Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur?

yazar MAPFRE
Araca Yanlış Yakıt Konulursa Ne Olur

Bir araçta farklı nedenlerden kaynaklı çeşitli arızalar meydana gelebilir. Aracın düzenli bakımının ihmal edilmesi sonucu parçaların yıpranmasından veya olumsuz hava şartlarından dolayı aracın çalışmasında sorunlar ortaya çıkabilir. Bu arıza nedenleri dışında ihmal ya da dalgınlıktan dolayı ortaya çıkan ve araca zarar verebilen bir sorun daha bulunur. Bu da araca yanlış yakıt konulması. 

Biliyoruz ki her aracın motor türüne göre uygun yakıt tercih edilmesi gerekir. Dizel araçlara mazot, benzinli araçlara benzin yüklenerek aracın yakıt ihtiyacı karşılanır. Ancak bazen istasyonda yaşanan bir anlık dalgınlık veya yoğunluk, araca yanlış yakıt dolumu yapılmasına sebep olabilir. Böyle bir hata fark edilmezse de araç büyük zarar görebilir. 

“Peki, ne olur?” diye düşünüyorsanız gelin, araca yanlış yakıt konulması nedeniyle araçta oluşabilecek arızaları ve böyle bir sorunla karşılaşmamak için dikkat edilmesi gerekenleri incelemeye başlayalım. 

En Sık Karşılaşılan Yakıt Hatası: Dizel Araca Benzin Koymak

Dizel Araca Benzin Koymak

En sık karşılaşılan yanlış yakıt yükleme hatası, dizel araçlarda ortaya çıkar. Çünkü dizel araçların depo ağızları daha geniş olduğu için benzin pompası da rahatlıkla aracın yakıt deposuna girebilir. Bu da yanlışlıkla dizel araçlara benzin konmasına neden olur. Peki, dizel araca benzin konulursa ne olur? Bunun cevabını verebilmek için öncelikle her iki yakıt türünün özelliklerini bilmekte fayda var. 

Dizel araçlarda tercih edilen mazot; benzine göre daha yoğun, zor tutuşan ve yağ bazlı bir yakıttır. Aynı zamanda enjektörlerin yağlanması da mazot ile sağlanır. Benzin ise mazota göre hızlı yanan ve yağlanma görevi olmayan bir yakıttır. Dizel bir araca benzin konulması halinde enjektörler yağlanmaz ve geç tutuşması gereken yakıt daha erken yanarak motorun çalışmasında düzensizliğe sebep olur. Bu durum, motorun ve enjektörün aşınmasına yol açarak aracın iç aksamında büyük hasarlar ortaya çıkarır.

Benzinli Araca Mazot Koymak 

“Peki, benzinli araca dizel yakıt konulursa ne olur?” diye düşünüyorsanız öncelikle bu ihtimalin oldukça düşük olduğunu belirtelim. Çünkü benzinli araçların depo ağzı daha dar olduğu için dizel pompasının yakıt deposuna girmesi oldukça zor. Ancak tabii ki her ihtimale karşı hazırlıklı olmak şart. 

Benzinli bir araca mazot konulması halinde mazotun daha yoğun ve geç yanan bir yakıt olmasından kaynaklı motor çalışmayabilir. Çalışsa bile mazot, benzin gibi çabuk ateşlenmeyeceği için motorda güç kaybı yaşanır.

Şimdi, araca yanlış yakıt konulması durumunda bu hatanın nasıl anlaşılacağını keşfedelim.

Araca Yanlış Yakıt Konulması Nasıl Anlaşılır?

Yanlış Yakıt Nasıl Anlaşılır

İlk olarak aracınıza yakıt aldıktan sonra akaryakıt istasyonundan size verilen fişi mutlaka kontrol etmeniz oldukça önemli. Çünkü daha aracı çalıştırmadan yapılan hatanın farkına varırsanız motor yanlış yakıtla ateşlendikten sonra aracın iç aksamında meydana gelebilecek büyük hasarların önüne geçebilirsiniz. 

Ama diyelim ki fişi almadınız veya kaybettiniz ve yanlış yakıt yüklenmesinin farkına varmadan aracı çalıştırdınız. İşte, böyle bir durumda aracın çalışmasında çeşitli aksamalar meydana geleceğinden araca yanlış yakıt konulduğunu anlayabilirsiniz. “Peki, nedir bu sorunlar?” diye merak ediyorsanız hemen sıralayalım: 

  • Motor çalıştığı anda normalde duymadığınız tıkırtı, vurma gibi sesler duyabilirsiniz. 
  • Motor, yanlış yakıttan etkileneceği için çalışmayabilir. Çalışsa bile arabanın performansında, özellikle kalkış ve hızlanma sırasında güç kaybı yaşanır. 
  • Egzoz rengi ve yoğunluğunda değişiklik meydana gelir. Yanlış yakıtla araç kullanırken daha fazla egzoz dumanı ile karşılaşabilirsiniz. 

Bu sorunlarla karşılaşmanız halinde aracın yanlış yakıtla daha fazla çalışmasının önüne geçmek için hemen durdurmak ve gerekli önlemleri almak oldukça önemlidir.

Aracı çalıştırmadan önce veya çalıştırdıktan sonra yanlış yakıt konulduğunu fark ettiniz. O halde şimdi, böyle bir durumda yapılması gerekenleri öğrenme zamanı.

Yanlış Yakıt Konulması Durumunda Neler Yapılmalıdır?

Yanlış Yakıt Konulduğunda Ne Yapılmalı

Eğer aracınızı çalıştırmadan önce yanlış yakıt konulduğunu fark ederseniz aracınızı çalıştırmadan güvenli bir alana iterek kenara çekmeniz, atmanız gereken ilk adım. Sonra bulunduğunuz yere kasko poliçenizde bulunan yol yardım hizmetlerinden yararlanarak çekici çağırabilirsiniz. Böylece çekici yardımı ile aracınızı ilgili servise götürerek araçtan yanlış yakıtın boşaltılmasını sağlayabilirsiniz.  

Ancak aracınızı çalıştırdıktan sonra yanlış yakıt konulduğunu fark ettiyseniz hasarınız maalesef daha büyük olabilir. Bunun için yol yardım amacıyla gelen servis ekibi, yaptığı incelemeler sonucunda motorun iç aksamına zarar geldiğini tespit ederse çekici ile aracınızı servise götürerek gerekli onarım işlemlerini gerçekleştirir. 

Kısacası aracın motor yapısına uygun olmayan yakıtla dolum yapılması, araçta büyük hasara sebep olabileceğinden bu duruma dikkat edilmelidir. Ancak ne kadar dikkatli olunsa da aracınızda oluşabilecek risklere karşı önlem almak şart. Aracınızı güvence altına almak için de MAPFRE Sigorta her zaman yanınızda. 

MAPFRE Sigorta ile aracınızı güvence altına almak için Kasko Sigortası yaptırdığınızda yol yardım hizmeti, hasar onarımlarında yetkili servis kullanımı gibi yardım hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Kasko Sigortası kapsamında yer alan yardım hizmetleri hakkında detaylı bilgi almak için size en yakın satış acentemizle iletişime geçebilirsiniz. İhtiyaç ve taleplerinize en uygun kasko poliçesi oluşturmak için de kasko teklif sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

MAPFRE Sigorta

Benzer Yazılar

Yorum Yap