Araç Yangın Söndürme Tüpü Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Detay

yazar Zeynep Aydın
Araç Yangın Söndürme Tüpü Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Detay

Araç güvenlik sistemleri denildiğinde akla ilk olarak emniyet kemeri, hava yastığı ya da ABS fren sistemi gelebilir. Bu sistemler, olası trafik kazalarına karşı güvenlik sağlamak için tabii ki oldukça önemli. Ancak trafikte karşılaşabileceğiniz risk sadece trafik kazası ile sınırlı değil. Araçlarda unutulmaması gereken bir diğer hayati ekipman da yangın söndürme tüpleridir. Peki, araçlarda hangi yangın söndürme tüpü kullanılmalı veya yangın tüpü kaç kg olmalı?

Şimdi, araçlarda bulunması gereken yangın söndürme tüpü hakkında merak edilen tüm soruların cevabını keşfetme zamanı. 

Araçta Yangın Tüpü Bulundurmak Zorunlu mu?

Araçlarda güvenlik önlemi olarak yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekir. Bu durum sadece bir güvenlik önlemi değil, aynı zamanda Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında yer alan bir zorunluluktur. 

Yönetmeliğin “Araçta Bulundurulacak Teçhizatlar” bölümünde de belirtildiği gibi otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlarda araç tipine ve özelliğine uygun olacak şekilde yangın söndürme tüpünün bulundurulması gerekir.

Araçta Yangın Tüpü Yoksa Cezası Nedir? 

Araçta Yangın Tüpü Yoksa Cezası Nedir?

Araçta yangın tüpü bulundurmak bir zorunluluk olduğu için bu teçhizatın araçta bulunmaması halinde sürücüler trafik cezası ile karşılaşabilir. Böyle bir durumda sürücülerin karşılaşacağı trafik cezası, “özelliklerine ve cinslerine göre Yönetmelikte nitelik ve nicelikleri belirtilen gereçleri araçlarda bulundurmamak, kullanmamak veya kullanılır şekilde bulundurmamak” anlamına gelen 31/1-a numaralı trafik cezasıdır. Bu trafik cezasının 2025 yılındaki tutarı ise 993 TL’dir. Ayrıca sürücülere 10 ceza puanı işlenir. 

Trafik cezasının yanı sıra araçlarda yangın söndürme tüpü olmadığı takdirde araçlar muayeneden geçemez. Yangın söndürme cihazı dışında araçta bulunması gereken diğer ekipmanları ve araç muayenesi hakkında detayları öğrenmek isterseniz “Aracınızın Muayenesini Yaptırmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.  

Araç Yangın Tüpü Kaç Kg Olmalıdır? 

Farklı kilogramda yangın tüpleri bulunur. Bu yangın tüplerinden hangisinden kaç adet tercih edilmesi gerektiği ise genel olarak alanın genişliğine bağlıdır. Araç tipine bağlı olarak bulundurulması gereken yangın tüpü sayısı ve kilogramı değişebilir. 

Araç tiplerine göre yangın tüpü sayısı ve kilogramları şu şekildedir: 

  • Tehlikeli madde taşıyan araçlarda en 2 kg olacak şekilde bir adet yangın tüpü, motor veya kabine konulmalıdır. Bunun dışında yüklü ağırlığı 7.5 tonu geçen araçlarda toplam ağırlığı en az 12 kg olacak şekilde yangın söndürme tüpü veya tüpleri, 3,5 ile 7,5 ton yüklü ağırlığı olan araçlarda toplam ağırlığı en az 8 kg yangın söndürme tüpü veya tüpleri ve 3,5 tonun altında yüklü ağırlığı olan araçlarda toplam ağırlığı en az 4 kg yangın söndürme tüpü veya tüpleri bulunmalıdır. 
  • Otobüslerde toplam doldurma kapasiteleri en az 6 kg olan yangın söndürme tüpü veya tüpleri bulunmalıdır. 
  • Azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan fazla olan kamyon ve çekicilerde toplam doldurma kapasiteleri en az 6 kg olan yangın söndürme tüpü veya tüpleri bulunmalıdır. 
  • Azami yüklü ağırlığı 12.000 kilogramdan az olan kamyonlarda toplam doldurma kapasiteleri en az 4 kg olan yangın söndürme tüpü veya tüpleri bulunmalıdır. 
  • Otomobil, minibüs ve kamyonetlerde toplam doldurma kapasitesi minimum 1 kg olan, en az bir adet yangın söndürme tüpü yer almalıdır. 

Genel olarak araç tiplerine göre ağırlıkları değişse de özellikle el yangın söndürme tüplerinin, araçların görülebilen ve erişilmesi kolay olan bir yerinde bulundurulması ve hava şartlarından korunması gerekir. Ayrıca yangın tüpünün belirli aralıklarla kontrol edilerek son kullanma tarihinin geçmediğinden ve doluluk oranının düşmediğinden emin olunması da önemlidir.

Araç İçin Hangi Yangın Tüpü Kullanılması Gerekir?

Araç İçin Hangi Yangın Tüpü Kullanılması Gerekir?

Yangın tüpleri, içlerinde bulunan söndürücü maddenin türüne ve müdahale ettikleri yangın sınıflarına göre farklı çeşitlere ayrılır. Bu çeşitler ise yangının türüne (katı, sıvı, gaz veya elektrik kaynaklı yangınlar gibi) uygun olacak şekilde tasarlanır. Araçlarda kullanılacak yangın tüpünün seçimi de bu çeşitler arasından aracın içinde ve çevresinde oluşabilecek yangın risklerine göre yapılmalıdır.

Araçlarda yaygın olarak karşılaşılabilecek yangın türleri; motor arızaları, elektrik kontağı, yakıt sızıntıları veya diğer yanıcı maddelerden kaynaklanan yangınlardır. Bu nedenle çok yönlü ve hızlı müdahale edebilecek yangın söndürücülerin tercih edilmesi önemlidir.

Başlıca yangın tüpü çeşitlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:  

  • Kuru Kimyevi Tozlu Tüpler: A (katı maddeler), B (yanıcı sıvılar) ve C (gaz yangınları) sınıfı yangınlara müdahale edebilir. En yaygın ve çok amaçlı olan bu tüpler, araçlar için en uygun seçeneklerdir. 
  • Karbondioksitli (CO2) Tüpler: Elektrik kaynaklı yangınlar için idealdir. Ancak araçlarda taşıması ve kullanımı zordur. Bu nedenle genellikle sabit tesislerde tercih edilir.
  • Köpüklü Yangın Tüpleri: Sıvı yangınlarında etkilidir, ama araçlarda nadiren kullanılır; çünkü köpük geniş yüzeylere yayılabilir ve taşıması zahmetlidir.

Kısacası araçlar için en uygun yangın tüpü türü, kuru kimyevi tozlu yangın tüpleridir. Bu tüpler, aracınızda karşılaşabileceğiniz farklı türdeki yangınlara hızlı ve etkili müdahale etmenizi sağlar. Kolay taşınabilir olmaları ve pratik kullanım özellikleri sayesinde de hem binek hem de ticari araçlarda en çok tercih edilen yangın söndürücü çeşitleridir. Ayrıca yangın söndürücü çeşitleri arasında seçim yapmak dışında yangın söndürücü türüne göre bu tüpün nasıl kullanıldığını öğrenmek için eğitim almanızda fayda var.  

Araç Yangın Tüpünü Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Araç Yangın Tüpünü Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Bir yangın anında paniklemek oldukça doğaldır. Ancak soğukkanlı olmak ve yangın tüpünü doğru kullanmak hayat kurtarır. Aracınızda bulunan yangın tüpünün bakımı ve kullanımı açısından dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktaları şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Tüpü düzenli aralıklarla kontrol edin. Basınç göstergesi “yeşil” alanda olmalıdır.
  • Yangın başlar başlamaz müdahale edin. Küçük yangınlar hızla büyümeden söndürülebilir.
  • Tüpü dik tutarak çalıştırın.
  • Alevlerin alt kısmını hedef alın. Tüpten çıkan gaz doğrudan alevlere değil, yangının kaynağına sıkılmalıdır.
  • Mümkünse araçtan uzak durun. Yangın kontrolden çıkarsa uzaklaşmak ve itfaiyeye haber vermek en doğru yöntemdir.
  • Yangın söndürme tüplerinin belli periyotlarda bakımının yapılması gerektiğini unutmayın. Son kullanma tarihi geçmiş ya da basıncı düşmüş tüpler acil durumda işe yaramaz hale gelir.

Unutmayın ki yangına müdahale ederken kendi güvenliğiniz her zaman önceliklidir. Durum kontrolden çıkıyorsa hemen uzaklaşın ve profesyonel yardım çağırın.

Yangın tüpü bakımı ve kullanımı için tüm bu detaylara dikkat ederek olası bir yangın durumunda araçtaki yangın söndürme tüpünü kullanıp yangının yayılmasını engelleyebilirsiniz. Ancak tabii ki tüm önlemleri almanıza rağmen trafikte beklenmedik durumlarla karşılaşmanız her zaman mümkün. Bu beklenmedik durumlara karşı önlem almanız için de MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta’dan kasko sigortası yaptırarak aracınızı olası durumlara karşı güvence altına alabilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize uygun kasko sigorta poliçesini hemen oluşturmak isterseniz kasko sigortası teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Unutmayın ki yangın sadece araçlarınız için bir risk değil. Gerekli önlemleri almadığınız müddetçe evinizde de yangın çıkabilir. “Peki, evde yangından korunmak için ne gibi önlemler almalıyım?” diyorsanız “Evinizi Yangından Korumak İçin Öneriler” yazımızı okuyabilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar