​​NFT Nedir? NFT Nasıl Üretilir ve Satın Alınır?

yazar MAPFRE
NFT Nedir

Sanal para birimleri olan kripto paralar, kurgusal evren yaratan metaverse ve blok zinciri (blockchain) teknolojisinin bir parçası olan NFT… Eğlenceden iş hayatına, öğrenmeden sanat dünyasına artık neredeyse her şeyin dijitalde sürdürüldüğü günümüzde NFT kavramı da oldukça popüler. 

Birçoğumuz teknolojinin her geçen gün ilerlemesiyle gelişen dijital dünyayı ucundan yakalamaya çalışıyoruz. NFT’yi ve bu pazarda nasıl alım satım yapıldığını anlamak da bu noktada önemli konumda yer alıyor. Bu nedenle bu yazımızda size “NFT nedir, nasıl yapılır?” konusundan bahsedeceğiz.

NFT’nin Açılımı Nedir?

NFT kavramının açılımı non fungible token. Türkçede “değiştirilemez token” veya “değiştirilmesi mümkün olmayan para” anlamına geliyor. Non fungible token; sanat, müzik, dijital oyunlar ile ilgili ögeler ve videolar gibi gerçek dünyadaki nesneleri temsil eden dijital bir varlıktır. Genellikle kripto para birimiyle çevrimiçi olarak alınıp satılır.

NFT’yi de bir nevi kripto para gibi düşünebilirsiniz. Ancak burada alınıp satılan ve değerli olarak görülen şey para değil metalardır. Yani bir değere sahip olan dijital varlıklardır. Kripto paraya benzemesinin nedeni ise onun, ETH yani Ethereum blok zinciri (güvenli bir şekilde paylaşılabilen ve merkezi olmayan kayıt defteri) gibi kripto tabanlı bir yapıya sahip olmasıdır. NFT koleksiyonları da sanal ortamda üretilen ve üzerinde sahiplik hakkı elde edilebilen bütün metaları kapsar.

NFT’ler Ne İşe Yarar?

NFT Nasıl Alınır?

Non fungible token’a sahip olmak, dijital ortamda var olan bir sanat eserinin veya değerli olduğunu düşündüğünüz herhangi bir şeyin sadece size ait olduğu anlamına gelir. Yani eşsiz bir değeri olan NFT’nin dijital sahibi olmuş olursunuz. Değerli olduğunu düşünerek sahip olduğunuz dijital varlığı aynı şekilde siz de satabilirsiniz. Fiyatı ise kendiniz belirlersiniz.

Bu satışta NFT eserinin yaratıcısının unutulmadığını belirtelim. Yani tasarımı sattıktan sonra her satışta belli bir komisyon onu yaratan asıl kişiye gidebilir. Bu ayarı ise onu oluşturan kişi, satışını gerçekleştirmeden önce yapabilir. Komisyon alabilmek, NFT’nin sunduğu önemli hizmetlerden biridir. Çünkü geleneksel satışlarda sanat eseri satıldıktan sonra o parça, tamamen alan kişiye ait olur.

NFT Alınca Ne Oluyor? NFT Nasıl Alınır, Satılır?

NFT Nasıl Satılır

Dijital mülkiyet ve koleksiyonculuk kavramlarına yeni boyutlar kazandıran NFT’yi satın alarak değerli bir metaya sahip olma ve onu dilediğiniz zaman satma özgürlüğünüz olur. Satın alma işlemi yaparak koleksiyonunuza bir parça daha ekleyebilirsiniz.

Non fungible token satın almak veya kendi koleksiyonlarınızı, tasarımlarınızı satışa çıkarmak için bazı dijital NFT pazar platformlarından bu işlemleri yapabilirsiniz:

  • OpenSea
  • Rarible
  • SuperRare
  • Axie Infinity Marketplace
  • Mintable 
  • Nifty Gateway
  • Foundation
  • BakerySwap
NFTnin Açılımı Nedir

NFT satın almak veya satmak için kullanabileceğiniz dijital pazar alanlarından en popüleri OpenSea’dir. OpenSea platformu üzerinden bu işlemleri nasıl yapacağınızı şu şekilde açıklayalım.

  • Satın almak: Yapmanız gereken, sitedeki “explore” kısmına tıklamanız. Ardından satın almak istediğiniz NFT’yi seçin ve “satın al” butonuna basın. Burada sizden bir dijital cüzdan oluşturmanız istenecek. Hesabınızı MetaMask, Trust Wallet, Coinbase Wallet gibi eklentiler üzerinden oluşturabilirsiniz. Bu eklentiye tıklayarak cüzdanınıza giriş yapabilir ya da sıfırdan bir cüzdan hazırlayabilirsiniz. Ancak satın alma işlemi için buraya para aktarmayı unutmayın.
  • Satış yapmak: Dijital sanat eserlerinizden koleksiyon parçalarınıza, nostaljik oyun kartlarından aklınıza gelebilecek her türlü dijital varlığın satışını yapmak için web sitesinde “create” butonuna basmanız gerekiyor. Devamında paranın yatması için aynı şekilde bir cüzdan hesabı oluşturmalısınız. Ardından satacağınız parçanın adını, açıklamasını, ücretini, görselini forma ekleyip dilediğiniz fiyattan ve adetten satışa sunun. 

Ancak burada yapacağınız işlemlerin euro, dolar, Türk lirası türünden değil de Ethereum gibi kripto para biriminden yapabileceğinizi unutmayın. Bu nedenle 1 ETH’nin kaç Türk lirasına tekabül ettiğini bilmeniz gerekiyor. Ayrıca satış yapmak için hesabınıza Ethereum satın almak zorunda değilsiniz. Create sayfasında “Ethereum” ağı değil “Polygon” ağı ile satış yapmayı seçerseniz Ethereum gas ücretini ödemek zorunda kalmazsınız.

Benzer Yazılar

Yorum Yap