Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler: Bilmeniz Gereken 6 Detay

yazar MAPFRE
Direksiyon Sınavı Taktikleri

Yazılı sınavı başarıyla geçtiniz, direksiyon derslerinizi tamamladınız. Şimdi, sırada pek çok sürücü adayının en önemli ve zorlayıcı aşama olarak gördüğü direksiyon sınavı var. Hiç merak etmeyin; şimdi sıralayacağımız direksiyon sınavını geçmek için püf noktalar sayesinde bu aşamada dikkat etmeniz gerekenleri öğrenebilir ve başarı elde edebilirsiniz. Haydi, başlayalım.

1. Belgelerinizi Yanınıza Almayı Unutmayın, Zamanında Alanda Olun

Sınava gireceğiniz tarih, saat, komisyon numarası (ya da aracı hangi perondan alacağınız) ve sınavda size eşlik edecek eğitmenin adı size kurs tarafından sınavdan birkaç gün önce iletilir. Size belirtilen sınav saatinden yarım saat önce alanda olmanız, geç kalma olasılığının önüne geçebilir.

Direksiyon sınavına girerken gerekli belgeleri yanınıza almanız da oldukça önemli. Aksi takdirde sınava giremeyebilirsiniz. Kimliğiniz direksiyon sınavına girmek için olmazsa olmaz. Ayrıca kursunuz sınava giriş belgesi verdiyse (Bazı kurslar giriş belgesi vermeyip kimliğinizle sınava girmenizi sağlıyor.) onu da yanınızda götürmelisiniz.

Son olarak minik bir uyarı: Rahat giysiler ve spor ayakkabı giyerek sınavda daha konforlu bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz.

Direksiyon Sınavına Gireceklere Tavsiyeler

2. Araca Binmeden Önceki Sınav Sürecinin de Önemli Olduğunun Farkında Olun

Sınav zamanınız geldiğinde aracı alacağınız alana gitmeli ve sınav için gerekli olan belgeleri komisyona vermelisiniz. Ardından sınavınız başlayacak.

Araca binmeden önce araç bilgisine ne kadar hâkim olduğunuza dair sorular sorulur. Bu aşamada kaput açılıp aracın bölümlerini göstermeniz ve bagajdaki ilk yardım çantası, kriko gibi malzemelerin adlarını, ne işe yaradıklarını belirtmeniz bekleniyor. Bundan sonra araca binip aracı kullanabiliyorsunuz.

Araca binmeden önce dikkat edilmesi gereken bir nokta olduğunu hatırlatma fayda var: Mutlaka lastikleri kontrol etmelisiniz. Kontrolün ardından araca binebilirsiniz.

Araç bilgisinin sınandığı süreçte sorulan sorulara cevap vermemeniz ya da yanlış cevap vermeniz, değerlendirmenizi etkileyebiliyor. Bu bölümdeki maddeler “Mavi Renkli Hata” olarak değerlendiriliyor ve 5 mavi hata yapmanız, sınavınızın başarısız bir şekilde sonlanmasına neden olabiliyor.

3. Koltuk-Ayna Ayarlarını Yapmayı ve Emniyet Kemerinizi Takmayı Unutmayın

Araca bindikten sonra komisyon size araca dair sorular soruyor ve bu sorularda da cevap veremediğiniz ya da yanlış cevap verdiğiniz takdirde mavi renkli hata yapmış oluyorsunuz. Araç gösterge panelindeki işaretlerin anlamları, klimanın nasıl açılıp kapanacağı, sileceklerin nasıl çalışacağı, sinyallerin nereden verileceği gibi sorular, size yöneltilebilecek sorular arasında.

Kontağı çalıştırmadan önce koltuk ve ayna kontrollerini yapmanız oldukça önemli. Çünkü bu maddeleri atlamak, “Sarı Renkli Hata” olarak kabul ediliyor ve iki adet sarı renkli hata yapmanız, sınavdan kalmanıza neden olabiliyor.

Aracı sürmeye başlamadan önce emniyet kemerini takmanız ise direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler arasında üst sıralarda yer alıyor. Çünkü emniyet kemerini takmadan aracı kullanmak “Kırmızı Renkli Hata” olarak kabul ediliyor ve bu hatalardan birini yapan sürücü adaylarının sınavları başarısız kabul ediliyor.

Direksiyon Sınavını Geçmek İçin Püf Noktalar

4. Trafik Kurallarına Uyduğunuza ve Güvenli Bir Sürüş Gerçekleştirdiğinize Emin Olun

Kırmızı hatalardan kaçınmanın sınavınızın başarıyla tamamlanması için önemli olduğundan bahsetmiştik. Peki, direksiyon sınavında kırmızı hatalar nelerdir? İşte, direksiyon sınavından kalmanıza neden olabilecek ve bu nedenle ekstra dikkat etmeniz gereken bazı kırmızı hatalar:

  • Trafik levhalarına ve diğer trafik kurallarına uygun sürüş gerçekleştirmemek
  • Hız sınırını aşmak
  • Kalkış ve park sırasında ön ve arka trafiği kontrol etmemek
  • Kalkışlarda, dönüşlerde, şerit değişiminde sinyal vermemek
  • Aynaları kontrol etmeden şerit değiştirmek ya da dönüş yapmak
  • Kavşağa yaklaşırken yavaşlamamak
  • İki şerit ortasında (iki şeridi kullanarak) araba sürmek
  • Takip mesafesine dikkat etmemek
  • 25 m geri geri gidiş ve park noktalarında belirlenen alanların dışına çıkmak ya da konilere, kaldırıma çarpmak
  • Park etme esnasında belirlenen hamle sayısını aşmak
  • Duruş-kalkış alanlarında duramamak ya da kalkamamak
  • Yaya-okul geçitlerinde ve bisiklet yollarında hız düşürmemek
  • Güvenliği tehdit edecek kadar aşırı heyecanlanmak
  • Alkollü şekilde sınava girmek

5. Araçtan İnene Kadar Sınavınızın Bitmediğinin Farkında Olun

“Direksiyon sınavını nasıl geçerim?” sorusunun yanıtları niteliğindeki detayları paylaştık. Eğer başarılı bir şekilde sınavı tamamladığınızı düşünüyor ve aracınızı park etmeye hazırlanıyorsanız bu aşamanın da oldukça önemli olduğunu hatırlatalım. Yani siz araçtan inene kadar aslında sınavınız devam ediyor!

Kaldırıma yeterince yakın bir şekilde park etmemek, aracı stop etmemek ve el frenini çekmemek, sarı hatalar arasında yer alıyor.

6. Sınav Sırasında Gerekmedikçe Konuşmayın

Son bir uyarı: Sınav sırasında size soru yöneltmedikçe konuşmanız dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Bu sebeple dikkatinizi yola vermenizi ve gerekmedikçe konuşmamanızı öneririz.

Direksiyon Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Direksiyon Sınavından Kalırsanız Ne Yapmalısınız?

Sınav öncesinde oldukça stresli olduğunuzu ve olumsuz ihtimali düşünüp “Direksiyon sınavını geçemezsem ne olur?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Direksiyon sınavına dört kez girme hakkınız bulunuyor. Eğer sınavdan kalırsanız sınav harcını ve ek ders ücretini vererek sınava girebilirsiniz. Dört sınavda da başarısız olmanız durumunda ise yeniden ehliyet kursuna yazılmanız gerekiyor.

Güvencesiz Yola Çıkmayın!

Direksiyon sınavını geçmek için yapılması gerekenleri anlattık, direksiyon sınavı taktiklerini verdik. Peki, direksiyon sınavını geçtikten sonra ne yapılır? Şimdi, ehliyet randevusu oluşturarak sürücü belgenizi alabilirsiniz. “Ehliyet randevusu nasıl alınır?” sorusunun yanıtına ulaşmak için ise yazımızı okuyabilirsiniz.

Sürücü belgenizi aldıktan sonra trafiğe çıktığınız ilk zamanlarda stresli ve heyecanlı hissedebilirsiniz. Dilerseniz acemi şoförlere tavsiyeler verdiğimiz yazımızı okuyarak olası hataların önüne geçebilirsiniz. Tabii bunun yanında usta şoförlerin bile trafikte güvenceye ihtiyacı olduğunu unutmamak gerek. Ne yazık ki trafik, bazen kötü sürprizlerle karşılaşmanıza neden olabilir. İşte, bu kötü sürprizlere karşı güvence oluşturabilmeniz için MAPFRE Sigorta, araç sigortaları ile yanınızda!

MAPFRE Sigorta araç sigortası ürünlerine göz atarak ihtiyacınıza uygun ürünü seçebilir ve acentelerimiz ile iletişime geçerek aracınızı ve sizi maddi-manevi güvence altına alacak sigorta poliçenizi oluşturabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap