Evinizi Kışa Hazırlayın: En Pratik Tadilat Önerileri

yazar MAPFRE

Kış, maalesef soğuk ve zor bir mevsim. Ama neyse ki, bizi kış mevsiminin zor şartlarından koruyan evlerimiz var! Evinizin bu konuda yeterli olmadığını düşünüyorsanız bazı değişiklikler yaparak kışın soğuğundan korunup konforunuzu mümkün olduğunca arttırabilirsiniz. “Kışın tadilat yapılır mı?” dediğinizi duyar gibiyiz. Kış henüz kapıya dayanmadan  sonbaharda yapacağınız; kapı/pencere yenileme, ısı yalıtımı, zemin döşemesi değiştirme ve boya-badana gibi tadilatlar evinizi kışa hazırlama konusunda size yardım edecektir.

Hangi Alanlarda Tadilat Yapılabilir?

Mevsimsel etkenlerden dolayı evinizin tamamında ya da belli bölümlerinde tadilat yapabilirsiniz. Buna bağlı olarak, tadilata başlamadan önce belli noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Kış için; duvarları boyatmak, parkeleri yenilemek ya da ısı yalıtımı yaptırmak, küçük çaplı yenileme işlemleri olduğundan bunları yaptırmadan önce izin almak zorunda değilsiniz. Ama örneğin; sitede oturuyorsunuz ve balkonunuzu kışın da kullanmak için kapatmak istiyorsunuz. Bu durumda oturduğunuz sitenin imar planına ve yönetmeliğine bakıp bu konuda herhangi bir engelin olup olmadığını araştırmanız gerekebilir.

İşinizi Kolaylaştıracak Tadilat Önerileri

En sık karşılaşılan sorulardan biri: “Kış için ev tadilatı nasıl yapılır?”. Kışa yönelik etkili tadilat yöntemlerinde amaç, hem mevsim şartlarını karşılayacak düzenlemeler yapmak hem de kış mevsiminin ruhuna uygun öğelerle güzel bir atmosfer yaratmak. Örneğin; eve ısı yalıtımı yaptırmak, yaşam alanlarına fonksiyonel dolaplar eklemek, yeni kalorifer modelleri ile alandan tasarruf etmek gibi kışın evinizi sıcak tutmanıza yardım ederken yerden de kazanmanızı sağlayacak modern, konforlu, fonksiyonel ve pratik ev tadilatı fikirlerini değerlendirebilirsiniz.

Zemin Döşemesi: Eskimiş zemin döşemeleri, kışın yerlerin soğuk olmasının en önemli sebeplerinden biri. Bu noktada parke ve mermer çeşitlerinden istediğinizi ve bütçenize uygun olanını seçerek hem arzu ettiğiniz görüntüyü elde edebilir hem de soğuğa karşı koruma sağlayabilirsiniz. Bu noktada kış için ahşap yer döşemelerinin oldukça fazla talep edildiğini de belirtmek gerekir.

Kapı ve Pencere Yenileme: Kapı ve pencerelerden içeriye giren soğuk hava, kışın evin soğumasındaki ve ısıyı tutamamasında büyük rol oynuyor. Eski pencereler ısı yalıtımı açısından sıkıntı yaratabildiğinden onları, PVC modellerle değiştirebilirsiniz. Geçici çözümler olarak da; pencere ve kapılardan giren soğuğu kesen izolasyon şeritlerinden, kapı/pencere fitillerinden ve özel kapama aparatlarından faydalanabilirsiniz.

Isı Yalıtımı: Binanın dış cephe mantolaması yoksa iç cephe ısı yalıtımını düşünmeniz de fayda var. Bu yalıtım teknolojisi, dışa bakan duvar, kiriş ve kolonlara iç cephe yalıtımı yaparak ısının alan içerisinde kalmasını sağlar. Ayrıca, iç cephe mantolama sonrası yapılacak olan iç cephe ısı yalıtım boyası için uygun gördüğünüz rengi seçerek istediğiniz atmosferi yaratmaya da duvarlardan başlayabilirsiniz.

Boya-Badana: Bir alanda ahenk yakalamak için duvarlar son derece önemlidir. Duvarları mobilyalarla da uyumlu olacak biçimde sıcak renklere boyayarak kış mevsimine uygun bir alan yaratabilirsiniz. Odanın tamamını aynı renge boyayabilir ya da cephelerden birini farklı bir renge boyayarak yeni ve modern bir görünüm elde edebilirsiniz. Bu noktada kırmızı, kahve tonları ve mürdüm renklerinin en fazla tercih edilen kış renkleri arasında yer aldığını da belirtmek gerek. Boya badana işlerini kendiniz yapacaksanız bir uzmandan ya da danışmandan yardım alabilirsiniz.

Ev Tadilatı Yaptırırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Birçok önemli konu gibi ev tadilatı da dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar barındırıyor. Bu noktalar değinecek olursak:

  • Ev tadilatı hepimizin de bildiği gibi ciddi bir iş. Bu yüzden tadilata başlamadan önce evin ihtiyaçlarını belirlemek gerekiyor. Ev tadilatına başlamadan önce sıralama yaparak hangi alanın ilk sırada olması gerektiğine karar vermelisiniz. Bu durum tespit süreci, bütçeyi doğru kullanmak açısından da önemli. Evin belli bir bölümü yenilecekse sıralamaya gerek olmayabilir fakat tüm evin tadilatı söz konusuysa evinizin fiziksel yapısını göz önüne alıp buna göre tadilata başlayabilirsiniz.
  • Tadilat yaptıracağınız alanlardaki küçük eşyaların kutulanarak kaldırılması ve büyük mobilyaların muşamba, koruma jelatini gibi yardımcı araçlarla kaplanması yenileme işlemi sırasında ve sonrasında avantaj sağlar. Ufak tefek eşyalar ayak altından kaldırarak, hem onların zarar görmesini, hem de olası iş kazalarını önlemiş olursunuz. Yerinden taşınmayacak eşyalara yönelik koruma kılıfı kullanmak ise boya ve benzeri sıvıların bunların üzerine damlaması ve dökülmesi ya da eşya taşıma sırasında çarpma ve yırtılma gibi durumlara maruz kalmaması bakımından önemli. Koruma kaplaması aynı zamanda; eşyaların tozlanmasını ve kirlenmesini de önler.
  • Ev tadilat işleri söz konusu olduğunda en fazla yapılan hatalardan biri, tadilat işleri bitmeden ev temizliğine girişmek. Kırma, delme ve boyama gibi işler nihayete ermeden temizliğe başlamak sadece fazladan yorulmanıza sebep oluyor. Çalışmaya engel olacak nitelikteki kaba parçaları elbette toplayabilirsiniz. Fakat toz alma ve silme gibi işleri daha sonraya bırakın deriz.
  • Ev tadilatında ne istediğinizi bilmeniz işlerinizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Fakat daha da önemlisi neyin faydalı olacağını, hesap etmeniz gerektiğidir. Yaşam alanlarının kullanışlı, konforlu ve huzur dolu olması adına hem içinize sinen tarzı hem de yaşamınızı kolaylaştıracak çözümleri tercih ettiğinizden emin olun.

Kışın Uygulanabilecek Ev Dekorasyonu Önerileri

Çoğunlukla, ev tadilatı dekorasyon ile bir arada yapılır. Birden çok alanı ya da tek bir alanı yeniledikten sonra zevkinize uygun mobilya ve dekorasyon öğeleri ile evinizi yepyeni bir görünüme kavuşturabilirsiniz. Duvar aksesuarları, çiçek aranjmanları, koltuk döşeme modelleri ve kışa özel kokular, evinizi kış mevsimine hazırlamak için size büyük oranda yardımcı olabilir. Mesela, duvara kışı çağrıştıran geyik ve kar motifi gibi çeşitli aksesuarlar asabilir ya da duvar çıkartmaları kullanabilir, kış çiçekleri ile salonunuzu süsleyebilirsiniz. Güneş ışığı ve yüksek sıcaklık aramayan saksı çiçeklerini tercih edebilir, yapma çiçek istiyorsanız özel dekoratif vazolarla muazzam bir görüntü elde edebilirsiniz. Bunların yanında; pamuksu ve yumuşak dokulu koltuk kaplamaları, kırlentler, sandalye kaplamaları, halılar, minderler ya da kadife perdeler, kışın yapacağınız ev dekorasyonu için hem konforlu hem de şık çözümler sunabilir.

Kışa özel kokular yaşam alanlarını çok daha keyifli kıldığından tarçın, vanilya ve portakal kokularını içeren koku çubukları ve mumlarla otantik bir hava yaratabilirsiniz. Ayrıca, kış modunu yakalamanın en güzel araçlarından biri de kullanacağınız aydınlatmalar. Sarı ve tonlarında ışık kullanarak kış mevsiminin hakim beyaz ve gri tonlarını yumuşatabilir, yaşam evinizde sıcak bir ortam oluşturabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap