“Arabam Ne Kadar Eder?” Sorusunu Doğru Cevaplamanız İçin 8 Madde

yazar MAPFRE
Arabam Ne Kadar Eder

Aracınızın değerini doğru bir şekilde hesaplamak, hem aracınızı satarken değerinde bir fiyat çıkarmak hem de sigorta değerini belirlemek için oldukça önemli. Ancak aracın fiyatını etkileyen pek çok unsur bulunur. Bu nedenle “Arabam ne kadar?” sorusunu doğru cevaplamak için tüm bu unsurlara dikkat ederek hesaplama yapmanız şart. 

“Bir aracın güncel piyasa koşullarına göre bedelini belirlerken nelere dikkat etmeliyim?” diyorsanız aracınızın değerini belirlerken dikkat etmeniz gerekenleri incelemeye başlayalım. 

Aracın Markası ve Modeli

Aracın Markası ve Modeli

Bir aracın fiyatını etkileyen temel unsur, tabii ki aracın markası ve modelidir. Piyasada pek çok farklı araba markası ve modeli ile karşılaşmak mümkün. Tüm bu marka ve modeller de belirli fiyat aralıklarında yer alıyor. Bu nedenle bir piyasa araştırması yaparken aracınız ile aynı marka ve modeldeki diğer araçların fiyatlarını incelemenizde fayda var. 

Üretim Yılı 

Hemen her sene farklı araç modellerinin yeni versiyonları piyasaya çıkıyor. Bu nedenle aracınızın modeli kadar üretim yılı da aracın değerini belirlemek için dikkat etmeniz gereken bir nokta. Çünkü yeni modeller, genellikle eski modellere göre daha yüksek fiyatta olur. Aracınızın değerinin üzerinde veya altında bir hesaplama yapmamak için üretim yılına da dikkat etmelisiniz. 

Kaza ve Hasar Geçmişi

Kaza ve Hasar Geçmişi

Bir aracın değerini etkileyen en önemli unsurlardan biri de kaza ve hasar geçmişi. Aracınızla daha önce bir kaza geçirmiş olabilirsiniz. Tabii ki bu kazadan sonra aracın aldığı hasara bağlı olarak araçta bazı parçaların değişmesi ya da tamir edilmesi gerekebilir. Bu durum, aracın değerinin düşmesine sebep olabilir. 

Ayrıca hasar alan ve değişen parçanın ne olduğu da araç fiyatını etkileyen bir unsurdur. Örneğin aracın motorundaki önemli bir parçanın hasar alması, aracın performansını ve sürüş güvenliğini doğrudan etkileyeceği için böyle bir hasar geçmişi olan araçlar, benzerlerine göre daha düşük fiyatta olur. 

Aracın Yaptığı Kilometre 

Bir aracın kilometresi, aracın performansını ve buna bağlı olarak değerini etkiler. “Peki, bir aracın kilometresi kaç olmalıdır?” diyorsanız hemen cevaplayalım. 

Genel olarak bir aracın yılda ortalama 10.000 ila 15.000 kilometre yapması normal olarak karşılanır. Aracın bu kilometre sınırından daha fazla kilometreye sahip olması ise araçta normalin üzerinde kullanım olduğu için performansının düşmesine ve kullanım ömrünün azalmasına neden olur. Bu da doğal olarak aracın fiyatını etkiler ve daha az kilometreye sahip araçlara göre aracın değeri daha düşük olur. 

Aracın Motor Durumu

Aracın Motor Durumu

Bir aracın en önemli parçası tabii ki motorudur. Çünkü motor performansı, doğrudan aracın gücünü ve kapasitesini belirler. Her aracın motor performansı da modele ve özelliklerine göre farklılaşır. Ayrıca aracın fazla kullanımı veya düzenli bakımlarının aksatılması gibi detaylar da aracın motor performansının düşmesine sebep olabilir. Böyle bir durumda aracın gücü ve kapasitesi azaldığı için aracın bedeli de düşer.

Araca Sonradan Eklenen Donanımlar 

Aracınızı aldığınızda sahip olduğu standart özelliklere ek olarak daha sonra araca farklı donanımlar eklemiş olabilirsiniz. Örneğin deri koltuk, navigasyon sistemi, geri görüş kamerası veya kör nokta uyarı sistemi gibi araçta bulunmayan donanımları sonrasında araca ekletebilirsiniz. 

Tabii ki bu eklenen donanımlar ile araca yeni özellikler kazandırdığınız için aracın değerini belirlerken bu eklemeleri de dikkate almanızda fayda var. Çünkü bu ekstra donanımlar ile aracınızın değeri, piyasa değerine göre artabilir. 

Vergiler ve Döviz Kurlarındaki Dalgalanmalar 

Vergiler ve Döviz Kurlarındaki Dalgalanmalar

Araç sahiplerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Katma Değer Vergisi (KDV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gibi vergileri ödemesi gerekir. Bu vergilere yönelik yapılan güncellemeler ise araç fiyatını da doğrudan etkiler. 

Vergilere ek olarak döviz kurlarında yaşanan değişimler de araçların piyasa değerinin değişmesine sebep olur. Çünkü yurt dışında üretimi yapılan ve Türkiye’ye ithal edilen bir aracın fiyatı, dolar veya euro gibi bir para birimine göre belirlenir. Bu nedenle aracınızın değerini hesaplarken döviz kurlarında yaşanan değişimlere ve güncel ekonomik koşullara da dikkat etmeniz oldukça önemli.  

Periyodik Araç Muayenesi 

Araç türlerine göre belirli periyotlarda araç muayenesinin yapılması gerekir. Örneğin hususi araçlar ilk kez üçüncü yaşta, sonrası ise iki yılda bir muayene edilmelidir. Trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz tüm araçlar için bir zorunluluk olan periyodik muayenelerde ise aracın teknik yeterliliği çıkarılarak trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığı tespit edilir. Ayrıca araçta herhangi bir hasar veya arıza olması durumunda bu muayenelerde önlem alınarak aracın performansında düşüş yaşanmaması sağlanır. Tabii ki bu durum da aracın hem kullanım ömrünün hem de değerinin artmasına neden olur. 

“Peki, her tip araç için belirli aralıklarla yapılması zorunlu olan periyodik araç muayenesinin ücretleri ne kadar?” diyorsanız güncel ücretleri öğrenmek için “2024 Araç Muayene Ücretleri” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kısacası tüm bu unsurlara dikkat ederek aracınızın güncel değerini doğru bir şekilde hesaplayabilirsiniz. Unutmayın ki aracınızın değerini hesaplamak sadece aracınızı satmayı planlarken değil, kasko değerini çıkarmak için de oldukça önemli. Çünkü sigorta poliçeniz aracınıza uygun belirlenmediği takdirde hasar anında alacağınız sigorta bedeli eksik olabilir ya da gereğinden fazla prim ödemesi yapmak zorunda kalabilirsiniz. Kısacası eksik sigorta ve aşkın sigorta sorunları ile karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle kasko poliçesi oluştururken araç değerini doğru belirlemenizde ve mevcut poliçenizde yer alan değeri kontrol etmenizde fayda var. 

Siz de aracınızın kasko değerine göre en uygun kasko sigorta poliçesini oluşturmak isterseniz hemen kasko sigorta teklif sayfamızı ziyaret edebilir ve kısa süre içerisinde kasko poliçenizi oluşturabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap