Her Göğüs Ağrısından Korkmayın: Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

yazar MAPFRE
Kalp Krizi Belirtileri

Elbette vücudumuzdaki her organımızın sağlığı çok önemli. Fakat söz konusu kalp gibi hayati organlar olduğunda ve ağrı gibi alışılmadık bir durumla karşılaşıldığında tedirgin olmanız normal. Aslında aklımıza hemen en kötü senaryo gelse de her göğüs ağrısının kalp krizi belirtisi olmadığını not düşmekte fayda var. Yine de bu konuda bilgi verebilmek için “Kalp krizi neden olur, kalp krizi geçirirken ne olur?” gibi soruların yanıtlarını sıralayacağız.

Kalp Krizi Neden Olur?

Kalbin üzerinde bulunan ve kalbe gerekli oksijeni sağlayan damarlar olarak bilinen koroner arterler aniden tıkandığında ve kalp kasına gerekli kan akışı ve oksijen sağlanmadığında meydana gelen sağlık sorununa kalp krizi adı verilir.

Kalp krizinin meydana gelmesindeki temel neden, damar duvarlarında biriken kolesterol nedeniyle plakların yırtılması ve bu sebeple oluşan pıhtı olarak görülür. Pıhtı nedeniyle oluşan bu tıkanma kalbin farklı seviyelerde zarar görmesine neden olabilir.

Genetik yatkınlık, yaş ve cinsiyet (Kadınlarda kalp krizi riski daha azdır.) kalp krizinin değiştirilemeyen faktörleri arasında yer alır. Ancak hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), obezite gibi hastalıkları kontrol altında tutup sigara kullanmamak ve sağlıklı yaşam odaklı alışkanlıklara sahip olmak, kalp krizi riskini azaltabilir.

Kalp krizi riskini en aza indirmek adına kalp sağlığını korumak için öneriler verdiğimiz yazımızı okumanızı öneririz. Bu arada sigara içiyorsanız, sigaranın sadece kalp krizi değil, daha pek çok rahatsızlığa sebep olabileceğini hatırlatmak isteriz. Sigarayı bırakmak için önerilere ihtiyaç duyuyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Kalp Krizi Nasıl Anlaşılır

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Kalp ile ilgili herhangi bir sağlık sorunu ya da belirti elbette göz ardı edilmemeli. Fakat bu, her göğüs ağrısının, kalp hastalıklarının veya kalp damarlarındaki bir sorunun habercisi olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle herhangi bir şüpheniz varsa kesinlikle doktorunuza danışmanız ve rahatsızlığın nedeninin bulunabilmesi için gerekli tetkiklerin yapılmasını istemeniz oldukça önemli.

Dediğimiz gibi bazı belirtiler dolaylı yoldan kalbi etkileyen ya da sizin kalbinizi etkilediğini düşündüğünüz farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Fakat kalp krizinin bazı belirtileri şu şekildedir:

  • Kalp krizi öncesinde sol kolda, elde ya da her iki kolda uyuşma, karıncalanma
  • Kan akışının düzensizliği sebebiyle çarpıntı
  • Göğüs ağrısı ve göğüste yanma hissi
  • Nefes darlığı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Soğuk terleme
  • Bayılma
  • El, boyun, ense, omuz, sırtta kasılmalar ya da ağrılar
  • Öksürme
Kalp Krizi Geçirirken Ne Olur

Kalp Krizi Tanısı Nasıl Koyulur?

Kalp krizi öncesinde ve sırasında en sık görülebilecek belirtileri sıraladık. Fakat bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamanızın, kesinlikle kalp krizi geçiriyor olduğunuz anlamına gelmediğini bir kez daha hatırlatalım. Bir diğer deyişle “Kalp krizi nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtı, ancak hekimlerin yapabileceği bazı tetkiklerle anlaşılabilir.

Kalp krizi şüphesi ile sağlık kuruluşuna başvurulduğunda kalbin elektriksel aktivitesini kaydeden EKG ve kan testi yapılır. Eğer kalp krizi söz konusuysa bu sağlık sorunun vücutta oluşturduğu etkinin seviyesinin ölçülmesi adına kasıktan ya da bilekten koroner anjiyografi yapılarak tıkalı damar belirlenip müdahale edilebilir.

Kalp Krizi Tanısı Nasıl Koyulur

Kalp Sağlığınızı Güvence Altına Almanız İçin MAPFRE Sigorta Yanınızda

Pek çok hastalıkta olduğu gibi kalp ile ilgili sağlık sorunlarında da erken teşhis önemli. Bu sebeple düzenli olarak check-up uygulaması yaptırmanızı tavsiye ederiz. Kardiyolog muayenesi, efor testi, EKG, kan değerleri gibi tetkikler kalp sağlığı ile ilgili fikir verebilir.

Dilerseniz özel sağlık sigortası ürünümüz ile poliçeniz ve limitleriniz kapsamında, yıllık check-up yaptırabilir ve sağlığınız için önemli bir adım atabilirsiniz.

Bunun yanı sıra bir MAPFRE Sigorta ürünü olan Acil Vakalar Sigortası’nı da değerlendirebilirsiniz. Acil Vakalar Sigortası, kalp krizinden akut solunum problemlerine, trafik kazalarından yanıklara kadar Dünya Sağlık Örgütü tarafından “acil durum” olarak tanımlanabilecek hastalıklara karşı teminat altında olmanızı ve gerekli tedavi yöntemlerinin limitler dâhilinde uygulanmasını sağlar.

Acil Vakalar Sigortası hakkında ayrıntılı bilgi almak ve poliçenizi oluşturmak için hemen acentelerimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap