“Arabam Çalındı, Ne Yapmalıyım?” Diyenlerin İzlemesi Gereken Adımlar

yazar MAPFRE
Arabam Çalındı Ne Yapmalıyım

Kimse kişisel bir eşyasının ya da maddi-manevi olarak önem verdiği bir varlığının çalınmasını istemez. İşte, tam da bu nedenle evi hırsızlardan korumak için gerekli olan önlemleri aldığınızı biliyoruz. Peki ya söz konusu araç çalınması olduğunda yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Umarız başınıza gelmez, ama bu gibi tatsız bir durumla karşılaştığınızda yapmanız gerekenleri bilmek hayatınızı kolaylaştırabilir. Gelin şimdi, otomobiliniz çalınırsa yapmanız gerekenleri sıralayalım.

Arabanızın Gerçekten Çalındığına Emin misiniz?

Sabah kalktınız ve aracınızın park ettiğiniz yerde olmadığını gördünüz. Haliyle biraz panik yaptınız ve “Arabam çalındı. Nasıl bulabilirim?” sorusuna cevap bulmak için cep telefonunuza sarıldınız. Peki ya aracınız çalınmadıysa?

Yaya geçidi, çöp konteyneri ya da park etmenin yasak olduğu yerlere park etmek, arabanın çekilmesine sebep olabilir. Dolayısıyla aslında arabanız çalınmamış da trafik kurallarına uymamanız nedeniyle çekilip anlaşmalı alanlara götürülmüş olabilir. Bu durumda aracınızın çekilip çekilmediğini, çekildiyse hangi otoparkta olduğunu öğrenmek için farklı yolları değerlendirebilirsiniz:

  • Size en yakın araç çekme/otopark noktasını biliyorsanız orayı arayabilirsiniz.
  • “PARK” yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakasını yazıp 1550’ye mesaj atabilirsiniz.
  • Aracımın Çekildiği Otopark Bilgisi Sorgulama” sayfasına giriş yaparak e-Devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.

Aracınızın çekilmesi durumunda otopark ücreti ve trafik cezasını ödemeniz gerektiğini not düşelim.

Otomobiliniz Çalınırsa Yapmanız Gerekenler

İlk İş, Polisle İrtibata Geçin

Aracınızın çekilmediğinden eminsiniz ve bir hırsızlık durumuyla karşı karşıyasınız.  Öncelikle polisle iletişime geçip bir tutanak tutturmanız gerekir. Tutanakta aracın markası, modeli, rengi, plakası, tescil numarası ve araç içerisinde bulunan eşya gibi pek çok detaya yer verilir. Ayrıca GPS ya da kara kutu gibi araç izleme teknolojisi varsa bunun bilgisini de polise vermeniz gerekir.

Bu bilgiler ışığında polis, çalınan aracı bulmak için ülkedeki merkezleri konu hakkında bilgilendirir. Dolayısıyla ülkenin tümünde aracınızı bulma konusunda bir çalışma başlar.

Araba Çalınırsa Ne Yapmalısınız

Sigorta Şirketinizi Haberdar Edin

Aracınızın çalınması durumunda kötü senaryoyu düşünüp arabanın bulunmama ihtimaline karşı “Oto hırsızlığı, araç sigortaları teminatlarından mıdır?” sorusunun cevabını merak ettiğinizi biliyoruz. Aslında bu sorunun cevabı, hangi araç sigortasına sahip olduğunuza göre değişir.

Zorunlu Trafik Sigortası sizin aracınızı değil, kaza gibi durumlarda karşı araçlarda oluşan hasarları karşılamak üzere oluşturulmuş bir üründür. Yani her yıl yenilenmesi zorunlu olan Trafik Sigortası, aracın çalınması konusunda herhangi bir güvence sunmaz. Ayrıca dilerseniz “Neden Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmalıyım?” sorusunu cevapladığımız yazımızı okuyarak bu sigortayı daha yakından tanıyabilirsiniz.

Kasko Sigortası ise sigortalı aracı, oluşabilecek hasar gibi durumlara karşı güvence altına alır. Kasko Sigortası’nın sunduğu güvence, sigorta poliçesinde teminat ve limitler ile belirtilir. Dolayısıyla aracınız kasko güvencesi altındaysa sigorta şirketini ya da acentenizi, aracınızın çalındığından haberdar etmeniz gerekir. Bu süreçte konu hakkında sigorta şirketini ya da acenteyi bilgilendirme sorumluluğu sizdedir.

Kasko Çalınan Arabanın Parasını Öder Mi

Kasko Şirketi Çalınan Araba İçin Ödeme Yapar mı?

Aracınızın kaskosunun olması, sigorta şirketi tarafından ödeme yapılacağı anlamına gelmez. Öncelikle karakoldan alınan ve aracın çalındığını belirten belgenin, aracın çalınmasından itibaren 5 iş günü içerisinde sigortaya bildirilmesi gerekir. Eğer araç 30 gün içerisinde bulunmadıysa bunu belgeleyen evrakın iletilmesinin ardından sigorta şirketi, teminat ve limitler doğrultusunda ödeme yapabilir.

Çalınan araç için yapılacak ödeme, çalındığı günkü rayiç bedel üzerinden belirlenir. Dilerseniz rayiç bedel ile ilgili merak ettiğiniz ayrıntılara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra aracın üzerinde anahtar unutma gibi bir ihmal söz konusuysa teminatlar dâhilinde olsa bile sigorta şirketi ödeme yapmama hakkına sahip olabilir. 

Kasko Sigortası ile Tatsız Sürprizlere Karşı Kendinizi Güvenceye Alın

Araç çalınmasından çalınıp bulunan aracın hasarının karşılanmasına kadar pek çok durumu teminat altına alabilen Kasko Sigortası ile tatsız sürprizlere karşı hazırlıklı olmanız mümkün! Ana ve ek teminatlar doğrultusunda sigorta poliçenizi oluşturabilir, maddi güvence sahibi olabilirsiniz.

MAPFRE Sigorta Kasko Sigortası’nı incelemek için internet sitemizi ziyaret edebilir ya da size en yakın acentemiz ile iletişime geçerek ihtiyaç ve istekleriniz doğrultusunda poliçenizi hazırlatabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap