vadediyor mu? Bu tip detayları incelemenizde ve sözleşmede bu gibi detaylar yoksa sormanızda fayda var.

Ayrıca kiralayacağınız karavanın araç sigortası olduğundan emin olmalı ve bu araç sigortasının kapsamlarını incelemeyi de es geçmemelisiniz.

Seyahat Sağlık Sigortası Yaptırmadan Yola Çıkmayın

Umarız ki hayatınız boyunca unutamayacağınız güzellikte bir tatil geçirirsiniz. Fakat yola çıkmadan önce olası olumsuzluklara karşı da tedbir almak şart! Seyahat sırasında yaşayabileceğiniz bir sağlık sorunu nedeniyle hastanede hizmet alabilmeniz ve bunu bütçenizi zorlamadan gerçekleştirmeniz mümkün! MAPFRE Sigorta Yurt İçi Seyahat Sağlık Sigortası yanınızda! Dilerseniz acentelerimiz ile iletişime geçip hemen seyahat sağlık sigortası poliçenizi oluşturabilirsiniz.

Şimdiden güzel tatiller dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap