Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalısınız?

yazar MAPFRE
Bağışıklığı Güçlendirmek

Grip, nezle olarak da bilinen soğuk algınlığı, hatta son günlerde dünyanın gündeminde olan koronavirüs… Tüm bu hastalıklardan korunmak için kişisel hijyene dikkat etmek elbette önemli, ama vücudunuza girebilecek zararlı mikrop ve bakterilerle savaşmak için güçlü bir bağışıklık sisteminiz olması da şart! Peki, hastalıklara karşı daha dirençli olabilmek için bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Doğru Beslenme Şart

Vücudunuzun sağlıklı olması ve dışarıdan gelen tehditlerle savaşabilmesi için bazı vitamin ve minerallere ihtiyacı var. Bildiğiniz üzere bu içerikleri beslenme sayesinde vücudumuza alıyoruz.

C Vitamini

Mevsimsel hastalıkları geçirdiğimizde aklımıza ilk gelenler portakal, mandalina, limon gibi meyveler oluyor. Evet, pek çoğumuzun bildiği gibi C vitamini içeren meyve ve sebzeler, bağışıklık sistemini güçlendiren besinler. Bunun nedeni ise vücuttaki diğer vitamin ve minerallerin emilimini kolaylaştırması.

Mandalina, portakal, greyfurt gibi turunçgil ailesi üyelerinin yanı sıra kivi, çilek, kırmızıbiber, yeşilbiber, ananas, kuşburnu, yaban mersini, mango, karnabahar, Brüksel lahanası, maydanoz, domates ve bezelye de C vitamini bakımından zengin meyve ve sebzeler.

D Vitamini

Kendinizi hep yorgun hissediyorsanız sebebi D vitamini eksikliği olabilir. Tabii ki bu konuda net bir tanı için hekiminize danışmanız gerektiğini not düşelim.

İmmün sisteme destek veren D vitaminini güneş ışınlarının yanı sıra balık yağı ve somon, uskumru gibi yağlı balıklar, süt ve süt ürünleri, yumurta, tavuk ve sığır ciğeri, mantar, tahıl ürünleri, maydanoz, portakal gibi besinlerden de alabilirsiniz.

A Vitamini

Vücudun hastalıklara karşı bağışıklık oluşturmasında yardımcı olan A vitamini içeren besinler de “Bağışıklığı güçlendirmek için ne yemeliyiz?” sorusunun cevaplarından.

Balık yağı, karaciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta, havuç, bal kabağı, kayısı, şeftali, ıspanak, maydanoz, mercimek, brokoli, pırasa, pazı, bezelye, kavun ve patates A vitamini açısından zengin besinler.

E Vitamini

Hücrelere zarar verebilecek maddeleri temizleme konusunda görevli olan antioksidan bakımından zengin E vitamini de bağışıklık sistemi güçlendiren vitaminler arasında.

Somon, baklagiller, ıspanak, brokoli ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler; zeytinyağı gibi bitkisel yağlar; badem, fındık, ay çekirdeği gibi kuru yemişler ile muz, kivi gibi meyveler E vitamini içeren besinlerden.

K Vitamini

Bağışıklığın güçlenmesinde etkili olan protein ve enzimlerin görevlerini yerine getirmesine yardımcı olan K vitamini yönünden zengin besinler de hastalıklardan korunmak için önemli.

Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, balık, tavuk, karaciğer, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, nar, çilek, domates K vitamini içeren besinler arasında.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlenir

B12 Vitamini

Görevlerinden biri hücreleri yenilemek olan B12 vitamini bakımından zengin besinler sayesinde immün sistemi güçlendirmek mümkün!

Et ve süt ürünlerinde bulunan B12 vitaminini kırmızı et, balık, tavuk, süt, peynir ve yumurtanın yanı sıra böbrek ve karaciğer tüketerek de alabilirsiniz.

Selenyum

Hem enfeksiyonlara karşı direnç gösterme konusunda hem de var olan hastalığın iyileşme sürecinde katkı sağlayan bir element selenyum.

Kırmızı et, hindi ve tavuk eti, balık, ay çekirdeği, yumurta, sarımsak, mantar ve tahıllar selenyum içeren besinler arasında.

Çinko

Hastalıklara karşı dirençli olma konusunda bağışıklık sistemine yardımcı olan bir diğer element ise çinko.

Kırmızı et, tavuk, balık ve diğer deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, kuşkonmaz, ıspanak gibi yeşil yapraklı gıdalar, avokado, mantar, yeşil mercimek ve kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği gibi kuru yemişler çinko almanızı sağlayacak besinlerden.

Probiyotikler

Son dönemlerde adlarını sıklıkla duyduğunuza eminiz. Evet, gerçekten de probiyotikler bağışıklık sistemi için oldukça önemli. Yani bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını artıran ve bağırsak florasını zenginleştiren probiyotikleri tüketmek de “Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapmalı?” sorusunun cevaplarından biri.

Turşu gibi fermente gıdalar, yoğurt, kefir, şalgam ve boza gibi bağışıklık sistemini güçlendiren içecekler, tarhana ve sirke, probiyotik içeren besinler arasında yer alıyor.

Prebiyotikler

Probiyotikler önemli, ama onların beslenmesini sağlayan prebiyotik bakımından zengin besinleri de listenize eklemeniz şart!

Arpa ve yulaf, keten tohumu, ceviz, badem, kereviz, kuşkonmaz, pırasa, yer elması, enginar, bamya, kuru baklagiller, muz, çilek, domates, zeytin, elma ve çiğ tüketilecek soğan, sarımsak, prebiyotik bakımından zengin besinler.

Her Gün Yeterli Miktarda Su Tükettiğinize Emin Olun

Bağışıklık güçlendirici yiyecekleri sizinle paylaştık. Peki, sadece bunları tüketmek immün sistemin güçlü olması için yeterli mi? Hayır; doğru beslenmek önemli oranda etkili olsa da sadece beslenmeyi düzenlemek güçlü bir bağışıklık için yeterli değil. Örneğin, yeterli miktarda su tüketmek de bağışıklık sistemini güçlendiren şeylerden bir diğeri!

Vücuttaki zararlı maddelerin hızlı bir şekilde atılmasını sağlayan ve bu sayede bağışıklık sistemine destek sağlayan su tüketimi, iç organlarımızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için de önemli. Bu noktada aklınızda “Günde kaç litre su içmeliyim?” sorusu belirebilir.

Bir yetişkinin günde içmesi gereken su miktarı pek çok uzmana göre 2-2,5 litre arasında olsa da ideal miktar; cinsiyet, kilo, yaş gibi pek çok unsura göre değişkenlik gösterir. İçmeniz gereken miktarı, online uygulamalar sayesinde ya da doktorunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirme Yollaı

Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Düzenli bir şekilde hafif egzersizler yapmak kaslarınızın rahatlamasını sağlar, stres seviyesini düşürür ve terleyerek vücudunuzdaki toksik maddeleri atmanıza yardımcı olur. Hem zararlı maddelerin atılması hem de stres seviyesinin düşmesi, bağışıklığı destekleyici niteliktedir. Çünkü stres seviyesinin yükseldiği durumlarda vücudumuz, immün sisteme ek yük bindiren hormonlar üretebilir. Durum böyle olunca da bağışıklık sistemi, asıl savaşması gereken zararlı mikroorganizmalarla yeterince savaşamayabilir.

Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Düzensiz ya da yetersiz uyumanın olumsuz yanı, sadece sabah kalktığınızda halsiz hissetmeniz değil! Yeterli uyumadığınızda bağışıklık sistemini güçsüz kılan şeylerden birini de istemeden yapmış oluyorsunuz. Çünkü kaliteli uyku, hücrelerinizin yenilenmesi için oldukça önemli. Günde 7-8 saat uyuduğunuza emin olmalısınız!

Kötü Alışkanlıklarınıza Veda Edin

Tütün ve yüksek miktarda alkol tüketmek gibi kötü alışkanlıklar, vücudunuzda bulunan ve zararlı maddelerle savaşan antikorlara zarar verebilir. Bu durum, bağışıklığın düşmesine neden olabilir. Kısacası bağışıklık sistemini güçlendirme yöntemlerinden biri, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak. Eğer siz de sigarayı bırakmak istiyor, ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sigara bırakma önerilerini sıraladığımız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Hijyene Önem Verin

Biliyorsunuz, koronavirüsünden korunma yollarından en önemlisi hijyene önem vermek! Ellerinizi sık sık yıkamak, dezenfektan kullanmak ve kirli ellerinizi ağzınıza, burnunuza ve gözünüze sürmemek virüslerin vücudunuza girmesini engeller. Dolayısıyla bağışıklık sisteminiz yoğun bir virüs saldırısına maruz kalmaz.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

Doktorunuzun Önerilerine Uyun

Yapılan testler sonrasında doktorunuzun önerdiği vitaminleri düzenli almak ve doktorunuzun yapmanız ya da uzak durmanız gerektiği yönünde yaptığı önerilere uymak, hastalıklardan korunmak için oldukça önemli. Bu noktada özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde yapılan bir hataya da dikkat çekmek isteriz: Bilinçsiz antibiyotik alımı! 

Antibiyotik, zararlı bakteriler nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarına çözüm sunar ve kesinlikle doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Doktor önerisi olmadan kullanılan antibiyotikler yararlı bakterilerin ölmesine ve dolayısıyla bağışıklık sisteminizin güçsüzleşmesine neden olabilir.

MAPFRE Sigorta, Sağlık Sigortası ile Yanınızda

Bağışıklık sistemini güçlendirme yollarını uzun uzun anlattık. Bu önerileri uyguladığınız halde sık sık hasta oluyor, kendinizi halsiz hissediyorsanız kesinlikle bir hekime başvurmanızı öneririz.

MAPFRE Sigorta, özel sağlık sigortaları ile yanınızda! Poliçenizde belirtilen teminatlar ve limitler dâhilinde istediğiniz özel hastanede, sıra beklemeden muayene olabilmenizi sağlayan sağlık sigortası ürünlerimiz hakkında bilgi almak için size en yakın acentemizle görüşebilirsiniz.

Sağlıklı günler dileriz!

Benzer Yazılar

Yorum Yap