Mutfağınızda Kışa Hazırlık

yazar MAPFRE

Günümüzde marketlerde, manavlarda her türlü meyve ve sebzeyi her mevsim bulabilsek de, serada yetişen bu gıdaların lezzetsiz, pahalı ve besin değerlerinin daha düşük olduğu bir gerçek.

Kış mevsiminde olsanız da mutfağınızda yaz lezzetlerini yaşatabilmeniz için yapacağınız kış hazırlıkları için pratik önerilerde bulunduğumuz yazımızı okuyabilirsiniz.

Kışlık Domates Sosu ?

A, C vitamini ve antioksidan deposu domatesin güzelleştirmediği bir yemek düşünülemez. Yazın aldığınız kıpkırmızı, taze domatesleri biraz tuz ve zeytinyağı yardımıyla tatlandırıp kaynattıktan sonra kavanozlayarak; kışın yapacağınız yemekler için kullanıma hazır domates sosları yaratabilirsiniz.

‘‘Her öğün menemen yiyebilirim!’’ diyenlerdenseniz, kışlık menemen nasıl yapılır merak ediyor olmalısınız. Bunun için domateslerin yanı sıra birkaç kilogram sivri biberi, sıvı yağ ve tuz ekleyerek kaynatmanız yeterli olacaktır. Ve işte, menemenlik konserveleriniz hazır!

Kavanozlama işlemini yaparken, soslarınızın mümkün olduğunca sıcak olmasını ve kavanozlarda boşluk bırakmamanızı öneririz.  Hazırladığınız sosların daha uzun ömürlü olması adına, yeni kavanoz kapağı kullanmanız daha iyi olacaktır.

Reçeller ? 

Taptaze yaz meyveleriyle hazırlayacağınız reçeller sayesinde kış için gerekli olan enerjinizi kazanabilirsiniz. En fazla bilinen reçel çilek reçeli olsa da damak zevkinize göre istediğiniz her meyveden reçel yapabileceğinizi söyleyebiliriz. Madem çilek örneği verdik, tarifini de paylaşalım isteriz.

Malzemeler:

  • 1 kg. çilek
  • 4 su bardağı
  • Toz şeker (800gr)

Minik ve kokulu çilekler seçmeye özen gösterin. Çileklerinizi pişirmeden önce 8-10 saat şeker içinde bekletmek reçelinizin ekstra su ilave etmeden pişmesine ve daha özlü olmasına yardımcı olur. Suyunu iyice bırakan çilekleri orta-yüksek ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve ara ara dikkatli bir şekilde alttan üste karıştırın. 30 dakika boyunca tıkırdamada kalsın ve siz üzerinde biriken köpüğü bir kevgir yardımıyla sıyırmayı ihmal etmeyin. Reçelinizin kristalleşmemesi için, ocağı söndürmeden 2 dakika kadar önce tarifinize 2 yemek kaşığı limon suyu ya da bir çay kaşığı limon tuzu ekleyin ve ocağı kapatın.

Reçeller

Derin Dondurucu Rahatlığı

 Bir farklı saklama yöntemi de meyve ve sebzeleri yıkayıp temizledikten sonra, iyice kurulayarak dondurmak. Çilek, ahududu, böğürtlen gibi meyveleri oldukları gibi; kabuklu meyveleri ise soyup, dilimleyerek dondurucuya koyabilirsiniz. Bu sayede kış boyunca harika ‘smoothie’ler, turtalar ve meyveli yoğurtlar yapabilirsiniz.

Kuru Meyveler

 

Benzer Yazılar

İnternet sitemizden verimli şekilde faydalanabilmeniz ve kullanıcı deneyiminizi geliştirebilmek için Cookie (çerez) kullanıyoruz. ‘Onayla’ tuşuna bastıktan sonra tarayıcınızdan Cookie ayarlarınızı değiştirmediğiniz sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiğinizi varsayacağız. Onayla Sözleşmeyi Oku