Bahar Alerjisi Nedir? Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?

yazar MAPFRE
Bahar Alerjisi Nedir

Ağaçların yeşillenmesi, çiçeklerin açması size huzur veriyor; ama bunun yanında her yıl bahar aylarında hapşırma, burun akıntısı, gözlerde sulanma, hatta zor nefes alma gibi durumları yaşamak zorunda kalıyorsanız nedeni bahar alerjisi olabilir!

Bahar Alerjisi Nedir, Neden Olur?


Bitkilerin, aynı tür bitkileri döllemek için havaya yaydığı ve rüzgârla hareket edebilen erkek tohumlara polen adı verilir. Polenler, bazı bünyelerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bu duruma bahar alerjisi ya da diğer adıyla polen alerjisi denir. 

Bahar alerjisinin nedeni, polenlerin bağışıklık sistemi tarafından zararlı maddeler olarak algılanmasıdır.

Polenler nedeniyle gözde oluşan alerjiye alerjik konjonktivit, üst solunum yollarında oluşana alerjik rinit (saman nezlesi olarak da bilinir) ve akciğerde oluşana alerjik astım denir. Ciltte meydana gelen bahar alerjisi ise ürtiker, egzama ve kontakt dermatit olarak adlandırılır.

Bahar Alerjisi Ne Zaman Başlar?


Adı üzerinde, bahar alerjisi! Bahar aylarında sık görülen bu alerji özellikle mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında görülür.

Bahar Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Bahar alerjisinin etkileri, polenlere karşı ne kadar duyarlı olduğunuza göre değişebilir. Fakat görülen polen alerjisi belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Burunda kaşıntı
  • Burunda akıntı
  • Burunda tıkanıklık ve buna bağlı baş ağrısı
  • Hapşırık nöbetleri
  • Öksürük nöbetleri
  • Gözlerde kaşıntı, kızarıklık ve bazen şişlik
  • Gözlerde sulanma
  • Damakta kaşıntı
  • Burun tıkanıklığı nedeniyle nefes almada güçlük
  • Diğer belirtiler nedeniyle uyumakta zorlanma, uyku bölünmesi
  • Bazı kişilerde vücutta kabarıklık ve döküntüler
Bahar Alerjisi Belirtileri

Bahar Alerjisi Olanların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Alerjik bünyesi olan kişilerde sıklıkla görülebilen bahar alerjisi, yaşam kalitesini düşürebilen bir hastalıktır. Polen alerjisi için en iyi çözüm, alanında uzman bir doktora başvurmak olsa da bazı noktalara dikkat ederek bahar alerjisi belirtilerinin etkilerini azaltabilirsiniz. Peki, bahar alerjisine karşı ne yapmalı?

  • Bahar alerjisi, bağışıklık sisteminin zararlı olmayan maddeleri zararlı olarak algılaması ve bu doğrultuda tepki vermesi nedeniyle görülür. Bu nedenle bağışıklık sistemini güçlendirmeye özen göstermelisiniz. Sağlıklı beslenmek, düzenli uyku, egzersiz yapmak, alkol tüketiminden ve sigaradan uzak durmak güçlü bir bağışıklık sistemi için önemli.
  • Özellikle rüzgarlı günlerde mümkünse ev gibi kapalı alanlarda zaman geçirebilirsiniz. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa yabani ot polenlerinin vücudunuzda oluşturabileceği etkileri en aza indirmek için gözlük, şapka ve uzun giysileri tercih edebilirsiniz.
  • Çevresel faktörler nedeniyle özellikle piknik gibi etkinlikler de size pek uygun olmayabilir. Ayrıca egzersiz yapmak için de kapalı alanları tercih edebilirsiniz.
  • Eğer alerjik hastalığınızın nüksettiği bir dönemdeyseniz eve geldiğinizde giysilerinizi hemen değiştirmek ve duş almak, polenlerin etkisinden kurtulmanıza yardımcı olabilir.
  • Evinizi ya da iş yerinizi havalandırmak için özellikle akşam saatlerini beklemelisiniz. Çünkü sabah ve öğle saatleri, polenlerin havada yoğun bulunduğu dönemlerdir.

Hastanede Bahar Alerjisine Hangi Bölüm Bakar?

Bahar alerjisinin belirtilerini yoğun bir şekilde yaşıyor ve hayat kalitenizdeki bu düşüşten şikayet ediyorsunuz… Belki de polen alerjisinin bazı belirtileri, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla benzerlik gösterdiği için kesin bir tanı koyulmasını istiyorsunuz. Bu durumda gitmeniz gereken bölüm Alerji ve İmmünoloji.

Şikayetlerinize kesin tanı koyulması için muayeninin yanı sıra deri (prick) testi ve kan testi yapılabilir. Tedavi için ise alerji hapları, burun ve göz damlaları, nefes almanızı kolaylaştıracak spreyler verilebilir. Bunun yanı sıra eğer kanınızdaki vitamin ve mineral değerleri düşükse bağışıklık sisteminizi güçlendirecek ek takviyeler de tedavi sürecinde kullanılabilir.

Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir

Bahar Alerjisi ve Koronavirüs Nasıl Ayırt Edilir?

Bahar alerjisinin ve etkileri devam eden koronavirüsün benzer semptomlara sahip olmak sizi endişelendirebilir. Peki, bahar alerjisi ile koronavirüs arasında ne gibi farklar var? Bu iki hastalığı nasıl ayırt edebilirsiniz?

  • Öncelikle değerlendirmeniz gereken, geçmiş yıllarda da bahar döneminde şikayetçi olduğunuz belirtileri yaşayıp yaşamadığınız. Eğer bahar alerjisinin belirtilerini daha önce de aynı dönemlerde yaşadıysanız bu, şikayetçi olduğunuz belirtilerin polen alerjisinden kaynaklı olabileceği anlamına gelebilir.
  • Koronavirüsün belirtilerinden biri yüksek ateştir, ama bahar alerjisinde ateş görülmez.
  • Sık sık görülen hapşırık nöbetleri ve damaktaki kaşıntı, bahar alerjisinin en net belirtilerinden biridir. Covid-19 hastalığında ise hapşırık oldukça az görülen bir belirtidir.
  • Gözlerde oluşan kızarıklık ve kaşıntı koronavirüste görülmez. Dolayısıyla gözlerinizde kaşıntı varsa bunun nedeni alerjiniz olabilir.
  • Öksürük, koronavirüsün en net belirtilerinden biridir. Alerji de ise genellikle hapşırık ön plandadır.
  • Şiddetli ve geçmeyen boğaz ağrısı genellikle alerjide oluşmaz.

Eğer yaşadığınız durumda koronavirüsten şüpheleniyorsanız, özellikle ateşiniz varsa, kendinizi halsiz hissediyorsanız ve sürekli öksürüyorsanız maskenizi takıp sosyal mesafeye önem vererek en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerektiğini belirtmek isteriz.

Benzer Yazılar

Yorum Yap