Cam Açmak Mı Yoksa Klima Kullanmak Mı Daha Fazla Yakıt Tasarrufu Sağlar?

yazar MAPFRE

Yaz geliyor, sıcaklar kapıda! Kavurucu sıcaklara az bir süre kala, araba kullanma sırasında sık karşılaşılan tartışma konularından biri de “araç camı açıkken mi daha fazla yakıt gider, yoksa klima açıkken mi?” sorunsalıdır.

Cam açmak mı yoksa klima kullanmak mı daha fazla yakıt tasarrufu sağlar?” sorusu herkesin dönem dönem aklına takılan bir konudur.

Net bir cevabımız var: Hız halinde aracınızın camları açıksa, otomobiliniz normalden daha fazla; ekstra efor sarfeder.

Cam Açmak Mı Yoksa Klima Kullanmak Mı

Araç seyir halindeyken cam açmak ya da klima açık açmak konularının avantajlarına ve dezavantajlarına birlikte bakalım:

Aracınızda sevdiğiniz müziğin de etkisiyle camları açıp saçlarınızı savurmak isteyebilirsiniz ? Evet, kimi zaman içeri hava girmesi için cam açmayı tercih edebiliriz. Buraya kadar hiçbir sorun yok. Ama aracın içine dolan hava ekstra direnç oluşturabilir; bir de hızlı gidiyorsanız araç yönüne ters, büyük bir tepki kuvveti oluşabilir. Klima gücünü motordan alır. Kuvvetini motordan aldığı için motora ekstra güç binmemiş olur. Bu sebeple klimayı açmak, cam açmaya göre daha fazla yakıt tasarrufu oluşturur.
Klimanın daha fazla yakıt tasarrufu sağladığı konusunda hemfikiriz. Ama klimanın ne şekilde kullanıldığı da yakıt tüketiminde etkilidir. 80 km/s’nin üzerindeki hızlarda klima çalıştırmak cam açmaya göre daha tasarruflu bir seçenek olsa da, yoğun trafikte klima çalıştırmak çok fazla yakıt harcanmasına neden olabilir.

Aracınıza ilk bindiğinizde camlarınızı açarak arabanın içindeki havanın değişmesini, içeri temiz hava girmesini sağlayabilirsiniz. Hem içerideki havayı temizler, hem de sıcak havayı zaten dışarı çıkarttığınız için klimaya daha az yük biner.

Unutmamalıyız ki; cam da, klimalar da doğru kullanılmazsa solunum yolu hastalıklarına yakalanma ihtimalimiz artar. Klimalar, sıcak ile başa çıkmamızı sağlarlar fakat belli kurallara dikkat edilmediğinde vücudun su dengesini bozabilirler. Klimaları sabit ve orta ayarda kullanabilir, soğuk havayı tavana ya da camlara dönük üflemesini sağlayabilirsiniz. Araca ilk bindiğinizde, tüm camları açıp içerideki havayı değiştirdikten sonra klimayı çalıştabilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

Yorum Yap