Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

yazar MAPFRE
ehliyet-yenileme-islemi

Eğer araç kullanacaksanız evden çıkarken kontrol ettiğiniz şeylerden biri de ehliyetiniz! Tıpkı evinizin ya da aracınızın anahtarı gibi büyük önem taşıyan bu kart, sizin için hayatı kolaylaştırabileceği gibi yokluğunda hayatınızı çok zor bir hale de getirebilir. Fakat kimi zaman ehliyet sahibi olmak da yeterli olmaz.

Kayıp, hırsızlık, ehliyet süresinin dolması ya da soyadı değişikliği gibi durumlar neticesinde ehliyet yenileme işlemi yapmak durumunda kalabilirsiniz. Ayrıca eski tip bir ehliyete sahipseniz yeni çipli ehliyete geçme zorunluluğundan dolayı da ehliyet yenilemeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Peki, bu işlemi en hızlı ve kolay biçimde nasıl gerçekleştirirsiniz? Hemen bakalım!

Ehliyet Neden Bu Kadar Önemli?

Kara yolunda motorlu taşıt kullanmak isteyen herkes gibi siz de sürücü belgesine sahip olmak zorundasınız. Yasal bir zorunluluk olmasının dışında kaza anında kan grubu ve kimlik tespiti gibi önemli işlemlerde kullanılması amacıyla yani sağlık ve güvenliğiniz için de ehliyetinizi mutlaka yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Ayrıca sürücü belgelerinin üzerinde bulunan ehliyet numarası, sürücülerin cezalarının işlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda da görev üstleniyor. Trafiğe çıkmak için taşınması zorunlu olan ehliyetin kaybolması ya da yıpranması durumunda ise yenileme işlemlerinin ertelenmeden yapılması şart.

yeni-tip-cipli-ehliyet

Yeni Tip Ehliyete Geçmek Zorunlu mu?

2016 yılından beri yeni çipli ehliyetler sürücülere veriliyor. Bu durum da eski tip ehliyeti olanların akıllarında “Ehliyet yenileme zorunlu mu?” sorusunun belirmesine neden oluyor. Hemen söyleyelim: 31 Aralık 2024 tarihine kadar eski tip ehliyetinizi kullanabilirsiniz, fakat bu tarihten sonra yeni tip ehliyet kullanmak zorundasınız. Yani evet, belirtilen sürücü belgesi yenileme süresi doğrultusunda ehliyet yenilemek zorunlu.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Ehliyet yenilemek için belirli bir ücret ödemeniz gerekli. Ancak yenileme ücreti, eski veya yeni olmak üzere ehliyet tipine göre değişir. 2024 yılında ehliyet tipine göre ödemeniz gereken tutarlar ise şu şekilde:  

  • Eski tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan önce alınan ehliyetler): 15 TL (Değerli kağıt bedeli: 13 TL, vakıf payı: 2 TL)
  • Yeni tip ehliyet yenileme ücreti (2016’dan sonra alınan ehliyetler): 1.135 TL (Değerli kağıt bedeli: 990 TL, vakıf payı: 145 TL) 
ehliyet-yenileme-belgeleri

Ehliyet Yenileme Belgeleri Nelerdir?

Eski tip ehliyetinizi yenilemek ya da kayıp, çalıntı durumunda yeni bir ehliyet çıkarmak için “Yeni ehliyet nasıl alınır?” sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Bu süreç aslında oldukça kolay. Ehliyet yenileme işlemleri için aşağıdaki belgeleri eksiksiz bir şekilde toplamanız ve bu belgeler ile başvuru yapmanız gerekiyor.

  • Eski ehliyetiniz
  • Nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği
  • Sürücü sağlık raporu (Aile hekimleri, devlet hastaneleri, özel sağlık poliklinikleri veya özel hastanelerden ehliyet değiştirme işlemi için sağlık raporu alabilirsiniz.)
  • Ehliyet yenileme ücretinin ödendiğine dair banka dekontu
  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf
  • Kan grubunuzu belirten hastaneden ya da Kızılay’dan alınmış yazılı beyan
  • Eski sürücü belgesi değiştirme talebiniz varsa bu talebi belirten bir dilekçe (Bu dilekçeyi başvuru yapacağınız noktalarda bulup doldurabilirsiniz.)

Ehliyet Nasıl Yenilenir?

Gerekli belgeleri hazırladıktan sonra ehliyet yenileme işlemi için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sürecinde izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

  • Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden ya da ALO 199’u arayarak ehliyet yenileme randevusu alabilirsiniz. Sürücü belgesi randevusu olmadan gitmeniz halinde öncelikle randevulu kişilerin işlemlerinin yapılacağını göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Randevulu başvurularda süreç hızlı işlediği ve bekleme süresi azaldığı için online ehliyet randevusu almak daha faydalı ve pratik olacaktır.
  • Anlaşmalı bankalara ehliyet yenileme ücretini ödemelisiniz.
  • Yetkili kuruluşlardan sağlık raporu almalısınız.
  • Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler eşliğinde Nüfus Müdürlükleri’ne gidip gerekli işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
ehliyeti-kaybetme-ve-caldirma

Ehliyetinizi Kaybettiğinizde ya da Çaldırdığınızda Ne Yapmalısınız?

Ehliyetiniz çalındığında ya da kaybolduğunda söz konusu ehliyet ile ilgili gazete ilanı vermeniz tavsiye ediliyor. Bu zorunlu bir adım olmasa da sizin adınıza işlem yapılması halinde doğabilecek durumlarla ilgili sorumluluk almamak istiyorsanız bu bildirimi gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne gidip ehliyetinizin çalındığını ya da kaybolduğunu da belirtebilirsiniz. Bu sürecin ardından ehliyet yenilemek için gerçekleştirmeniz gereken adımları uygulayabilirsiniz.

Ehliyet yenileme işlemi yapmayıp ilk defa ehliyet çıkaracaksanız ehliyet sınıfına göre ehliyet harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payını ödemeniz gerekli. “Peki, ehliyet harç ücretleri ne kadar?” diye merak ediyorsanız “2024 Trafik Cezaları ve Ehliyet Harçları Ne Kadar?” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap